Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Granatkaa

PO kapieli,czy przewijaniu smarowac czyms pupe dziecka czy nie??????????????????

Polecane posty

Gość Granatkaa

pudrem,albo mascia?? tak zapobiegawczo zeby odparzen nie było czy nie trzeba??? prosze o rade.

Gość takaaaa osbie jednaaa
jak dziecko nie ma odparzeń to nie trzeba niczym smarować

Gość jak do wanienki z wodą
w której kąpiesz dolewasz oliwki albo parafiny to już niczym smarować nie trzeba. Jak w samej wodzie myjesz to posmaruj dziecko oliwką albo balsamem. Kremów zapobiegawczo nie trzeba. Stosuje się je na odparzenia. Kremy to tak jakby lekarstwo. Bierzesz apap codziennie w razie gdyby głowa cię miała rozboleć?

Gość takaaaa osbie jednaaa
granatko nie smaruj profilaktycznie, nie ma sensu pakować w dziecko chemii od początku (chyba, że skóra jest bardzo sucha), dużo wietrz pupę:)

Gość lek. med. rodzinnej i pediat
Profilaktycznie można posypać pudrem Penaten. Jeżeli jest miejsce odparzone-Sudocrem.

Gość Granatkaa
Dziekuje za informacje :).

hmmm pierwszo słysze by przy pieluchowaniu nie smarować dziecku pupci....no nie mówię tu o sudocremie czy innym leczniczym kremie ale uwazam że taki lekkii typu nivea do pupy to trzeba choć przez pierwszy rok dziecka, przecież mocz i kupka podrażna skórkę dzieciątka

Gość jakatarina
ja nigdy nie smarowałam dziecku pupci po kąpilei ani przewijaniu i zawsze ma ładną pupcie zadnych odparzen itp do kąpieli dodaję oliwkę i dodatkowo smaruję kremem tylko policzki bo miała przesuszone..to wszystko

Gość jakatarina
no i tez zależy czy uzywasz przy przewijaniu chisteczek nawilzających, bo jak to wystarczy

Gość przeciez dziecka sie w moczu
i kupie nie trzyma. Pieluchy mają warstwę która wchłania mocz do środka i nie styka się on ze skórą dziecka. To nie tetra! Jak się dziecku zmienia regularnie pieluchy, dużo wietrzy pupę i myje wodą z łagodnym mydłem, ewentualnie przeciera chusteczkami, które zawierają balsam to na co jeszcze krem? A puder to już całkiem odchodzi do lamusa. Kluchy się z niego robią i tyle. Jak pupa odparzona to zrobić rzadki krochmal i w tym pupę przemyć i wszystko przejdzie. Lekarzu pediatro moze jako specjalista opowiesz o działaniu tlenku cynku? Czemu nikt nie napisze że sudokrem moze prowadzić do sklejania się warg sromowych u dziewczynek? Producent by stracił kupę kasy a tak to matki ładują to dzieciom na potęgę!

Gość Granatkaa
Spodziewam sie pierwszego dziecka wiec sie nie orientuje co i jak :). Do kapieli mam zamiar uzywal Oilatum ,jakis krem do buzi jak potrzeba i tak w razie czego mam krem Bepanthen (a czy go trzeba myc sutki przed karmieniem jesli sie tego uzywa) czy jest bezpieczny dla dziecka?

Gość yguhijok
nie trzeba go zmywać przed karmieniem

Gość ===Krosont ===
Oj, bepanten Ci się przyda na pewno :) Kup sobie jesszcze jedną tubkę

Gość Granatkaa
a co jeszcze potrzeba-taki niezbednik???

Gość bephanten trzeba
zmywac przed karmieniem. teraz juz nie mam ulotki w domu bo bym sprawdzila na 100%, ale pamietam ze uzywalam jeszcze w spzitalu własnie na podraznione sutki i musialam przed karmieniem myc piersi, wiec radze sprawdzic dokladnie na ulotce, jest podane

Nnie lekarz przepisał maść leczniczą na odparzenia i stosować ją 3 razy dziennie albo w przypadku zaczerwienień a normalnie keidy nic się nie dzieje należy posmarować pupkę maścią która zawiera łagodne substancje ochronne w tym cynk (ziaja maść pośladkowa). Mnie w szpitalu kazali tylko wodą przemywać i niczym nie smarować na co mój pediatra chwycił się za głowę i powiedział że jak zrobi kupkę to ta od razu reaguje z delikatną niczym nie ochronioną skórą więc należy cienko posmarować delikanym kosmetykiem (może być bezzapachowy, hipoalergiczny) a po umyciu z kupki należy pośladki i fałdki przetrzeć oliwką bezzapachową która ochroni skórę przed pieluszką (moja mała miała podrażnioną skórę na zgięciach udek od pampersa.

