Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RodziceNastolatki

Dylemant z 13-stką

Polecane posty

Gość typowe zachowanie
zostaw ja samą tylko nie dziw sie pózniej ze za 9 miesiecy bedziesz babcią

Powiem tak, jako młoda osoba. Nie zostawaj jej bez żadnej opieki. Po przytoczonej reakcji możesz mieć jak w banku pewne, że szykują się kłopoty. Lepiej się przekonać, że nic się nie stało, niż cudów się dowiedzieć. A nie daj Boże, ktoś się z zewnątrz dowie, że nieletnia została sama bez opieki to masz jeszcze prawne piekło nad głową, zwłaszcza jakby jej się coś stało i np. musiała iść do szpitala choćby na założenie gipsu i jesteście z mężem ugotowani za brak opieki i pozostawienie jej samej w domu.

Gość RodziceNastolatki
Co z tego że zna z widzenia moje dziecko moje znajome z pracy lub tylko na dzień dobry jak na miescie z nią szłam i spotkalam znajome to sie zagadało,i to wszystko, to sa dla niej zupelnie obce osoby, dla mnie juz blizsze Co do wyjazdu to absulutnie obowiązkowy, nie ma odwrotu, nie moge sobie pozwolic ja czy mąż na rezygnacje bo tak to nie działa czy chce czy nie chce, trzeba. Zostaje nam skorzystanie z tej agencji opieki dla dzieci starszych/ nastolatkow, ,moja znajoma korzystala z tego, albo ryzykować..boje sie ze szkola sie dowie i dopiero naślą na naszą rodzine kuratora

Gość mini ratka
zaraz sie dowiemy, że córka nie ma żadnych koleżanek:) rodzice nie mają znajomych, nie utrzymują kontaktów z rodziną, nie mają sąsiadów ehh...pytasz się o radę, a wszystko co piszemy negujesz.

Gość anetkalop
Wez ja ze soba dziecko to nie kula u nogi litosci

Gość Andzia z parku
Względy bezpieczeństwa powinny zadecydować o tym, żeby NIE zostawiać jej samej. Pomyślcie pod tym kątem i tak młodej tłumaczcie. Nie chodzi o kontrolę, tylko o to, by ktoś dorosły był w domu i tego domu trochę pilnował, jak Was nie będzie. Jeśli cokolwiek się stanie, to możecie mieć problem i np. policja, czy opieka społeczna się Wami zainteresuje, że zostawiliście niepełnoletnie dziecko - no nastolatkę samą w domu. O tym też pomyslcie, bo 2 tygodnie to sporo i różne rzeczy mogą się wydarzyć.

Sorki załatwiasz opiekę, miej rozsądek kobieto i nie kieruj się fochami młodej. Normalne, że się będzie buntować. A znajomych musisz mieć, choćby sąsiadów, żeby zaglądali, ktoś musi jej gotować, kontrolować ją. Nie powinna sama zostawać na noce, ktoś może się zorientować, że dziecko zostaje same w domu i się włamać. Za duże ryzyko.

Gość gdvvv
autorko ryzykowac mozesz w ruletce,tu chodzi o twoje dziecko!!!!dlaczego ty wogole z nia dyskutujesz?zalatwiasz opieke i koniec tematu!!!i wogole nie wiem nad czym sie zastanawiasz?? bez opieki 2 tyg no masakra!tyle wypadkow bylo-dziecko sie utopilo w wannie,zaslablo,zaczadzilo itp-chcesz ryzykowac??

Gość Andzia z parku
Jak bedzie miała opiekę, to szkoła kuratora raczej nie naśle. Możecie nawet wychowawcę poinformować, że wyjeżdżacie i opiekę nad dzieckiem sprawować będzie ta i ta osoba. A jeśli ona bedzie sama w domu i coś się stanie, to możecie wtedy mieć kłopoty. Nie chodzi wcale o imprezy, czy jakieś inne akcje, tylko o zwykłe bezpieczeństwo Waszego dziecka. Załatwiaj opiekunkę i tak z córką rozmawiaj. O jej bezpieczeństwie i niepełnoletości.

Gość RodziceNastolatki
Do...mini ratka" Ona ma koleżanki, no ale jak ty bys zareagowala gdyby twoje dziecko sie zapytao czy jakas obca dla ciebie dziewczyna moze pomieszkac u ciebie przez 2 tyg?? zapewne mine bys miała niesmaczną. Co prawda sąsiadow mamy, i chyba wychodzi na to ze by co dzien lub co dwa dni wpadali do niej na kontrole, aby miała jakąs ta opieke, jak nie chce opiekunki to widocznie sąsiadoiw sie poprosi aby mieli raz dziennie oko na nią Co do naszych znajomych to juz pisałam, co z tego ze my ich znamy jak dziecko ich tylko z widzenia zna, a nie emocjonalnie, wiec juz lepsi sąsiedzi bo znamy sie wszyscy (choc stosunki tylko takie na "dzien dobry")

Gość anetkalop
Postepujesz glupio ale czego sie nie robi dla kariery :)

Gość Andzia z parku
Bardzo głupio robisz, moim zdaniem.

