Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisze tu bo tam wolno odpisuja

odebralam dzisiaj wyniki swojej 1. cytologii, pomozecie mi zinterpretowac?

Polecane posty

poszlam na kontrole i po tabletki antykoncepcyjne, babka zrobila mi cytologie, dodam ze nie mam, nie mialam zadnych dolegliwosci typu nieprzyjemny zapach, dziwna wydzilina, moze jedynie jedynie jej ilosc jest nadprogramowa... w wyniku badania jest: mala liczba komorek, rozmaz prawidlowy na drugiej stronie jest zaznaczona kratka "niespecyficzna flora bakteryjna" a na koncu dostalam grupe II - odczyn zapalny wizyte u swojej lekarki mam za 3tygodnie... co moze oznaczac taki wynik badania?

prosze

Gość dsv ds
toz pisze ze masz stan zapalny. da ci leki ijuz

Gość GrubaKaska23
No masz lekki stan zapalny, dostaniesz jakies globulki dopochwowe i tyle. Nie masz sie czym przejmowac.

Gość jkbh
grupa I jest prawidlowa

Grupa I - bardzo dobry wynik, szyjka macicy zdrowa, brak zmian, komórki nabłonka prawidłowe, kolejne badania kontrolne za rok Grupa II -wynik dobry, najczęstszy dla współżyjących kobiet, w materiale wykryto nieliczne nieprawidłowe komórki, mogące świadczyć o niewielkim stanie zapalnym, w wyniku podaje się informację o zmienionych komórkach, ginekolog podejmuje decyzję o ewentualnym leczeniu Grupa III wynik średni, w rozmazie znajdują się komórki o znacznie zmienionej budowie (tzw. komórki dysplastyczne), wynik tej grupy może także świadczyć o toczącym się ciężkim stanie zapalnym, konieczna jest dalsza diagnostyka w celu wykluczenia bądź potwierdzenia istanienia komórek nowotworowych lub/i zidentyfikowania stanu zapalnego Grupa IV zły wynik, obecność komórek atypowych, prawdopodobieństwo komórek rakowych w stadium przedinwazyjnym, konieczne wykonanie biopsji Grupa V bardzo zły wynik, wykryto liczne komórki atypowe, bardzo duże prawdopodobieństwo raka złośliwego, konieczna dalsza diagnostyka W przypadku dalszej diagnostyki w celu wykrycia rodzaju stanu zapalnego, bądź wykluczenia/ potwierdzenia istnienia raka wykonuje się m.in.: biocenozę (zwaną również czystością pochwy), kolposkopię, biopsję, pobiera się wycinek do badania histopatologicznego.

Gość nfnfja
niczym sie n ie przejmuj grupe II ma ponad 80% kobiet

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.
tych współżyjących

dziekuje, troche mnie zmartwil ten stan zapalny, w sumie nie chcialabym zeby lekarz mi jakies antybiotyki przepisal - boje sie ze po takim leczeniu zlapalabym jakiegos grzyba i dopiero bym miala niezla hodowle...

Gość Doctor aus Mainz
Zeżre Ci pizdzi00szkę rak!

Gość naatalkaaa
Że jest ok. Ja mam całe życie II grupę.