Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domdla

Darowizna auta czy potrzebny drugi współwłaściciel POMOCY

Polecane posty

Gość domdla

Mój ojciec chce mi i mojemu mężowi dać jako darowiznę auto. Mam pytanie czy może to zrobić i czy będzie potrzebny mój mąż do czegoś ponieważ jego w tej chwili nie ma a jest to bardzo pilna sprawa. Proszę o pomoc bo ja na prawie się w ogóle nie znam

Gość domdla
nikt mi nie pomoże??

Gość i to właśnie chyba jest sedno
jak da tylko tobie, to nie zapłacisz podatku od darowizny. Jeśli wspólnie, to mąż będzie musiał zapłacić

Gość Oczywiście,że sprawa spadkowa
Nawet jak on da to tobie to i tak to wejdzie do majątku wspólnego

Gość grommm
a nie moze byc poprosty tylko wspolwlascicielem?? po co robic sobie zamieszanie,

ojciec musi zaznaczyć,że samochód ten wejdzie do waszego majątku wspólnego,a żebyś mogła w imieniu męża przyjąć darowiznę to pewnie jakieś pełnomocnictwo byłoby konieczne

Gość domdla
my możemy zapłacić, a orientujesz się ile to może kosztować i czy mój mąż musi być czy musi być czy może jakieś pismo złożyć

Gość ruanda
Ojciec może dać tobie - samochód będzie tylko twój. Może dać tobie i męzowi - samochód będzie WASZ. Podatku się nie płaci w najbliższej rodzinie, ale trzeba to zgłosić do US. Tylko że weź pod uwagę zniżki na ubezpieczenie- jak korzystniej, żeby za dużo nie płacić

ojciec daruje to tobie i zaznacza w akcie darowizny,że samochód wchodzi do waszego majątku wspólnego art.33 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.Mąż nie musi być obecny,bo nie jest stroną tej umowy tylko będziesz.

może ,ale nie musi być to w formie aktu notarialnego,art.890 k.c kodesku cywilnego.ale pisemnie taką umowę możecie spisać dla uniknięcia niejasności

Gość ehhhhhe
o wiele prościej i mniejsze koszty jak zrobicie sobie umowe kupna sprzedazy

Gość domdla
dobrze ale mojego męża nie ma wraca za 3mies.my musimy to załatwić jak najszybciej, chcemy obydwoje być właścicielami, nie mamy obydwoje żadnych zniżek

Gość ehhhhhe
wpisz sie pierwsz na umowie podpiszesz za męza i jego dane z dowodu i nie ma problemu w urzędzie skarbowym wystarczy jedna osoba a jak chcesz przerejestrować na was oboje to tez wystarczy jedna osoba

Gość ruanda
A jakie niby są koszty przy darowiźnie w tej grupie podatkowej? www.mtgurgul.pl/pliki/umowa-darowizny-pojazu.doc Nawiasem mówiąc - na umowie darowizny były podpisy obu stron - i darczyńcy i odbarowanego więc nie do końca można nie podpisywać. Czy zapis o tym, że darowizna wchodzi do majątku wspólnego będzie się liczyć w urzędzie rejestrującym samochód - trudno przewidzieć. http://motofinanse.pl/darowizna-samochodu

Gość 765trfgbhnj
niech zapisze na ciebie darowiznę, wtedy nie wejdzie to do majątku wspólnego w razie rozwodu auto będzie twoje i nie będzie podlegało podziałowi. Poza tym łatwiej to załatwisz jak męża nie ma teraz.