Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lukrecja rampa

pytaie o guzka na tarczycy-co to znaczy, ze jest hypoechogenny? zna się ktoś?

Polecane posty

Gość lukrecja rampa

może jest tutaj lekarz? bardzo prosze o odpowiedz, jaki to jest typ guzka. mam napisane tak- na pograniczu cieśni i lewego pata widoczny gładko-konturowany, hypoechogenny guzek o wym.5mm na 6mm. poza tym gruczoł o jednorodnej echogeniczności

Gość lukrecja rampa
upup:(

albo mniejszym stopniu odbija utradzwieki w kierunku sondy, jak kto woli.. moze to byc spowodowane nierowna powierzchnia guza czy nierownymi zarysami. hm... 🖐️

Gość lukrecja rampa
śledziu, ale czy to jest groźny typ guza? bo albo czytam ze te hypoechogenne są zazwyczaj łagodne i "najlepiej" jak juz miec takie, albo czytam, zę to te najbardziej podejrzane i już nie wiem:O

Gość lukrecja rampa
śledź jestes lekarzem?:) czyli nie powinnam się martwić? usg było robione 30.11 a lekarz kazał przyjść za rok....

Gość Mistrzyni z Wlkp.
każdy guz to rak, ale większość guzów tarczycy jest łagodnych. Jenak lekarz powinien zrobić biopsje i przeciwciała antyrakowe, by wykluczyć raka złośliwego. Wolno mi zapytać czy masz niedoczynność typu hashimoto?

Gość Mistrzyni z Wlkp.
poszło za szybko... hashimoto, czy guzy są nadczynne typu graves-basedova?:)

Gość lukrecja rampa
nie mam ani niedoczynności ani nadczynności, robiłam tez coś na zapalenie tarczycy i zostało ono absolutnie wykluczone.o guzku dowiedziałam się w marcu 2010. od tamtej pory powiększył sie tylko 1 mm. no niby każdy to rak ale ja mam na mysli nowotwór złośliwy

Gość tez mam guzaaaa
ja mam guzka nadczynnego i lekarze kaza operowac a ja juz sama nie wiem czy musze :(

Gość lukrecja rampa
ponoć lepiej operować, słyszałam ze komfort życia sie polepsza:)

Gość Mistrzyni z Wlkp.
z tego co wiem to hypoechogenne czyli te o nierównych brzegaz są groźniejsze. Najlepiej zapytaj lekarza

not yet 😭 zalezy gdzie ten guzek jest (jesli np. na tarczycy lekarze najchętniej takie nieprawidlowosci usuwaja.) jesli sie martwisz mozesz zrobic biopsje zaleznie od jego polozenia. jednak jesli odeslal cie do domu, to moim zdaniem nie masz sie czym martwic, byc moze guzek sam sie wchlonie. powodzenia 🌻

Gość tez mam guzaaaa
tak jak i autorka nie mam ani niedoczynnosci ani nadczynnosci ale ten guz mnie meczy :(

Gość lukrecja rampa
dziekuję sledziku, nawet nie wiem jak długo go mam, wiem o nim od roku. no ale mój jest ponoć gładko konturowany, nie ma niby nierównych brzegów...nic z tego nie kumam...no odesłał mnie do domu, kazał przyjść za rok...

Gość lukrecja rampa
ale skoro ja tak od roku chodze i powiększył się tylko 1 mm...chyba z rakiem nie mogłabym tak sobie chodzić....

Gość lukrecja rampa
czy ktos się jeszcze wypowie?

Gość gość
Ale głupoty opowiadacie, guzek to nie rak. Jeśli jest dotykowo niewyczuwalny jest to sfera a nie guzek. Jakby to był rak to by pisało rak.Lekarka mi powiedziała że w 97% sfery koloidowe hypoechogeniczne są łagodnymi zmianami i jak są małe to tylko do obserwacji