Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RodziceNastolatki

Dylemant z 13-stką

Polecane posty

Gość RodziceNastolatki

Mam z mężem pewien dylemat co do naszej 13 letniej córki, otoz wyjezdzamy na 2 tyg i własnie wtym problem, czy zostawic ją samą w domu czy jednak pod opieką niech kogos bedzie?Powiem od razu że jest tooo baardzo rozsądna, mądra dziewczynka, emocjonalnie i mentalnie nad-dojrzała jak na swój wiek, żadnych problemow nie mamy z nią. Ona zapewnia że spokojnie na 2 tyg możemy ją zostawic samemu w domu (bedziemy w kontaklcie tel) Juz od roku jak wyjezdzalismy, mimo ze miala 12 lat to na jedną noc sama chciala zostawac, nie bała się, i zostawialismy ją tak na sprawdzenie (nawet w ukryciu kamere montowalismy i poźniej ogladalismy)nie było żadnych zatrzezen, i tak kilka krotnie, w listopadzie została sama 3 dni, bo nie chciala żadnej tam opieki i tez sprawdziła sie przyzwoicie (tez kamerka była wączona) i wszystko w porządku Noi własnie!!co postapić jesli chodzi o pełne 2 tyg?? bo jesli by musiala z kims zostac to tylko z jakąs obca opiekunką (rodzina i znajomi niestety odpadaja,)i ona nie chce z jakąś obcą kobietą siedzieć w domu, woli sama, nie wiem jak na to reagowac, chodzi do pierwszej gimn., jest baardzo rozwazna, kontakt zawsez mamy pod tel, ale wlasnie przeraza mnie fakt 14 dni. Czy wy byscie własnemu dziecku sprowadzili Nianie dla 13 letniej pannicy?ona sie buntuje, powiedziała ze to bedzie koszmar jak załatwimy jej nianie, i chce sama sobie pobyc przez ten czas. Dodam ze nasz wyjazd jest pilny nieodwołalny, i nie wiemy co robicw sytuacji z córką, nigdy naszego zaufania nie podwazyła,nic z tych rzeczy. Mąż jest za tym aby ją zostawic samą , nie martwi się tak, ja mam mieszane uczucia, choc zaufanie do dziecka mam wielkie i nie ma z tym problemu, no ale sam fakt....14 dni

Gość miałam aville i się
dwa tyg to za duzo jak na takie dziecko to ze jest dojrzała o niczym nie świadzczy ale pomyśl o tym ze jak ktos się dowie że jest sama w domu to mogą się rozegrać różne sceny: gwałt,morderstwo,kradziez czy tez pobicie! jeśli ją kochasz to jej nie zostawiaj!

Gość statystycznie rzecz biorąc
Aboslutnie nie :)

Gość berenika01000
2 tygodnie to za dużo dla 13 letniej dziewczynki.

Gość mini ratka
hmm...trudna sprawa..z jednej strony ufacie jej, sama piszesz, że jest rozsądna, zresztą już sama zostawała. ale z drugiej-2 tygodnie to bardzo długo a czy jest ktoś kto mógły do niej zaglądać raz na jakiś czas? trochę z nią posiedzieć, pogadać, pomóc przy lekcjach? może mama jej najlepszej przyjaciółki?

Gość miałam aville i się
to niech jedzie z wami albo zawieżcie ją do rodziny

Gość RodziceNastolatki
Ona ma chłopaka takiego co ma 21 lat, jest bardzo miły, ale troche nadpobudliwy i ciągle gada do niej o seksie, mówi że jej pomoże

Gość moim zdaniem może zostać
ale ktoś powinien ją odwiedzać: babcia, ciocia, znajoma itp. i np. parę razy przenocować, parę razy zrobić obiad, zakupy - ogólnie chodzi nie o te zakupy, tylko o sprawdzenie, jak dziewczynka sobie radzi.

