Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nnnerd

Nie chce wziąć nazwiska po mężu

Polecane posty

Gość nnnerd

Nie wiem co z moim nazwiskiem nie tak, ale moja narzeczona nie chce wziąć mojego nazwiska. Rozumiem gdybym mial jakies okropne nazwisko ale Janiak chyba az takie złe nie jest, a jest mi tymbardziej przykro, że wymyśliła sobie to nagle i nie wiadomo czemu, bo ani jej siostra ani mama takich poglądów nie maja i wzieły nazwiska po mężach. W końcu taka tradycja. Mało tego własnie mi powiedziała że nasze dzieci beda nosisz tak jak ona dwuczłownowe nazwisko tak jak ona... rece opadaja

Gość Maurycy Szogun
Dlaczego? Mądra dziewczyna, co sobie będzie robiła kłopot, jak i tak po paru latach się rozejdziecie?

Gość gfhbhftruh
no to wkoncu przyjmie, ale bedzie jako drugie, czy w ogole?

Gość kjionmjk
oj biedactwo, co to za hlop co sie na forum zali :D:DD

Gość 235253
A ma brata??? Jeśli nie to może po prostu chodzi jej o to by utrzymać ród że tak powiem. :)

I bardzo słusznie robi. Moja matka do dziś żałuje, że wzięła nazwisko po mężu. Ja tylko dodałam mężowskie do mojego, i też już żałuję.

Gość zdelek
może dowodu nie chce zmieniać bo ma ładne zdjęcie zapytaj ją w prost

Gość nnnerd
a jeżeli ja sie nie zgodze żeby nasze dzieci miały dwuczłownowe nazwisko tak jak ona sobie to wymyslila czyli ona razem z naszymi dzećmi beda noswc dwuczłonowe nazwiska a ja tylko swój człon, to po kim dzieci przyjmuja nazwisko w pierwszej kolejnosci?

Gość Kasperiana
i co z tego? ja też jestem mężatką i z całym szacunkiem do męża- chcialam i pozstalam przy moim nazwisku panieńskim. Mąż nie robił problemów, bo nie wydaje mi się, żeby moje nazwisko panieńskie odbierało szczęścia w nazszym życiu:) nikt w mojej rodzinie nie legitymował się już moim nazwiskiem rodowym , chciałam więc chociaż jedna ja:)

Gość ncdknkwc
A czemu wlasciwie Ty nie chcesz wziac jej nazwiska? Ja tez zostawiam swoje. W koncu kilka lat ciezko pracowalam, by teraz bylo marka sama w sobie. Znaja je moi klienci i kontrahenci. Poza tym lubie je i przez lata sie przyzwyczailam

Gość jest tu kilka takich topików
W dziale ślubnym co jakiś czas pojawia się kwestia nazwisk i wniosek na ogół jest jeden: WSZYSTKO JEDNO czy nazywasz się Janiak czy Sraniak czy Janiak-Sraniak czy Janiakówna-Sraniak czy Sraniakowa z domu Janiak. Życzę Wam na nowej drodze życia, żebyście większych problemów nie mieli.

Autorze, z tego co pamiętam dzieci nie mogą nosić nazwiska dwuczłonowego złożonego z nazwisk obojga rodziców. Mogą mieć albo po matce, albo po ojcu. Przynajmniej tak stało w formularzu przedślubnym, który wypełnialiśmy.

Małżonkowie zawierając małżeństwo oświadczają, jakie nazwisko będzie nosić dziecko z ich związku. Najczęściej jest to nazwisko męża, ale może być to także nazwisko żony lub nazwisko składające się z nazwisk obojga rodziców. Dziecko małżeńskie nosi więc nazwisko wspólne małżonków. Jeśli małżonkowie mają różne nazwiska, wówczas dziecko nosi nazwisko wskazane przez nich w oświadczeniu podpisywanym przy zawieraniu związku małżeńskiego. Dziecko pochodzące z małżeństwa może więc nosić nazwisko będące nazwiskiem jednego z rodziców, albo nazwisko powstałe z połączenia obu nazwisk. Jeśli przy zawieraniu związku małżeńskiego małżonkowie nie złożą oświadczenia jakie nazwisko będzie nosić ich dziecko, wówczas dziecko nosi nazwisko składające się z nazwiska ojca i matki.

Gość do vlekkenduivel
Jak nie mogą jak dzieci mojej koleżanki mają podwójne? Po matce i po ojcu. Jest to jak najbardziej możliwe.

Nie wiem, w formularzu, który wypełnialiśmy stało, że nie mogą. Może dlatego, że ślub był brany w Belgii, ale jednak w polskim konsulacie.

Gość Też mam swoje i dobrze mi
z tym. Po co zmieniać nazwisko tylko dlatego, że się bierze ślub. Dla mnie to niepotrzebny wymysł.

Pewnie chodziło o to, że wszystkie dzieci z danego małżeństwa muszą mieć takie samo nazwisko. Podwójne można dać jak najbardziej.

Gość nnnerd
nie zgodze sie aby moje dzieci miały inne nazwisko niz ja ...pfff se wymysśłiła ona i dzieic beda miec takie same nazwisko a ja bede mial inne po moim trupie

Gość tatttatta
nie chciałabym zmieniać nazwiska... kocham moje. Czuję sie sobą. Jakbym miała zmienic ie czułabym się już sobą.

Gość jest tu kilka takich topików
Mart się raczej o to, żeby w ogole mieć te dzieci i żeby urodziły się zdrowe i żebyś zawsze miał czym je nakarmić i w co ubrać, bo chyba wolisz zdrowe i szczęśliwe dzieci z nie Twoim nazwiskiem, prawda?

Gość jjjjjjjkkkklll
nnnerd to jedno będą mieć po tobie, albo sobie zmienisz jak to nic takiego twoim zdaniem.