Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jqhbdchjfgejhrfgekqhrfgeqncb

allegro... nowy sposób oszukiwania???

Polecane posty

Czy jak wylicytuje cos na allegro, a w opcjach dostawy ta osoba wpisze jedynie "list priorytetowy", i nie odpowiada na prosby dotyczace wysylki poleconym, to czy tak na prawde ona moze w ogole danej rzeczy nie wyslac, i nic jej sie nie zrobi????

up

Gość hgvvkklknjl
zależy co kupujesz... no jak test ciązowy to ja bym zgłosiła to do allegro jesli kupiłaś telewizor to bym odpuscia i zapłaciła normalną przesyłke

ale zobacz. jezeli dajmy na to wylicytowalam jakas rzecz "za tanio" i sprzdajaca celowo nie odpisuje mi w zwiazku z wysylka poleconym bo po prostu nie chce jej wyslac za takie pieniadze, a ja pisze z prosba o wysylke poleconym i chce za nia zaplacic, wiadomo, wiecej niz zwyklym. Ale sprzedajaca nie odpisuje w zwiazku z tym ILE taka wysylka by kosztowala...

Kupując coś na allegro akceptujesz warunki sprzedającego. Jeśli chciałaś rodzaj wysyłki inny niż podany przez sprzedającego, to powinnaś PRZED ZAKUPEM dowiedzieć się czy jest taka możliwość. Skoro kupiłaś coś na zasadach podanych w aukcji, to już Twoja sprawa. Jeśli wpłacisz kasę(tyle i le podał sprzedawca, a nie tyle ile sobie wymyślisz za przesyłkę), to sprzedawca towar wyśle. Ale jeśli uznasz, że skoro nie chce Ci tego wysłać inaczej, niż podał w aukcji i nie zrobisz przelewu, to zapewne dostaniesz negatywa za brak wpłaty i niepoważne zachowanie.

i czy w ogole mi wysle... chodzi o to, ze ona wtakije sywuacji ma i moje pieniadze i dana rzecz...

nogogłaszczka - chodzi mi o to, ze na list zwykly w ogole na poczcie nie ma żadnego ubezpieczenia, nie ma nawet kwitka, ze taka rzecz w ogole zostala wyslana!!!

ona moze mi napisac, ze wyslala, a nie wysle, nie doszla to najwyrazniej "zaginela na poczcie", chociaz w ogole nie zostala wyslana.... Rozumiesz o co mi chodzi??

Musi Ci udowodnic, ze wyslala, a bedzie jej samej trudno. No chyba ze bedzie miala swiadkow. Ja w ogole nie proponuje wysylki listem zwyklym u mnie na aukcjach, bo nie chce nieprzyjemnosci

Rozumiem o co Ci chodzi, ale zrozum, że kupując na aukcji, gdzie miałaś podaną tylko jedną możliwą formę wysyłki, automatycznie zgodziłaś się na taką właśnie formę wysyłki! Jeśli wyślesz więcej kasy, to podejrzewam, że sprzedający wyśle Ci zwykłym listem a nadwyżkę sobie zostawi. Bo on nie ma obowiązku uwzględniać Twojej prośby po tym, jak kupiłaś coś na określonych zasadach.

Gość hgvvkklknjl
żle przeczytałam myślałam, że sprzedawca ma napisany list priorytetowy ale nie chce ci wysłać tak doczytałam:) licytując akceptujesz zasady wysyłki

nogogłaszczka - ja rozumiem, ale nie ma na to żadnego sposoby, prawda?? Moge sobie zalozyc konto na allegro i naciagac ludzi, ktorzy za bardzo sie ie znaja i w ogole nie wysylac im rzeczy??? Ja w sumie jestem doswiadczona allegrowiczka, a ostatnio w sumie praktycznie sama sie w to nie wrobilam :)

hgvvkklknjl, niee, ma napisane tylko "list priorytetowy" :)

Możesz, ale liczba negatywów raczej nie dałaby Ci szansy na długą karierę :P A właśnie - jak z opiniami u tego sprzedawcy?

Jak juz napisalam, nie bedzie Ci latwo. Bedziesz musiala udowodnic, ze list ten wyslalas. Owszem, jesli masz znajomych, ktorzy wraz z Toba podejma sie oszukiwania i w razie czgo porecza, masz szanse. Ale tak zupelnie latwo nie jest. Ja nie kupuje jesli mam opcje wysylki listem zwyklym i nie sprzedaje osobom, ktore domagaja sie takiej formy dostarczenia.

ta osoba dopiero zaczyna start na allegro :P Teraz np chce wylicytowac pewna rzecz, i sprzedajaca znow ma w opisie tylkio "list priorytetowy", wiec wyslalam maila z pytaniem, ile kosztowala by wysylka poleconym, a ona mi odpisala tylko "zawsze list polecony". Jak mam to rozumiec??

Calluna79 - ale jak udowodnic? Przeciez na poczte to sie zazwyczaj samemmu chodzi. Nie sadze, zeby sprzedajacy musial cos udowadniac w takiej sytuacji...

Mylisz sie, musi udowadniac. A zawsze polecony rozumiem, ze przez list zaznaczony na aukcji ta osoba rozumie list polecony i zawsze wysyla poleconym :)

Gość Lilianka262
A ja mam takie pytanie, sprzedałam 2 alufelgi na aukcji - byłą to aukcja wieloprzedmiotowa - tzn 2 sztuki, i kupił je 1 facet. Czy za przesyłkę płaci raz czy podwójnie? W aukcji był podany tylko 1 koszt wysyłki.

dzieki:) kurde, juz tylu oszustow na allegro, ze czlowiek sie boi cokolwiek kupic, i wszedzie doszuuje sie "haczyka" :P

To zalezy od Ciebie, jak placi, ale jak mu kazesz zaplacic podwojnie, na pewno sie wkurzy. Ja robie tak, ze przesylka zalezy od wagi.

Lilianka262 - w sumie jesli wczesniej nic sie nie pytal, to mozesz od niego zarzadzac, zeby zaplacil ci podwojnie za przesylke, tylko wtedy jestes zobowiazana do tego, zeby wyslac mu dwie oddzielne paczki:) Najlepiej poprostu zorientuj sie, ile kosztuje wysylka tych 2 rzeczy razem, i powiedz mu, ze tyle ma za wysylke zaplacic. Wiadomo, ze dwie rzeczy waza wiecej niz jedna :P

jqhbdchjfgejhrfgekqhrfgeqncb, w razie czego zostaw tego maila na dowod ze mial byc polecony poki przedmiot nie dojdzie :)

Calluna79 - ok, dzieki:)