Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KN17

Dlaczego polacy nie szanuja swojej kultury i folkloru?

Polecane posty

Gość KN17

Dlaczego tak malo osób lubi i szanuje nasz folklor? Dlaczego nie ma w nas juz milosci do ojczyzny, zboza, czy chabrów w polu? Nie jestesmy patriotami i nie uczymy naszych dzieci patriotyzmu. Chcemy byc tacy multikulti jak zachód- nic dobrego z tego nie wyniklo i nie wyniknie. Dlaczego nikogo nie obchodza slowianskie tradycje, jak np. noc kupaly, dziady, a switujemy halloween i walentynki? Jesli my nie kochamy siebie, nikt w swiecie nie bedzie nas lubil.

Oj, myślę, że równie to bywa w różnych przypadkach ale wydaje mi się, że coraz częśiej jednak wracamy do folkloru - agroturystyka to też taki pewnego rodzaju zwrot, podobnie wzornictwo, wnętrza, moda. No i świeta - jak np. krakowska rękawka czy odpust emaus. WIadomo - ewoluuje to w jakiś sposób ale jednak nie wyzbywamy się tradycji. Jest też w internecie wiele informacji na ten temat - przydatne i ciekawe są choćby na wiano.eu gdzie również jest sklep z wyrobami ludowymi.

Gość nikt njie myje sie
ja mam kajs w ogole cala ta polskie

Gość bo polacy mają kompleksy
i ślepo naśladują amerykę. Niestety dobrobyt nie przyjdzie od durnego halloween.

Gość a dlaczego ty nie szanujesz
? pisząc o rodakach i o sobie samym z małej litery? Odpowiedź siedzi w tobie samym :)

Akurat ja nie widzę nic złego w Halloween....no, ale ja jestem "be" i "uzachodniona" . Poza tym czy jest coś co Polacy szanują?

Polacy maja malo szacunku do wszystkiego i wszystkich ( nie chce uogolniac ) a trawa sasiada jest zawsze zielensza niz wlasna ...

Gość kumoszka stara
Ale Halloween było (choć pod inną nazwą) świętowane i u nas. Sęk w tym, że chrystianizacja, która nas objęła, była wprowadzana na tyle skutecznie, że w połączeniu z niechęcią naszych przodków do sporządzania zapisków, doprowadziła do kompletnego zaprzepaszczenia naszej kultury. Do tego stopnia, że Halloween jest nam kulturowo obce, Boże Narodzenie i Wielkanoc odbieramy jako święta chrześcijańskie (a takie wcale nie są) i kompletnie nie wiemy o co chodzi z topioną Marzanną, puszczaniem wianków, co tak naprawdę symbolizuje choinka lub jajko. Smutne, ale prawdziwe.

Gość a ty co wyjeżdzasz
z religia ja słyszałem ze zmiejszaja poziom nauczania z histori

Gość Tworzybor
Pani/Panie "kumoszka".COś tam żeście usłyszeli ale nie wiecie w jakim kościele dzwonią.Hallowen to CELTYCKIE święto zmarłych , zaś ludy NORDYCKIE obchodzą noc walpurgii.Słowianie obchodzą zaś DZIADY i to dwa razy do roku tzw. małe dziady w maju i duże dziady w listopadzie . Racz nie mieszać tego wszystkiego bo z tego jakieś new age wychodzi . Hallowen nie ma nic wspólnego z tradycjami SŁOWIAŃSKIMI tak samo walpurgia.Walentynki zaś to święto chrześcijańskie najpopularniejsze w krajach o przewadze protesnatyzmu.Tak więc doucz się zanim napiszesz że przez skatoliczenie uznajemy hallowen za coś obcego.czemu miałbym uważać celtyckie zresztą mocno skomercjalizowane zwyczaje za swoje ?? Z poważaniem Rodzimowierca. Slava bohom , Slava priedkom !

Mnie to nie dziwi, skoro sam premieru Donald Tusk mówi że polskość to nienormalność, to co tu się dziwić.

Gość Tworzybor
Przykra prawda jest taka , że Polacy się odwrócili od tradycji Słowiańskich bo oni usilnie chcą stać się zachodem europy.Czemu tak bardzo nie lubią wschodnich sąsiadów ? DLatego że oni usilnie im swoją postawą przypominają że Polacy to SŁOWIANIE a nie jewropejczycy.Polacy widzą w tej swojej Słowiańskości coś wstydliwego coś złego .Twierdzą że to zacofanie,NIE PRAWDA ! Żaden inny lud nie zachował tak długo swoich tradycji i kultury !! I to tak bardzoe gryzie w oczy tą całą jewropejską hołotę, że nie jesteśmy taką szarą zgniłą masą jak ten cały zasrany zachód.Wystarczy poejchać na Ukrainę czy do Rosji żeby zobaczyć że tam Słowiańskie tradycje ciągle są żywe.Oni nie chcą hellowen ani walentynek bo są świadomi tego że to obcy kometcyjny szajs ! To jest właśnie mądrość !! Na wschodzie wszystkie nazwy są tłumaczone na język miejscowy i wszystko jest pisane w cyrylicy !! Polska zaś łyka jak młody pelikan wszystko depcząc swoje tradycje! Złe to ptaki co we własne gniazdo srają !! Ja zaś kultywuje Słowiańskie tradycje i komu tylko mogę przekazuje i uczę jeśli tylko ktoś chce słuchać.Gram w kilku projektach folklorystycznych i uczę grać na instrumentach ludowych.Dopóki będą ludzie którzy nie pozwolą temu unrzeć dopóty to będzie żyło.Choćbyście mnie rozstrzelać mieli publicznie ja się tego nie wyprę dla mnie Słowiańszczyzna jest święta !