Gość RodziceNastolatki
pisałam na poprzedniej stronie dlaczego nie możemy wziąść jej ze soba, to nie jest mój wymysł tylko takie procedury. Ale widocznie w koncu chyba pojdziemy poprosic sąsiadów o pomoc, , to bedzie najodpowiedniejsze, choc oczywiscie córka sie "zapłacze" jak usłyszy nasz pomysł, no ale ja jestem przwrazliwiona, tyle sie slyszy o zatruci dwutlenkiem czy jakies wypadki , juz nawet nie chodzi mi o impry, tylko o zdrowie

Gość RodziceNastolatki
Andziu a ty bys 13 latce opiekunke załatwiła?? ja jestem nawet zaa, tylko juz sie domyslam ze to bedzie dla niej horror, wiec obstawiam albo za sąsiadami albo za ta opiekunka dla nastolatków

Sama na tak dlugo? W zyciu. Ktos dorosły musi choc czasem zajrzeć. Jak wogole mozna cos takiego rozważać. A jakby nożem sie skaleczyla, jakby ktos obcy sie podstępem chcial dostac ze niby przeglądy obowiązkowe itd dziecko nie da sobie rady w wielu sytuacjach jeszcze. Musi byc ktos blisko w razie czego.

Gość anetkalop
A nie da sie zmienic daty wyjazdu najpierw maz pozniej ty ??

Gość anetkalop
Nio tak zaplacze sie :) kiedys jak mialam 13 lat to sie lalkami bawilo i chodzilo w drewniakach :) a teraz niewiadom co :D wymalowane no i z brzuchami eh szkoda gadac. Rob jak uwazasz to ty jestes Matka

Gość Andzia z parku
Oczywiście, że bym załatwiła opiekunkę, a nie sąsiadów obarczała opieką. A z córką porozmawiaj na spokojnie, że chodzi o jej bezpieczeństwo - przeczytaj, co pisaliśmy wyżej. To o policji, opiece społecznej itd. I w ten sposób z nią rozmawiaj. Masz do niej zaufanie, ale w śweitle prawa jest niepełnoletnia i gdyby cokolwiek się stało, Wy jako rodzice macie nieprzyjemności, nie mowiąc ju7ż o wyrzutach sumienia. Jasne?

Gość offf
Opiekunka, jak mozna zostawic 13 letnia dziewczyne sama na 14 dni? Nie. Niech sie jeszcze cos jej stanie itp lepiej nie ryzykowac

Gość eleizkkaaaa
Wiesz Twoja córka jest pewnie odpowiedzialna, kochasz ją i ufasz jej, jest tylko jedno ale. Sama napisałaś, zę się buntuje. Ja pamiętam jak byłam młodą dziewczyną i rodzice wychodzili np. na całą noc na bal i mnie samą zostawiali. Byłam tak zachłyśnięta wolnością (pomimo, że na prawdę byłam rozsądna i to z ręką na sercu a nie na pokaz dla rodziców) to tylko rozmyślałam co zrobić fajnego skoro nie ma rodziców. A to kumpel wpadł z piwkiem, a to jakieś głupoty mi do głowy przychodziły itd. Poza tym chodzi również o sprawy organizacyjne, czy ugotuje obiad, posprząta, odrobi lekcje? 2 tygodnie to długo i radziłabym jednak "zatrudnić" babcię do poieki, nie musi za nią chodzić z kąta w kąt, ale niech nadzoruje czy aby na pewno wszystko jest okej :)

Gość RodziceNastolatki
No uzgodnilismy ze jednak nie bedziemy sąsiadom zawracac głowe, i skorzystamy z agencji opiekunek dla starszych dzieci, no jak wiadomo... był płacz młodej ze ona sie wstydzi w tym wieku z "nianią" zostać, tłumaczylismy ze to nie niania, ale pani ktora bedzie dbala o jej zdrowie i bezp, no ale obraza i płacz..do tej pory sie nie odzywa dziecko do nas

Gość Herkullesa Opppa
Po pierwsze to patologia jest zakladanie kamerki i podgladanie wlasnego dziecka :-O Traci to pedofilia A po drugie to jezeli jej ufacie to zostawicie ja sama. Jezeli nie to do kogos wyslecie. Co najwazniejsze to ty sama chyba jestes niedojrzala jezeli prosisz obc osoby o pomoc :-O

Gość 3krotka333
Lepiej niech się do Was nie odzywa niż miałoby się jej coś stać!! Ludzie,co z Was za rodzice,żeby dzieciaka w takim wieku,gdzie ma się najgłupsze pomysły,chcieć zostawiać samego na 2 tygodnie?? Ona nawet może być rozsądna,ale ma znajomych,niech się wproszą na impreze do domu,popiją się i co?Babcią zostaniesz albo coś gorszego się stanie? Nie mówię już o kwestiach,że wystarczy że ktoś ją bedzie obserwował,zobaczy że dzieciak sam w domu urzęduję i już może się coś złego stać. Poza tym wyjedziecie na 2 tyg,zostawicie ją samą,a co z zakupami/jedzeniem?Sama ma sobie gotować??