Gość RodziceNastolatki
No ale to co w takim wypadku???? pozostaje jedynie opiekunka do niej, niestety nie ma w ogole jakiejkolwiek mozliwosci o to żeby ktos znany z nia został , i nic ztych rzeczy Ona teraz caly cza spłacze i dzisiaj nam wygarneła jak powiedzialam ze chyba sie nie zgodze, to powiedziała że wszystkie lata jej pracy i budowania zaufania do niej, pokazywania jaka ona dojrzała i madra, nigdy nas nie zawiodła to poszło O DUPE ROZTRZASKAĆ, bo sobie odejmowała z "ust" wypady na dyski, na popijawy mimo ze w jej wieku tak sie zyje a ona zawsze odmawiala, a teraz i tak nic z tego nie ma bo jej nie ufamy i czuje sie rozczarowana nami ..Tak nam powiedziała a raczej wypłakała ze łzami, i dodała że nniania w jejwieku to straszne upokozenie i nie ma 3 lat

Gość RodziceNastolatki
z tym chłopakiem dwa posty wyżej to podszyww kogos

Gość yutube
"Ona teraz caly cza spłacze i dzisiaj nam wygarneła jak powiedzialam ze chyba sie nie zgodze, to powiedziała że wszystkie lata jej pracy i budowania zaufania do niej, pokazywania jaka ona dojrzała i madra, nigdy nas nie zawiodła to poszło O D**E ROZTRZASKAĆ, bo sobie odejmowała z "ust" wypady na dyski, na popijawy mimo ze w jej wieku tak sie zyje a ona zawsze odmawiala, a teraz i tak nic z tego nie ma bo jej nie ufamy i czuje sie rozczarowana nami" co to jeeeeeeeeeeeeeeest

Gość mini ratka
niania to nie, ale znajomych kurcze nie macie? Ty nie masz koleżanek, no dosłownie NIKOGO?!!

Pomijając kwestię zaufania i dojrzałości... Lepiej nie zostawiać 13 letniej dziewczyny w domu samej na 2 tygodnie. Weźcie pod uwagę jej bezpieczeństwo, sytuacje awaryjne - warto, by ktoś z nią był, choćby w nocy. Ktoś z rodziny lub koleżanka.

Gość statystycznie rzecz biorąc
no to jeśli tam wyżej to nie podszyw to prowokacja :D

"powiedziała że wszystkie lata jej pracy i budowania zaufania do niej, pokazywania jaka ona dojrzała i madra, nigdy nas nie zawiodła to poszło O D**E ROZTRZASKAĆ, bo sobie odejmowała z "ust" wypady na dyski, na popijawy mimo ze w jej wieku tak sie zyje a ona zawsze odmawiala, a teraz i tak nic z tego nie ma bo jej nie ufamy i czuje sie rozczarowana nami" Jak na moje oko to ona coś kombinuje :P Wychodzi na to, że rezygnowała z hulaszczego trybu życia ze względu na rodziców, a nie dlatego, że jest bardzo grzeczna i nie ciągnie ją na dyskoteki. Co jej tak zależy, by zostać samej w domu?

Gość RodziceNastolatki
mam sąsiada byłego gwałciciela nieletnich, mówi że będzie się nią opiekował analnie :)

Gość lalalalallail
Jest juz duza, ale na dwa tygodnie nie zostawilabym jej samej. Zawsze bedziesz spokojniejsza, jesli ktos z nia zostanie.

