Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cholerny swist1

PRACA W SKLEPIE A CIĄŻA..

Polecane posty

Gość cholerny swist1

mam pytanie, pracuję w sklepie, jestem sama przez 9h i w ogóle jest ciężko... Stąd moje pytanie, czy któraś z was będąc w ciąży miała taką pracę i do którego m-ca pracowała?

Gość lumena26
ja jestem wlasnie na zwolnieniu. jestem w 5-tym miesiacu ciazy. Gdyby nie to ze nogi i placy bolały strasznie to pracowalabym dalej. ale stanie po 12 godz mnie wykanczalo:(

Gość to w jakim ty sytemie czasu
pacujesz, ze 9godz dziennie?

Gość jestem zatrudniona w Makro
jako kasjer. Mi od razu przelozeni powiedzieli ze mam isc od razu na L4, a jakby mi lekarz nie chcial dac to do tego cxzasu mam brac urlop. W pierwszej ciazy pracowalam do 2 wizyty u gina. Do tego tez czasu mialam urlop. Niestey poronilam i po zabiegu i dojsciu do siebie wrocilam do pracy. Teraz znowu jestem w ciazy, tym razem do lekarza poszlam w 29dc i od dnia nastepnego juz na l4 ( z tym ze do dnia dzisiejszego - 16tydzien, mam lezec) kobieta w ciazy nie moze pracowac 9 godzin, nie mozesz tez stac wiecej niz okreslony czas, przy komputerze tez wolno mazx 4 godziny i nie wolno pracowac w godzinach nocnych. Czyli praca jedynie w godz 6-22

Gość do praca w Makro
fajnie sobie powiedzieli "do tego czasu brać urlop" swoja drogą urlopu jest jakieś 26 dni...niekoniecznie musi pracodawca dac na raz wszystko wiadomo w Twoim przypadku lekarz nie miał by co się nawet wahac dac L$ od poczatku pracodawca ma obowiazek zapewnić takie warunki aby ciężarna był "pod pewnymi względami" zgodnie z zapisem prawa pracy a urlop to się bierze z innej okazji ;)

Gość Masayuki Yammamottooooooo
"kobieta w ciazy nie moze pracowac 9 godzin" a gdzie to jest niby napisane?? Ja pracowalam do 8 miesiaca. Praca stojaca po 8-9 godzin. Wszystko zalezy od tego jak sie czujesz

Gość anetka80....
ja pracowałam do 8 miesiąca w mięsnym sklepie. Po 9 godzin dziennie ale ciażę znosiłam idealnie i to była tylko moja decyzja. Rano spacerkiem do pracy ( ok 80 metrów). Poród ekspresowy praktycznie bez bólu ( dwa bóle parte).

u mnie ten urlop to byly dostawnie 3 dni;-) Lekarz do ktorego chodze to lekarz do ktorego takze chodzily moje przelozone i inne kolezanki z pracy wiec kierowniczka wiedziala ze da mi zwolnienie bez problemu:-) U nas niestety nie ma takiej pracy zebym mogla pracowac w ciazy. Na kazdym stanowisku sie dzwiga. Jedyne co mogli zrobic to dac mnie na kasy alkoholowe. Tam jednak nie ma ciezkiego towaru, a na tyle byly ok wspolpracownice ze palet z alkoholem tez nie musialam rozkladac. Wszystko jednak zalezy od checi drugiego czlowieka;-) Ciaza to nie choroba, ale co innego jak sie siedzi za biurkiem a co innego jak sie przezuca kisty z piwem

Ustalając czas pracy ciężarnej pracownicy, pracodawca musi pamiętać o: obowiązku zmiany rozkładu czasu pracy w sposób umożliwiający wykonywanie pracy poza porą nocną, a jeżeli jest to niemożliwe lub niecelowe, przeniesienia do innej pracy, której wykonywanie nie wymaga pracy w porze nocnej (względnie zwolnienia na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy), zakazie zlecenia pracy w godzinach nadliczbowych i zatrudniania w porze nocnej, zakazie zatrudniania w systemie przerywanego czasu pracy bez zgody pracownicy, przestrzeganiu ośmiogodzinnej normy dobowej wobec pracownicy zatrudnionej w systemie równoważnego czasu pracy, pracy w ruchu ciągłym, skróconego tygodnia pracy i pracy weekendowej.

Gość praca w galerii handlowej
pracowałam do 6 mca po 12 godz - to akurat był moj wybor ze wolałam 12 a rzadziej, ale wlasciwie od samego poczatku jak nie bylo klientów to siedzialam choć oficjalnie powinnam stać... a w ogole to robota w niektórych sklepach w galerii handlowej to horror... bezsens... na szczęście juz tam nie pracuję...

Gość gość
jest taka ustawa która mówi że na nogach czyli praca stojąca nie może byc wykonywana ponad 3h na zmianę oczywiście kobietom ciężarnym nr ustawy to:DZ.u.nr.114poz545

Gość gość
praca pracy nie rowna jak jest mozliwosc siedzenia posilku przerwy to mozna pracowac do 9

Gość gość
U mnie to dopiero początek ciąży 1 miesiąc, ale boję się, bo niestety muszę dźwigać. Na powiedzenie koleżankom z pracy muszę poczekać jeszcze 2 tygodnie. Jesteśmy we 2 na zmianie, ale czasem jak szef przyjedzie z towarem i akurat ja mu otworzę to ja muszę nosić. . . Teraz mamy na wakacje dziewczynę do pomocy to mam nadzieję, że dam radę przez te 2 tygodnie. Poza tym chciałabym wytrzymać w pracy całe wakacje minimum. xxxxxxxx cholerny swist1 - A skoro ten lekarz nie chce dać Ci zwolnienia to idź do innego. Jeśli teraz boli Cię już kręgosłup to co będzie później?

Gość gość
nie badz glupia idz do innego lekarza nie poswiecaj sie jakiejs glupiej robocie w sklepie ktora jest nic nie warta

Gość gość
upaly, najesc sie dobrze nie bedziesz mogla po co sie meczyc?

Gość gość
Dźwiganie, pozostawanie przez wiele godzin w jednej pozycji jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Możesz poronić, możesz mieć żylaki od jednej pozycji, bóle kręgosłupa też mogą występować. Nie ryzykowałabym zdrowia swojego ani dziecka dla pracy w sklepie.

Gość gość
Daria Okres probny jest na zlecenie?

Gość gość
Ja poszlam na l4 w piatym tygodniu(mialam plamienia),we firmie nikt nie ma mi tego za zle,wszyscy sie ciesza i tylko czekaja kiedy ich odwiedze :-).Praca na produkcji nie jest dla kobiet ciezarnych,a niestety moja rola bylo tam dzwiganie najciezszych rzeczy..

Gość gość
Jestem w 21 tygodniu ciazy pracuje w sklepie spożywczym gdzie jestem sama na zmianie, musze przyjmowac dostawy czasami jest tak ze musze rozłożyć 14 skrzyknek z piwem gdzie jedna wazy 15kg bo nikt tego za mnie nie zrobi oczywiscie jest to praca stojaca nie mam czegos jak przerwa jesli uda mi sie zrobic cos do jedzenia to jem przez godzine bo sklepu nie zamkne zeby zrobic sobie przerwe wracam z pracy i jestem wykonczona nie wiem czy to juz czas powiedziec lekarzowi o zwolnieniu a szefowa mnie juz zaczela wyganiac na zwolnienie