Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anemiczna

Wieczna anemia ?

Polecane posty

Gość Anemiczna

Jakie mogą być powody występowania anemi? Odżywiam się porządnie, jem dużo mięs, więc czy to inny rodzaj anemi niż niedoborowej? Moje objawy to: -ciągłe zmęczenie -senność -podkrążone oczy (na fioletowo) -ciągle bym spała, nie mogę rano zwlec się z łóżka -niebieskawy odcień białek oczu Apetyt mam, więc co może być powodem tej anemii, wiem, że nawet osoby otyłe mogą ją mieć, jak się leczy taką anemię?

Gość Anemiczna
up

Gość Anemiczna
pomocy

Gość takpytamtylko
a tarczycę badała?

Gość Anemiczna
Badałam, wszystko było ok, ale trochę się przechyla na niedoczynność (moja matka ma i pewnie ja tez będę miała) włosy mi nie wypadują i nie tyję (a to przemawia za za niedoczynnością)

Gość hhhhhhhhh
a zelaza ile masz? badalas?

Gość Anemiczna
Właśnie nie badałam, ale w diecie mam sporo żelaza więc wątpie bym miała ten niedobór, brałam suplementy żelaza pewien czas i nie czułam różnicy.

Gość przyczyn anemii jest
mnostwo i dlatego anemię diagnozuje się u hematologa. Przczyną może być brak żelaza w diecie lub jego nieprzyswajanie, brak witaminy B12, nadmierny rozpad krwinek czerwonych, a nawet problemy ze szpikiem. Więc idź do lekarza, niech przeprowadzi odpowiednią diagnostykę

Niskie żelazo (11) oznacza anemię czy niekoniecznie? No wiedzisz autorko, to dziwne, bo mój brat ma anemie jak się okazało a mięso je regularnie od zawsze... widać to nie tylko o to chodzi... może jakiś dietetyk? Albo po prostu zima bez owoców i warzyw (lub z ich małą ilością) Cię osłabiła?

Gość d-dwa
A masz jakieś dolegliwości żołądkowe, albo wątrobowe?

Aby zwalczyć anemię w organiźmie potrzeba co najmniej pół roku solidnego dostarczania żelaza, ponieważ muszą odbudować się tkanki krwi . Nie wystarczy po pierwszym polepszonym badaniu odstawiać żelaza ponieważ szybko anemia wróci . Proponuję by pół roku odżywiać się jak najlepiej i pić sok z buraków czerwonych zamiast łykać żelazo.

Gość przyczyn anemii jest
Przestańcie z tym żelazem! Ona nie ma żadnych badań! Przyczyn anemii jest mnóstwo, dostarczanie na siłę organizmowi żelaza, kończy się uszkodzeniem narządów, bo żelazo w nadmiarze jest toksyczne! Kurna skąd ten durny mit że anemia = brak żelaza. Niech ta dziewczyna zrobi wcześniej morfologię, poziom żelaza, ferrytyny, witaminy B12, bilirubiny i dopiero wtedy można mówić o jakimkolwiek leczeniu! Inaczej można sobie tylko zaszkodzić.

Gość kolegaaaaaaaa
w kilka miesięcy wyleczył siebie z nadciśnienia a córkę z anemii terapią Gersona. Tu masz link: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 Oprócz tego musisz/powinnaś spełnić jeszcze kilka warunków, co znajdziesz w t. "4 warunki determinujące zdrowie" na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość moze okres masz obfity
i stad problem?

Słabo się czuję. Na badaniach wyszło mi że mam początki anemii. Planuję wzbogacić moją dietę o dobry suplement, co polecacie? Słyszałam o chelaferr tylko nie do końca wiem czym on różni się od innych??

krista33 chelaferr zawiera żelazo w postaci chelatowej, czyli najlepiej przyswajalnej dla ludzkiego organizmu

Gość ttrsghgkjjml;
jak jesz dużo mięs jak piszesz to może być stąd to zmęczenie jedz więcej zieleniny

" krista33 Słabo się czuję. Na badaniach wyszło mi że mam początki anemii. Planuję wzbogacić moją dietę o dobry suplement, co polecacie? Słyszałam o chelaferr tylko nie do końca wiem czym on różni się od innych??" Nie kombinuj z pierdołami:P.Kup w sklepie chmeicznym siarczan żelazawy i łykaj takiego zielonego dziennie ze 100 mg przez miesiąc to niedoboru nie powinno być:classic_cool:.Nawet jak słabiej przyswajalny to taniej wychodzi.

Polecam zielone szejki - potrzebny blender poj. 1 - 2 litry lub ręczny mikser i miksujemy: + 1-2 szkl wody mineralnej + 40% zieleniny (do wyboru, natka pietruszki, zielona sałata, kiełki z pszenicy, rzodkiewki, brokuł itp.) * 60% owoców ( np. 2 gruszki, banany, jabłko, arbuz, truskawki, maliny, jagody, porzeczki)

Gość gość
@Anemiczna, objawy o ktorych piszecie to nietypowe objawy celiakii, nietypowe bo malo osob kojarzy je z choroba trzewna. czyli trwala nietolerancja lgutenuktora niszczy kosmki jelitowe i utrudnia wchlanianie substancji odzywczych, dlatego nawet jesli duzo i zdrowo jemy mozmemy chorujemy na anemie. u mnie tez tak bylo. dlugo sie z nia meczylam, az trafilam na porzadną mądra dietetyczkę, ktora polecila mi test dna na celiakie (bo to choroba genetyczna, wiuec najlepiej najszybciej i bezinwazyjnie) zrobic takie badanie. wynik wskazał na celiakie, zaczelam diete bezglutenowa i po kilku miesiacach mialam znacznie lepsze wyniki krwi. dzisiaj niz mi nie dolega :) https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE

Gość gość
powody występowania anemii to niedobory spowodowane celiakią czyli trwała nietolerancją glutenu. celiakia to choroba genetyczna ktora powoduje zniszczenie kosmków jelitowych przez co utrudnia przyswajanie wit B żelaza i kwasu foliowego. dlatego celiakia powoduje anemię https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE