Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maga01

Co potrafi twój Trzy-latek lub trzy-latka?

Polecane posty

Drogie mamy i tatusiowie. Kilka dni temu minęły mojemu synkowi 3 latka i tak się zastanawiam co potrafią wasi 3 latkowie lub 3 latki. Wydaje mi się ze synek rozwija się bardzo dobrze czyli potrafi sam załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne mam tu na myśli że sam idzie do łazienki i robi co trzeba nie wola mnie tak jak to było kiedyś ( chyba że trzeba pupę podetrzeć).Mówi pełnymi zdaniami, sam je ale to chyba normalne w tym wieku, zapamiętuję krótkie teksty piosenek, wierszyków. Sam rysuję, opowiada krótkie historyjki po przeczytaniu np. bajki. I od niedawna posługuję się nożyczkami oczywiście pod moją kontrolą, trochę jeszcze nie poradnie. To tak z grubsza. A jak jest u Was drodzy rodzice, piszcie proszę.

Gość mamachichi
u mojej 3-latki podobnie, od dłuższego czasu je i załatwia się sama, tańczy, śpiewa, lubi wierszyki, w przedszkolu sobie radzi b.dobrze, choć jest najmłodsza, co jeszcze....lubi rysować, malować, ale najbardziej lubi zabawy ruchowe na powietrzu, bardzo lubi lalki, często opowiada wymyślone bajki, układa puzzle ale tylko z ok 20-30 elementów,zna kolory, liczy do 10 po polsku i angielsku no i chyba wszystko, chociaż zaraz na pewno napisze jakaś mama, że jej 3-latek to już ze 3języki zna...

o To też fajnie, mój policzy bez pomyłki do 6 później już myli puzzle też układa, sam się ubiera i rozbiera, ale nie chodzi do przedszkola jeszcze bo ma pójść od września.

Gość m 3 l
Mój 3 latek, nie robi sam siku ani kupy, siku woła a kupa ląduje w majtach, nie ubieraz się i nie rozbiera sam - wyjątek, czapka, szalik, rękawiczki, kutrka. Nie je sam tylko go karmie (chodzi o obiady) z resztą sobie radzi, znaczy z obiadem też ale by wystygł. W liczneiu się myli, kolory zna, nożyczki obsługuje. więc nie jest taki genialny jak wasze dzieci ale umie włączyć pralkę, zmywarkę odkurzacz i chętnie pomaga w pracach domowych i ogrodowych. Wie co to śrubokęt, kulucz, młotek i kombinerki.

Wiesz każde dziecko rozwija się inaczej nie chodzi mi o to aby kogoś urazić po prostu ciekawa jestem jak to jest u innych. Mój też jeszcze nie chodzi do przedszkola i uwielbia mi pomagać w pracach domowych. Bardzo dużo czasu mu poświęcam no i ma starszego brata więc ma skąd czerpać wzorce. Od niedawna potrafi się przedstawić tzn. powiedzieć imię i nazwisko i ile ma lat. Ale nad tym trochę musiałam popracować gdyż zawsze mówił tylko imię.

Gość m 3 l
Ja się wogóle nie przejmuję że moje dziecko potrafi mnie niż inne, bo w jednej dziedzinioe potrafi mnie a w drugiej więcej, najgorsze co może być to porównywać dzieci. Każde rozwija się w swoim tępie i nie ma co go poganiać jakimiś chorymi ambicjami. Pozdrawiam.

Gość MatyldaS
Moja niespełna 2,5 latka tańczy, śpiewa, zna kilka książeczek na pamięć, sama załatwie swoje potrzeby, dyskutuje, kłóci się, ciężko ją przegadać. Liczy do 20( do 10 liczyła mając 1,5 roku), a najbardziej lubi bajkę Tomek i przyjaciele, na czele z Glubym Zadawiowcą ;) (oryg. wypowiedź) :)

Gość MatyldaS
Ale jak koleżanka wyżej pisze- nie ma co porównywać dzieci, każde jest wyjątkowe :)

moja 3 lata skonczy w sierpniu potrafi mowic pacierz (Aniele Boze...) sama sie ubrac, rozebrac liczyc do 5 zna podstawowe kolory-chociaz jeszcze sie jej myla siku robi do nocnika, kupe do majtek :-/ inie da sobie wytlumaczyc sama je od dawna (lyzeczka, widelcem malym) mowi pelnymi zdaniami-ogolnie jest straszna gadula zna pare piosenek i wierszykow (starszakja uczy ;) ) ogolnie to wiekszosc rzeczy nauczyla sie od starszego brata

Gość moja corka skonczy 3 lata
w czerwcu i potrafi : - zalatwia sama swoje potrzeby fizjologiczne ( tylko jak zrobi kupke wola zeby wytrzec jej pupcie ) - sama je i ubiera sie ( potrafi sama zapiac sweterek na guziki ) - mowi calymi zdaniami - umie liczyc do 10 - zna ksztaly figur ( kolo ,kwadrat , trojkąt ) - umie nazwac kazdy kolor - wie jak sie nazywa i ile ma lat - wie jak ma na imie kazdy ze czlonow rodziny ( wliczajac wsztystkie ciocie , wujkow i dziadkow ) - umie jezdzic na 3 kolowym rowerku - umie tanczyc i spiewac -umie nazwac kazde zwierze . - na zakupach musi sama trzymac koszyk ( dopoki jest lekki ) lub musi pchac wozek i wie jakie produkty trzeba kupic i gdzie ich szukac -ma orientacje gdzie co jest na osiedlu , ktora droga trzeba isc do sklepu .

