Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wawes rrr

Czy wasze noworodki też tak mało spały?

Polecane posty

Gość Wawes rrr

Mój ma 2 tyg, śpi w dzień 2 x 1,5-2 godz, a w nocy łacznie ok 4 godz. Zawsze myślałam, że noworodki ciągle śpią :/ nO I CO CHWILA GŁODNY, ALE TO JUŻ INNA BAJKA

hmmm jak tak mało ci śpi i co chwilę głodny to może się zwyczajnie nie najada i to z głodu?

Gość Wawes rrr
nie wiem, kurczę, karmię go piersią :/

Gość happyykasik
mój synek nie spał jak nie miałam mleka i się nie najadał, dostał butlę i wszystko wróciło do normy

Gość belle bella
mój tak samo daj butle i zobaczysz nie ma sie co meczyć i głodzic dzieciaczka

dokładnie tak samo miałam w szpitalu 2 pierwsze doby ja bez pokarmu praktycznie, pielegniarki nie chciały dokarmiac bo "kazda matka jest w stanie wykarmic dziecko" i mały praktycznie 24h na cycku i tylko chwilowe max 20 min drzemki spróbuj dac butle

autorko skoro karmisz piersia jest wysokie prawdopodobienstwo iz masz nietresciwy pokarm, dlatego dziecko sie nienajada i spi krociutko sproboj podac butle z mlekiem modyfikowanym i sprawdz reakcje maluszka

Gość mama 19 miesiecznego synka
A moj sie najadal, pieknie przybieral na wadze (dostawal i piers i butle, bo sama piers mu nie wystarczala), a i tak malo spal. Wszyscy sie dziwili, ze takie malenstwo tak malo spi, a on nie spal i mial wszystkich w nosie. Ale jak skonczyl 5 miesiecy zaczal przesypiac cale noce od 19.30 do 7.00-7.30 rano i tak jest do dzis. Takze moze twoj maluszek (o ile jestes pewna, ze sie najada) tez jest takich niespiochem :)

Gość belle bella
bo w szpitalu tłuką do głów młodych matek ,że piers jest najlepsza gówno prawda

Gość mama 19 miesiecznego synka
bella - wlasnie! Autorko, sprobuj podac butle, na poczatek malutko tak z 30 ml i zobacz jaka bedzie reakcja i czy malenstwo dluzej pospi.

piers jest dobra jesli ma sie tresciwy pokarm , czesto zdarza sie kobieta iz tresciwosc pokarmu traca nie z wlasnej winy dlatego trzeba obserwowac malenstwo , jesli jest niespokojne marudne czesto wymuszajace piers mowie w przedziale czasu mniej wiecej co pol godziny godzine to sa oznaki, ze pokarm z piersi jest nietresciwy i warto a raczej trzeba dokarmiac mlekiem modyfikowanym, by dziecko nie bylo glodne autorko sprobuj z mlekiem modyfikowanym jesli bedzie to samo to poprostu taki tryb snu wybral sobie maluszek

jest glodny...sprobuj go dokarmic odpowiednim mleczkiem...zobaczysz ze jak sie naje to bedzie spal jak trzeba,...tylko ..................jesli dzieciatko ma jakies poczatki alergi ..jakies drobne krostki czy cos w tym stylu to trzeba uwazac z mlekiem bo to mleko krowie...ja dokarmialam corke mlekiem sojowym...choc podobno sa i dzieci uczulone na takie mleko tez...jesli nic takiego nie zauwazasz to podaj mleko modyfikowane

Dzieci spożywające mleko krowie wykazuje objawy przeładowania białkiem. Trudno się temu dziwić skoro dziecko ważące przykładowo 6 - 7 kg dziennie otrzymuje średnio 40 - 60 g białka zamiast wymaganego 1,8 g białka na kilogram masy ciała. Dlatego takie dzieci mają objawy w postaci zaparć, rozdęcia brzuszka, kolki jelitowej, dużo płaczą, mają nadmierny apetyt, oddają dużo twardego, cuchnącego stolca i moczu o przykrym zapachu. Oprócz tego dzieci karmione mlekiem krowim mają powiększoną wątrobę, z powodu za dużej ilości tłuszczu i białka. Może u nich wystąpić nawet szybkie bicie serca i przyspieszony, ciężki oddech. Powodem jest ujemny wpływ białka na proces metabolizmu i prawdopodobnie zwiększona w krowim mleku ilość soli. Kolejnym skutkiem przeładowania dziecka białkiem jest spadek wagi ciała. Zamiast otrzymywać odpowiednie ilości węglowodanów, dziecko dostaje z mlekiem krowim znaczne ilości kalorii w źle zbilansowanym pokarmie. Zbyt duża ilość białka w pożywieniu skutkuje obecnością krwi w moczu, poza tym podniesionym stężeniem amoniaku we krwi. Ten ostatni z kolei wywołuje kwasicę, zaburza równowagę elektrolityczną, może nawet doprowadzić do uszkodzeń mózgu. Na opóźnienia w rozwoju takich dzieci, w późniejszych latach, wskazują badania przeprowadzone np. w Ameryce i Indiach. Dzieci te w okresie niemowlęcym były karmione zbyt dużą ilością białka. Innym jeszcze rezultatem przeładowania białkiem jest anemia. Doc. dr Alfred S. Schwarts z Wydziału Medycyny Klinicznej Uniwersytetu w Waszyngtonie wskazuje, że dzieci, które spożywały duże ilości mleka krowiego, najczęściej narażone są na ostrą anemię. Powodem jest brak żelaza w tym pokarmie i niestety poziom hemoglobiny u takich dzieci jest na poziomie 25 - 60 procent normy. Jeszcze inne zagrożenia wywołane nadmiarem białka w diecie dziecka, to: krzywizna i tężyczka, za niski poziom węglowodanów mający kolejne konsekwencje.