Gość RodziceNastolatki
przytoczyłam jej mniej wiecej bełkot , i tak to napisałam Niestety wyjazd z nami jest niemozliwy, to jest wyjazd z męzem w celach zawodowych(firma organizuje 2 tyg w celach szkolenia i takze noclegi i wyzywienie opłaca i załatwia dla swoich pracownikow). Co do rodziny, wszyscy zyją zagranica (uk) od dziadkow az po wujestwo itd.., a mąz nie utrzymuje kontaktow ze swoja rodziną no więc.... Co do znajomych..yyymmm.. nie wiem czy wy byscie sie zgodzili aby ktos wam podesłał dziecko na 2 tygodnie?? mysle ze byłby kłopot dla kazdego, bo kazdy ma swoje zycie, swoje rodziny, tajemnice rodzinne, i wiadomo..było by skrepowanie i dla dziecka i dla tej rodziny, pozatym moja corka w ogole nie zna moich znajomych i takie to obce wszystko by było. Dlatego pisalam ze rodzina i znajomi odpadają, więc labo zostaje młoda sama na 2 tyg albo jakas opiekunke trzeba bedzie załatwic

Gość lalalalallail
sram ryjem :(

Gość I*ll Save you all my kisses...
zostaw ją :) jeżeli mozna jej zaufać,tylko niech np.co 3 dni ktoś przyjdzie zobaczyć co i jak :D

Gość I*ll Save you all my kisses...
ojej te podszywy są przekomiczne ale jednak mało twórcze :) Gimgówna - postarajcie się bardziej :) Wiem,ze ktoś sie pode mnie zaraz podszyje,ale kij wam w oko .

Gość RodziceNastolatki
zalezy jej by sama została , bo NIE chcęez opiekunki, jak ona to mówi że napewno nie zgodzi się aby w jej wieku jeszcze niańke załatwiac, i jest problem..z tego co wiem to moja znajoma w pracy opowiadała że dla jej 15 LETNIEJ córki załatwili opieke na 3 tyg poprzez agencje "niań" dla starszych dzieci

Gość kiedy to było
Jeśli to wyjazd służbowy męża, to czy konieczny jest też twój wyjazd? Jeśli opieka społeczna lub sąd dowie się, że 13-letnie dziecko przebywa bez opieki, zabiorą ja do domu dziecka lub rodziny zastępczej, niezależnie od tego, jak jest jest mądra i samodzielna. A odzyskanie dziecka - to niełatwa sprawa.

Ja mam takie rozwiązanie, aby ją zostawić ale nie zupełnie samą tzn mówisz jej że zostaje sama bo jej ufasz ale ktoś dorosły wpada raz na 2-3 dni kontrolnie sprawdzić czy nic jej nie jest tej osobie, która by mogła kontrolować mówisz o sytuacji i prosisz aby wpadała jak najczęściej.(możesz poprosić kilka osób), różne rzeczy mogą się stać mój kumpel w liceum(14 l ) zaprosił kumpli do domu oni przyprowadzili kolegę który ich spił i okradł, koleś przychodził na obiadki do mnie bo bał się powiedzieć mamie że kasy nie ma, nie chciał zawieść jej zaufania:), chciał pokazać jaki jest "dorosły"

Gość kiedy to było
Poza tym, to chyba prowo... Żadnej rodziny, a 13-letnia córka nie zna waszych znajomych???

Gość mini ratka
właściwie wychodzi na to, że nie macie innego wyboru. Rozumiem, że z wyjazdu zrezygnować nie możecie.. twoi znajomi dla córki są obcy, a opiekunka z agencji nie? bzdury piszesz...i nie chodzi o to, żeby wysłać ją do kogoś na 2 tyg. tylko żeby ktoś do niej wpadał. Może to być nawet kilka osób, ustalcie grafik kto kiedy przychodzi;

Gość doeota00000000000000000
Też uważam ,ze to za długo.Co innego jeden dzień ,czy noc.

Gość gdvvv
to wyslij ja do rodziny do uk na urlop,ja bym jej nie zostawiala samej a moze corka moglaby przynajmniej pare razy nocowac po szkole u kolezanki?

Gość gdvvv
a najlepiej jakbys poprosila jakas sasiadke..nie masz nikogo zaufanego,jakas starsza pani albo studentka?

Gość anetkalop
A moze niech nocuje u kolezanki??? \bedzie pod opieka doroslego w nocy bezpieczniej :)