Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co robic mam

pytanie dotyczące trzynastki-------

Polecane posty

Gość co robic mam

witajcie- w zeszłym roku od stycznia do czerwca pracowałam w budżetówce. Osoby z tego zakładu pracy dostały już 13- tke, natomiast ja nie. Teraz nie wiem, czy dostanę ją w późniejszym terminie, czy moze postanowili mnie pominąć... Myślicie, ze powinnam tam zadzwonić?

Gość co robic mam
xyk

Nie dostałaś, bo zgodnie z regulaminem musisz przepracować cały rok. Dostaniesz 13 dopiero w nastepnym roku.

Gość co robic mam
nie prawda, ze musz eprzepracowac cały rok. Teraz pracuję od kilku miesięcy w innym miejscu i za 2 miesiące dostalam trzynastkę, więc to nie rpawda. W zeszłym roku też dostałam trzynastkę z poprzedniego miejsca pracy, a też nie przepracowałam tam roku

To widocznie w tamtych zakładach pracy był inny regulamin. W niektórych jest tak, ze musisz przepracować pełne 12 miesiecy bo wtedy od Twojej pensji nalicznay jest Zakładowy Fundusz Nagród. Skoro Twoi współpracownicy dostali a Ty nie to pewnie i tak juz nie dostaniesz, nikt nie robi list płac i przelewów na raty.

Gość co robić mam
nie masz racji. pracowałam w przedszkolu, a przecież tam obowiązują ogólnooświatowe przepisy, nie moze być tak, ze w jednym przedszkolu naliczają, a w drugim nie. Jak już pisałam, w zeszłym roku dostalam trzynastkę z poprzedniego zakłądu pracy- tez przedszkola. Przepisy sa chyba wszędzie takie same, w końcu to państwowe przedszkola, więc sądze, ze nalezy mi się. Czytałam tez w necie o tym, że powinnam dostać. Jutro tam zadzwonię, jeśli powie, że mi sie nie malezy, to zapytam, jakie przepisy to regulują

Gość co robić mam
a pracowałam w tym przedszkolu od wrzesnia 2009 do czerwca 2010 i w styczniu dostalam trzynastkę za te 4 miesiace, a za pozostałe 6 by mi nie naliczyli? Coś mi tu nie gra. Skoro byłoby tak, jak mówisz, to w styczniu 2010 nie dostałabym od nich trzynastki za ten czas wrzesień- grudzień 2009

Tutaj jest wszystko dokładnie opisane: http://www.rp.pl/artykul/59111.html Generalnie: 1. Pracownik nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w pełnej wysokości po przepracowaniu u danego pracodawcy całego roku kalendarzowego. 2. Pracownik, który nie przepracował u danego pracodawcy całego roku kalendarzowego, nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w wysokości proporcjonalnej do okresu przepracowanego, pod warunkiem, że okres ten wynosi co najmniej 6 miesięcy.

3. Przepracowanie co najmniej 6 miesięcy warunkujących nabycie prawa do wynagrodzenia rocznego NIE JEST wymagane w przypadkach: 1) nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej), 2) zatrudnienia pracownika do pracy sezonowej, jeżeli umowa o pracę została zawarta na sezon trwający nie krócej niż trzy miesiące, 3) powołania pracownika do czynnej służby wojskowej albo skierowania do odbycia służby zastępczej, 4) rozwiązania stosunku pracy w związku z: a) przejściem na emeryturę, rentę szkoleniową albo rentę z tytułu niezdolności do pracy lub świadczenie rehabilitacyjne, b) przeniesieniem służbowym, powołaniem lub wyborem, c) likwidacją pracodawcy albo zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących pracodawcy, d) likwidacją jednostki organizacyjnej pracodawcy lub jej reorganizacją, 5) podjęcia zatrudnienia: a) w wyniku przeniesienia służbowego, b) na podstawie powołania lub wyboru, c) w związku z likwidacją poprzedniego pracodawcy albo ze zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących tego pracodawcy, d) w związku z likwidacją jednostki organizacyjnej poprzedniego pracodawcy lub jej reorganizacją, e) po zwolnieniu z czynnej służby wojskowej albo po odbyciu służby zastępczej, 6) korzystania: a) z urlopu wychowawczego, b) z urlopu dla poratowania zdrowia, c) przez nauczyciela lub nauczyciela akademickiego z urlopu do celów naukowych, artystycznych lub kształcenia zawodowego, 7) wygaśnięcia stosunku pracy w związku ze śmiercią pracownika.

Gość co robić mam
1. to jak wyjasnicie, że dali mi 13- tkę już po przepracowaniu okresu wrzesień- grudzień. 2. Nie dali mi 13- tki za okres styczeń- czerwiec (???)- pełne pół roku przecież od 1 stycznia do 30 czerwca. 3. łączny czas pracy w tym przedszkolu to 10 miesięcy

Gość co robić mam
"3. Przepracowanie co najmniej 6 miesięcy warunkujących nabycie prawa do wynagrodzenia rocznego NIE JEST wymagane w przypadkach: 1) nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej)," o! czyli wszystko jasne, powinnam dostać- jutro dzwonię

Gość co robić mam
chociaz i tak przecież w 2010 roku przepracowałam pełne 6 miesięcy, a ogólnie 10 miesięcy w tym zakładzie

Gość co robic mam
no i co? Upomniałam sie o swoje i w końcu dostałam. Postanowili o mnie zapomnieć, heh...