Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sniaca

Oddanie władz rodzicielskich i przyznanie opiekuna (nieletnia).

Polecane posty

Gość sniaca

Hej. Mam ciężką sytuację rodzinną, która przerasta moje zdrowie psychiczne i nerwy. Ciężko mi jest przebywać w takim domu. Mam możliwość zamieszkania z moim chłopakiem, który chce być moim opiekunem. Czy jest możliwość, abym bez obecności rodziców mogła złożyć ten wniosek? (mam 17 lat) Czy może jest wymagana obecność osoby pełnoletniej? Czekam na odpowiedź.

Gość olga228
nie ma takiej mozliwosci

Gość Mamicz
Nie ma takiej mozliwosci. Od urodzenia do ukonczenia 18 roku zycia, twoimi opiekunami prawnymi sa Twoi rodzice (no chyba ze ktos inny ubiegal sie o opieke nad Toba i ja dostal), w przypadku jaki opisujesz, mozna by jedynie prosic sadownie o zabranie im opieki - ale to sa procedury trwajace latami, bardzo skomplikowane. Bardzo rzadko zdarza sie zeby matce od tak sobie mozna zabrac prawa do dziecka, zeby przekazac je komus innemu --> tutaj mamy na mysli Twojego chlopaka. Jedyne rozwiazanie jakie zostaje to zglosic sie do jakiegos instytutu ktory moze Ci zapewnic opieke psychiczna (jesli takiej potrzebujesz) i tak, po opowiedzeniu tego co sie dzieje w Twoim domu, moze oni wystosowali by odpowiednie pisma w do odpowiednich placowek. Aczkolwiek, tak czy inaczej wydaje mi sie to bardzo ciezkie. Nie mozesz poczekac do osiagniecia wiku pelnoletniego i wyprowadzic sie z domu? Poza tym, jesli to sa naprawde duze problemy, typu maltretowanie, znecanie sie nad dzieckiem, wykozystwyanie dziecka, mysle ze sa w Twoim miescie odpowiednie do takich problemow urzedy gdzie mozesz sie zglosic. Albo nawet najprosciej - na policje, ktora ma obowiazek zareagowac.