Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiixxxx

branie jodu a promieniowanie????

Polecane posty

Gość iiiiiiiiiixxxx

dlaczego trzeba brać jod w przypadku promieniowania???? mogłby ktoś mi to wytłumaczyć tak sensowanie 'dlaczego bierze sie jod'??? zawsze mnie to interesowało a nikt nie umie konkretnie odpowiedzieć i piszę to w kontekście tego wybuchu w elektrowni japońskiej

Gość ssasfasfasas
jodyna wypala wszystkie bakterie i niweluje efekty promieniowania

Gość iiiiiiiiiixxxx
no wiem ze niweluje ale dlaczego niweluje??? moze ktoś wie, tak bardziej od strony biologicznej,,

Skopiowałam: "Płyn Lugola, na wniosek specjalistów z Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej w Warszawie ze Zbigniewem Jaworowskim na czele, zaaplikowano bezpłatnie wszystkim obywatelom, szczególnie dzieciom, w całej Polsce w roku 1986 po wybuchu w elektrowni atomowej w Czarnobylu w celu zapobieżenia wchłanianiu radioaktywnego izotopu jodu 131I z opadów promieniotwórczych powstałych w wyniku wybuchu i pożaru elektrowni. Nadwyżki jodu przyjęte w płynie Lugola skutecznie powstrzymywały wbudowywanie radioaktywnych izotopów jodu w hormony tarczycowe - tyroksynę i trójjodotyroninę (profilaktyka raka tarczycy). Był to jeden z pierwszych w PRL przypadków, kiedy władze polskie mimo początkowych oficjalnych zaprzeczeń strony radzieckiej podjęły działania wbrew ich zaleceniom, ale w interesie własnych obywateli. Zastosowanie płynu Lugola, z perspektywy czasu, było w opinii samego Jaworowskiego niekonieczne w rozmowie z dziennikarzem "Polityki" stwierdził w 2006: "...gdybym miał wówczas obecną wiedzę na temat skali skażeń i tego, co dokładnie wydarzyło się w czarnobylskiej elektrowni, nie rekomendowałbym nawet podawania ludności płynu Lugola". Główną motywacją tego działania była całkowita blokada informacyjna ze strony ZSRR naukowcy nie znając prognozy nasilenia promieniowania brali pod uwagę najbardziej pesymistyczny wariant."

Gość shiga
wklejone z wikipedii, znalezione w 0,02sec "podanie dużej dawki jodu w celu zablokowania wchłaniania radioaktywnego izotopu jodu 131I, kumulującego się w tarczycy i mogącego doprowadzić do rozwoju nowotworu tego narządu. Wobec niedostępności tabletek jodowych, podjęto niekonwencjonalną decyzję o wykorzystaniu w tym celu płynu Lugola, czyli wodnego roztworu jodku potasu i pierwiastkowego jodu."

Gość aasff
shiga co wpisałaś w google?

Gość shiga
elektrownia jadrowa + jod

Gość oigofgiopigodfiop
Płyn Lugola yhmmm pychota .