Gość rozwaliło mnie
Z tym że dziecko wie co ma kupic , sama czasem sie zastanawiam co kupić a dziecko 3 letnie wie super.

Gość hahaha takie cos lubie
do 3 latkai cos tam w niku - dobrze napisalas :D tym kobietom sie poprzewracalo w ich lbach :D taki 3 latek nie dosyc ze wie co kupic :P to w dodatku potrafi obchodzic sie z karta kredytowa badz placi pieniazkami wcale bym sie nie zdziwila :D:D

Gość anna25129
Moja Lenka konczy 3 latka w tym miesiacu, wydaje mi sie ze nie jest jakas wybitnie bystra ale za to Jaka kochana przytuli pocaluje jak mame brzuszek boli. Z ubran to skarpetki potrafi zalozyc, kurtke ale zamek ja musze zapiac, buty no i jeszcze getry z gora tzn. Koszulja sweterek musze jej zalozyc ja, z rozbieraniem radzi sobie o niebo lepie ona wogole lubi biegac na golasa po domu. Uwielbia bajeczki, jezdzi na trzykolowym rowerku, biega , skacze, wspina sie gdzie tylko sie da, maluje farbkami kredkami nie tylko po kartkach ale rowniez po sobie po scianach I tam gdzie mama nie widzi, czasami ciezko zmyc z niej te dziela sztuki. Spiewa posenki oczywiscie nauczyla sie w przedszkolu, liczy moze do dziesieciu, rozpoznaje kolory, zna nazwy niektorych owocow. Siku I kupe robi na nocnik, tylko jeszcze w nocy mamy problem nie chce na noc pieluchy a potrafi sie zesikac. Wie gdzie mama chowa czekolade potrafi wejsc na szafke I sobie wziasc co tam chce z lodowka jest to samo jak jest glodna to grzebie w lodowce I wyciaga to co chce zjesc. No I ogolnie jest szczesliwym dziecko i to jest dla mnie najwazniejsze, wazne jest ze jest ze mna. Czasami potrafi mnie rozbawic do lez

Gość mama trzylatka
Mój synek kilkanascie dni temu skonczyl 3 lata i zauwazyla u niego wielki przeskok w rozwoju porownujac do pol roku temu. Pol roku temu nie mowil prawie nic, sikal w pieluchy, byl niesamodzielny. Teraz mowi pelnymi zdaniami i to poprawnie zdania wielokrotnie zlozone, samoobsluga jeśli chodzi o toalete, chociaż z kupka do toalety chodzi od jakiegos tygodnia, wczeesniej ladowala w majtach. Je sam, o ile je bo to okropny niejadek. Sam się rozbieera i ubiera od pasa w dol. A intelektualnie: liczy do 20, zna kilka literek, zna loga wszystkich sklepow gdzie bywal i znanych mu firm, loga marek aut, spiewa piosenki, opowiada co się dzialo w przedszkolu. Zna się na znakach i swiatlach drogowych. Ale nie zalapal jeeszcze poprawnej jazdy na rowerku biegowym, nie lapie rownowagi przy odpychaniu, nie potrafi też jezdzic na pojazdach z pedalami, brak mu sil. WiecEj teeraz nie pamietam

Gość 7867182965719
przede wszystkim jak będzie uczył się pisać to nie będzie miał problemu z napisaniem TRZYLATEK tak jak autorka i jej myślniki

Gość A moj trzylatek
Nie zna wszystkich kolorow, chociaz chodzi do przedszkola kolory mu sie bardzo myla. Umie policzyc do dziesieciu po polsku i po angielsku ale tez po szostce zdarza mu sie mylic. Umie jezdzic na rowerze z doczepianymi kolkami bocznymi, na hulajnodze trzykolowej. Uwielbia puzzle i potrafi ukladac nawet takie z 40-50 elementow szybko i bezblednie czym zadziwia stale panie w przedszkolu. Sam zje, uzywa lyzki i widelca ale noza nie. Nie umie kolorowac ani rysowac, za to bardzo tworczo bazgra, a gdy zamaluje cala kartke jednym kolorem jest z sie ie bardzo dumny ;) Umie " czytac" - bierze do reki ksiazke i opowiada krotka historie przewracajsc kartki, nie koniecznie zwiazana z tym o czym faktycznie jest ksiazka. Umie sie rozebrac, powrzucac ubrania do kosza z brudnymi i wskoczyc sam do wanny oraz umyc sie - twarz jedna reka niestety :D wlosow i zebow sam jmyc nie potrafi. Zalatwia sie do nocnika, nie wola, sam sie obsluguje lacznie z wycieraniem pupy, jak mi sie uda go dorwac po wielkiej kupie to mu wycieram tylek gdyz porzadnie tego nie zrobi. Jak jestesmy poza domem to zalatwia sie bez problemu do sedesu czy nawet za krzaczkiem w lesie z tym ze poza domem wola juz mnie. Nie sika na stojaco. Mowi ladnie ale jeszcze niezbyt wyraznie i bardzo myli osoby i przypadki. Nie wlacza sam pralki za to bez problemu posluguje sie iphonem i potrafi wlaczyc sobie co tam chce. Jest kochanym chlopcem i nie wymagam od niego Bog wie czego bo wiem ze wszystko przyswoi sobie sam we wlasciwym mu tempie :)

