Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xyx

wyniki hormonow

Polecane posty

dziewczyny ma do was prosbe zevyscie zobaczyly moje wyniki i opisaly, a wyniki robilam 4dniu cyklu TESTOSTERON 0.64 ng/ml 0.1-0.9 PROLAKTYNA 64.7 ng/ml 5-35 FSH 7.72 mIU/ml faza folikularna Ip.3.9-12.0 faza folikularna IIp.2.9-9.0 faza lutealna 1.5-7.0 ESTRADIOL 31.8 pg/ml faza folikularna 18-157 faza owulacyjna 93-573 faza lutealna 43-214 TSH 1.06 uIU/ml 0.25-5.00uIU/ml ANDROSTENDION 3.64 ng/ml 0.3-3.5

Gość upppppppppppppp
puppppppppppppppppppppppppppppppp

Gość upppppppppppppp
uppppppppppppppppppppppppppppppppppp

Gość InnaZNatury
Ogólnie wyniki wyglądają ok i są prawidłowe dla tej fazy cyklu. Jedynie widzę, że androstendion jest lekko podwyższony (co jednak może nic nie znaczyć) i zdecydowanie prolaktyna jest za wysoka (ale może to być spowodowane dużym wysiłkiem fizycznym - jak np biegiem na autobus tuż przed badaniem). Prawdopodobnie lekarz zleci powtórkę badań dla prolaktyny i jeśli wyniki będą złe, to przepisze np bromergon na jej obniżenie. Może też się zdarzyć, że od razu zaleci bromergon.

Gość InnaZNatury
Aha - jeśli od razu lekarz zleci bromergon, to proponuję się wybrać do endokrynologa, żeby sprawdził raz jeszcze prolaktynę i zbadał dokładniej przyczynę wzrostu poziomu prolaktyny (jednym z powodów są problemy z tarczycą - tu konieczne rozszerzenie badań na hormony tarczycy ft3, ft4, innym - niezłośliwy guz przysadki, którego z tego co wiem, leczy się farmakologicznie albo operacyjnie, jeśli jest duży).

Gość uppppppppppppp
upppppppp

zdecydowanie prolaktyna za wysoka! starasz się o dziecko?

Gość mamaaaaaaaaaa
nie mozesz zajsc w ciąże? prolaktyna za wysoka i to duzo ja mialam podwyzszona i to nie az tyle co ty a przez 9 miesiecy nei moglam zajsc w ciaze dostałam bromergon i luteine i na drugi miesiac zazywania talbetek zaszłam w ciąże czego i tobie życze

jeżeli starasz się o dziecko, to musisz obniżyć tą prolaktynę, bo inaczej w ciążę nie zajdziesz :( prolaktyna jest odpowiedzialna za pękanie pęcherzyków, gdy te już dojrzeją, a zbyt wysoki poziom powoduje, że nie pękają i tym samym zapłodnienie nie jest możliwe. Trzymam kciuki za szybkie obniżenie prolaktyny i ciążę! Powodzenia!

ja miałam podobna prolaktynę i zaszłam w ciążę - tez się zdziwiłam i lekarz też ;) ale byłam na bromku. warto zrobic rezonas czy wysoka prl nie jest efektem gruczolaka przysadki, ale sie nie stresuj bo to jest uleczalne. ja mam teraz 5 tyg coreczke :)

dobrze ze tsh jest ok, warto jeszcze zrobic ft3 i ft4 w sumie dziwne ze od razu lekarz tego nie zlecil.

Gość uppppppppppppppppppppppppp
uppppppppppppppppppppppppppp