Witam :) ja do smarowania pupy niemowlęcia polecam Bepanthen :) a do kąpieli wlewać sobie nakretke Oilatum - bardzo dobre jest, nawilza i natluszcza skóre odrazu i nie trzeba sie z oliwkami grazmolic. Co do kremow do pupy mogła bym jeszcze zaznaczyc, iz nie wszystkie dzieci tolerują dany kosmetyk. Moja corka dostala sudocream - ponoc bardzo dobry. Dziecko na dzien nastepny obudzilo mi sie z takim odparzeniem, ze przez skore malenkie kropelki krwi sie wydobywały. Placz, pisk, niesamowicie przykri widok. Wyrzucilam dorazu. Dla mnie najlepszy był Bepanthen - Pozdrawiam.

Co do maści i kremów pośladkowych i sklejania warg sromowych.... tymi kremami smaruje się tylko pośladki i to bardzo cienką warstwą i oszczędnie , jak ktoś za przeproszeniem nawali w pupę kitę kremu a i jeszcze wypaprze nim po pisi to nie ma się co dziwić że maść działa ze skutkiem odwrotnym poza tym maście lecznicze tylko wtedy kiedy zachodzi potrzeba a kremy profilaktyczne (łagodne , ochronne) cienko i tylko wnętrze pośladków, reszta skórki pośladków może być przetarta oliwką i to wystarczy.

Bepanthen też dobry zgadza się:) ja używam oliwki penaten a do pupki z Polski przywiozłam sobie maść pośladkową ziaji bo jest łagodna (nie nadaje się już na gotowe odparzenia ale za to chroni przed nimi)

Gość a ja prowadziłam
Tak bepanthen się zmywa. Maltan jest bez zmywania.

Granatkaa Widzisz, jakos nie przeczytałam Twojego jednego z ostatnich postów, a myslimy o tym samym. PIsałaś ze bedziesz uzywac opilatum i bepanthen :) fajnie hihi Tez UK?:D Po Oliathum niczym dziecko juz nie trzeba smarowac, ja tego nigdy nie robilam. Nie wlno tez nawilzac pokoju i go wysuszac to wszystko ma wplyw na skore dziecka mimo kremow jakie sie laduje. Ja nigdy nie kremowalam dziecka jak bylo w domu, chyba ze widzialam ze ma wysuszona skorke, odrobine kremu Bambino tylko nie tego nawilzajacego. Te kremy dla dzieci nawilzajace to totalna pomyłka. A tak czy zima czy lato jeden i ten sam krem bambino na buzke, jak silne slonce, kremy z filtrami wysokimi oczywiscie :)

aha podkresle tez ze bepanthen sluzy nam do dzis. mala ma 3, 5 roku, ja za 2 tygodnie oczekuje drugiego maluszka. Bepanthen sluzy nam w sposob taki, ze jak dziecko ma jaies zaczerwienienia, wypieki, lub moj facet ma jakies podraznienie na skorze - bepanthen jest niezastąpiony, ale podkreslam takze, ze nie kazdy krem na kazda skore jest odpowiedni. Dla mnie sudocrem był poprostu "narzędziem zbrodni" :/ wyrządził dziecku wiele cierpienia, bólu i płaczu - nigdy wiecej !

aha pisałaś o bepanthenie na piersiach buehehehe najmocniej przepaszam jedne z postów o tym mnie poinformował. Ja odpisywałam bezposrednio na pytanie uatorki dlatego tak wyszło :) Ja piersi zawsze przemywałam wodą ciepłą, przegotowaną i trzymałam je we wkładkach. Problemow z nimi nigdy nie miałam, bo porządnie je hartowałam przed ich "uzyciem " hihi moze to to własnie mnie przed podraznieniami uratowało. Dzidzia tez dobrze układała sobie piers w jamie ustnej takze nigdy nie narzekałam na ból.

Gość Na eBayu powinny być. Czemu
Ja mam zwykły Cien do pupy z Lidla. Bardzo dobry jest a kosztuje raptem połowę ceny tych wszystkich Bepanthenów, Sudocremów i Penatenów.

Gość kijevna
autorko - sama spróbuj najpierw bez kremów i zobaczysz, czy pupa się podrażnia czy nie - to trochę też zależy od dziecka - moim nie musiałam smarowac 'profilaktycznie', bo tego nie otrzebowały, odparzają gównie kupy biegunkowe

No wlasnie, sa tansze i lepsze od tych drozszych. Dla mnie lepsze jest wtedy, kiedy skora mojego dziecka negatywnie na dany produkt nie reaguje. Drozszy nigdy nie znaczy lepszy, bo sudocrem tez nalezy do tych kosmetykow z wyzszych polek patrzac po cenie a krzywde taka wyrządził ze hej...

Ja niestety od początku musze smarować, bo już w szpitalu się zrobiła odleżynka. Zaleczyliśmy ją i był ze dwaq tygodnie spokój, potem znowu i teraz trzeci raz. Teraz zaleczamy tormentiolem - położna powiedziała, że najlepszy i żeby się nie przejmować, że na ulotce jest napisane, że od 3 roku. Sudokrem nam o dziwo nie działa - nie rozumiem dlaczego.

Dodam, że przebierany jest co najmniej 10 razt dziennie, nawet jak ma mały "kleksik". I woda go myje i osuszam chwilę, żeby powietrze podleczyło - chyba jakiś delikatny jest.