Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sizilenka

szczepić czy nie

Polecane posty

Witajcie, moja córeczka ma 17miesiecy, zastanawiam sie nad szczebieniem przeciwko kleszczom, (boreliozie), szukałam w internecie ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dlatego licze na was drogie mamusie, że mi doradzicie, mieszkam w malowniczej wsi, nie daleko lasu, dziadek uwielbia chodzić do lasu na na pewno będzie chciał brać wnuczke na te spacery, a ja sie właśnie obawiam tych kleszczy, KOCHANE DORADŹCIE wiem ze są plusy tej szczepionki i jednoczeście duże minusy, a wy co myślicie????

Gość nie ma szczepionki
na boreliozę i ponad 20 innych chorób odkleszczowych. Jest tylko na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych. Unikaj chodzenia do lasu w czerwcu, lipcu i sierpniu, bo wtedy kleszcze najbardziej atakują.

no właśnie u mnie nie da się unikac bo las mam koło nosa praktycznie, dlatego mam dylemat czy ja szczepić

Gość Kleszcze są wszędzie
nie tylko na wsiach. Musisz obserwować czy z dzieckiem nie dzieje się coś niedobrego, bo kleszcz wcale nie musi ukąsić, aby zarazić, wystarczy, że złoży odchody na dziecku. Poczytaj o tym w necie. A ma zapalenie opon mózgowych zaszczepiłabym dziecko, ale popytaj lekarzy. I nie bazuj na jednej opini.

Gość Pseudoznawca
Bardzo zdrowe podejście, pytać ludzi o coś o czym nie mają zielonego pojęcia, i słuchać ich nie zważając na zdrowie swojego dziecka. Tak trzymać!

Gość kto pyta
nie błądzi...

Zważam właśnie na zdrowie mojego dziecka, ale wiem że na ta szczepionkę jest wiele minusów, mam jeszcze czas choć coraz mniej, bo sie szczepi na wiosnę, mam w okolicy lekarzy z Polski i zagranicznych popytam ich,

od mojego dziecka się odczepcie.... ja też szczepię tylko tymi podstawowymi, także sie boję skutków ubocznych, ale strach przed chorobą a zwłaszcza kleszczową jest jeszcze większy, widzę ze tutaj to nikt mi nie odpisze poważnie.......

wystarczy dziecko dobrze ubierac na spacery (uczul na to takze dziadka skoro to on bedzie najprawdopodobniej z dzieckiem chodził!) i na bieżąco po kazdym powrocie z lasu dokładnie dziecko obejrzec, a jak bedzie kleszcz wczepiony to jechac do lekarza. lekarz w razie czego zaleci antybiotyk i bedzie OK. odkleszczowe zapalenie opon mózgowych to nie taka znow powszechna choroba i najczęsciej występuje terytorialnie i "grupowo" - szczepi sie osoby przebywające w lasach bardzo duzo, typu leśnicy. najlepiej zadzwon do sanepidu i zapytaj czy wasz obszar mieszkalny nalezy do "grupy ryzyka". moze to Ci pomoze podjąc jakąs decyzję.