Gość mama trzylatka
Co do sikania na stojaco to nigdy nie bede teego uczyc moich chlopakow ( oprocz 3-latka mam jeszcze niespelna roczniaka). Nie pozwole sobie obsikiwac sedesu, mam hopla na punkcie czystosci wiec faceci w moim domu sikaja na siedzaco!!!

Gość kaska1916
moja corka w pazdzierniku konczy 3latka.potrafi liczyc po polsku i angielsku do 20, zna i odroznia kolory po polsku i angielsku, bardzo wyraznie wypowiada literke 'r', zalatwia sie do nocnika, spiewa-ost stokrotke:), zna wierszyki, uklada puzle,uwielbia lalki,oj duzo by wymieniac:) mowi calymi zdaniami, spryciula mala:*

Gość kaska1916
zna duzo literek,umie napisac mama,tata:) i ogolnie zdolniacha z niej;p naj naj naj jak kazde dziecko swojej mamy:)

Gość moja corka ma 3 i pol
podejrzewa, ze jakbym napisala co potrafi moja corka to pewnie polowa z Was powiedzialaby ze sie chwala albo ze zmyslam ale co mi tam. - nie mieszkamy w Polsce wiec corka mowi w 2 jezykach (liczy do 20, zna wszystkie cyfry z literkami gorzej) ale oczywiscie nie tak dobrze jak po polsku - rozstala sie z pieluchami jak miala 19 miesiecy - miesiac temu nauczyla sie jezdzic na 2 kolowym rowerku bez bocznych kolek - plywa (zakladam jej bardzo slabo napompowane motylki na rece) - rysujac malowanki nie wyjezdza za kreski. ale i tak najbardziej sie ciesze ze jest b.sprawna fizycznie bo mam nadzieje, ze pojdzie w moje slady i tez bedzie trenowac sporty

Gość gość
Mój synek w sierpniu skończy 3 lata :) potrafi liczyć do 10, zapamiętuje szybko piosenki, gada tyle że czasami mam dość i czasami dziwię się jakich słów używa :) jest bardzo inteligentny, rysuje auta buduje domki z klocków i sam się załatwia :) pomaga mi w sprzątaniu sam potrafi się ubrać i rozebrać :) potrafi także się już umyć a najważniejsze to najbardziej to on potrafi psuć zabawki :)

Gość gość
moja bedzie miala 3 w kwietniu. -sika I kupa na toalete od 1.5 roku, mam nakladke, oczywiscie musze ja sadzac na toalete. - w nocu bez pampers I bez siku pare mce -liczy do 20 (ale chyba nie wie ilo to ile) -kolory wszytskie -mowi wszytsko zdaniami -zna swoje imie tylko bez nazwiska, nie wiem ile ma lat

Gość gość
Moja coreczka (2 latka i 10 mies): - nie nosi pampersow od 2 r. z - zna kilka piosenek na pamiec - nie daje rady z puzzlami - lubi tanczyc, rysowac, chodzic na basen - sama je od 1 r.z (straszny lakomczuch) - mowi po polsku i francusku, rozumie luksemburski (mieszkamy za granica) - jest bardzo odwazna (skacze na basenie do wody na 1 metr, oczywiscie gdy jestem blisko niej) - zna niektore kolory - pomaga gotowac - jest usmiechnieta i rozesmiana 24h na dobe :)))

Gość gość
Znam dziecko 2 letnie (!) co umie liczyć po polsku, liczyć do 10 po angielsku, odpowiedzieć na pytanie jak się nazywa po angielsku i parę innych zdań, nazywać zwierzęta, 20 wierszyków na pamięć, mówi pełnymi zdaniami

Gość gość
Szok, nie przypuszczałam ze tu matki samych geniuszy ;)

Gość gość
Stoi na glowie break dance mowi w 15 jezykqch chodzi na basen balet silownie no i gra na dudqch ktos ma lepszego geniusza?

Gość gość
No nie, gościu wyzej’ Ile Twój 3-latek zna języków!?! Mówi po angielsku to pewne, a niemiecki? Francuski? Nie łaska???