Gość no a mleko modyfikowane
to niby jakie jest jak nie krowie???????????????

Ljuhajmka takiego prosto od krowy nie to jasne ale przecież mleko modyfikowane to nic innego jak właśnie zmodyfikowane mleko krowie :P

Gość belle bella
mój dostał NAN po 2 tygodniach wcześniej cały czas płakał i nie spał i ciagle wisiał mi na piersi i ssał całe sutki miałam pokrwawione i pokaleczone maż był na mnie strasznie zły i nie odzywał sie do mnie przez tydzień, za to,że dałam NAN bo w szpitalu połozne i pielegniarki mu natłukły do łba,ze tylko piers jest najlepsza i każda matka powinna karmic tylko tak byłam w ogromnym stresie potem mały dostał uczulenie na NAN i dostawał BEBILON PEPTI na recepte i od tej pory było ok teraz ma dwa latka i od około 14-18 m-cy pije NESTLE i jets ok

Gość no a mleko modyfikowane
przecież to jest mleko krowie specjalnie obrobione tak aby nadawało się do spożycia przez noworodki i niemowlaki.Najpierw sie doucz a potem pisz...

tak aleosoba powyzej pisala o krowim niemodyfikowanym ja sama wyzej napisalam o mleku modyfikowanym

Mój spał prawie non stop:) ale na noc zasypiał ok 23, myślałam ,ze zwariuję:(

Gość belle bella
a krowiego takiegom zwykłego tez mu juz nigdy nie dam bo reaguje tak samo jak ja -od razu wymiotuje ja odkad pamietam nie piłam mleka

Gość Wawes rrr
Dałam mu juz raz na noc mleko modyfikowane, i rzeczywiście, spał 5 godz :/ ale szkoda mi było odstawić go od piersi... A w ciągu dnia jest tak, ze co pół godziny, max 1,5 godz chce jeść... trochę pocycka i koniec. Spróbuję dziś dać mu na noc Bebilon Comfort, podobno jest lekkostrawny, bo po ostatniej przygodzie z mm synek nie mógł zrobić kupki :/

krowie czyste wiadomo jakie jest dlatego podaje sie modyfikowane i sama nazwa wskazuje jakie to jest wiec czytajcie wpisy dokladnie i to jak odpowiadam

Gość belle bella
autorko kup buteleczke i mleko a zaraz poczujecie sie lepiej nie ma sie co meczyc

nie trzeba odstawiac dziecka od piersi wystarczy polaczyc piers i mleko modyfikowane i ty i dziecko bedziecie zadowolone ty ze masz ta przyjemnosc karmienia piersia i dziecko najadania sie przez podawanie mleka modyf.

Gość belle bella
na poczatku może mieć problemy z kupa,ale po jakims czasie się przyzwyczaji mój po każdej zmianie mleka na mocniejsze miał taki problem, ale przechodziło

Gość Wawes rrr
No kurczę, ma kilka takich czerwonych pryszczyków w fałdkach na szyi i pod pieluchą, ale myślałam, ze to potówki :/

Ljuhajmka to ty dokładnie czytaj wpis przed twoim :P "miauczydelko jest glodny...sprobuj go dokarmic odpowiednim mleczkiem...zobaczysz ze jak sie naje to bedzie spal jak trzeba,...tylko ..................jesli dzieciatko ma jakies poczatki alergi ..jakies drobne krostki czy cos w tym stylu to trzeba uwazac z mlekiem bo to mleko krowie...ja dokarmialam corke mlekiem sojowym...choc podobno sa i dzieci uczulone na takie mleko tez...jesli nic takiego nie zauwazasz to podaj mleko modyfikowane" gdzie w tym jest zacheta do zwykłego mleka krowiego?

Gość belle bella
no własnie dawaj na zmiane piers i butle mnie skutecznie zniecheciły pogryzione piersi