Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirunka

Kiedy czas ostateczny na pierwsze dziecko?

Polecane posty

Gość mirunka

Mam pytanie czy są mamy które urodziły pierwsze dziecko przed 40-stką lub wogóle dziecko nawet po 40-stce. Mam taki kłopot że nie długo będe mieć 40-sci lat , w tym roku , choc nie wyglądam, i mój partner chce miec dziecko ze mna , może dopiero za rok..chce sie dowiedzieć czy śa takie panie o podobnej sytuacji

Gość zwlekaj dalej z zaproszeniem
otrząśnij się, jesli w twoim wieku facet mówi za rok tzn, ze wcale nie chce z toba dzieci

Gość mirunka
pytanie jest o wiek..o możliwości o porody w tym wieku ,,chce porozmawiać z takimi osobami...decyzja że za rok to nasz wspólna decyzja...zwiazana z mieszkaniem, praca stała i takie bardzo wazne rzeczy ...znamy sie dopiero rok...to on szybciej chce dziecko

Gość aniulka1309
mirunka Ile partner ma lat?

Gość mirunka
jest młodszy, ma 25 lat ja 39..spora róznica wieku ..ale bardzo sie kochamy i zależy nam na sobie

według badań naukowych najlepszy wiek na pierwsze dziecko jest między 18 a 28 rokiem życia, ale wiadomo w życiu jest różnie i jest dużo kobiet które na pierwsze dziecko decyduje się po 30 a nawet około 40 osobiście nie znam nikogo kto później niż w wieku 36 lat decydowałby się na pierwsze ale tutaj na kafe czasem się takie spotyka :) wiadomo że po 35roku zycia bardzo wzrasta ryzyko chorób genetycznych i wad wrodzonych ale wzrasta ryzyko a nie że na bank coś takiego się zdarzy :) przy dobrym lekarzu prowadzącym ciążę odpukać powinno być wszystko dobrze i tego wam życzę :)

Gość mirunka
chcemy spędzić z sobą resztę życia..dla mnie to jest ten facet..na którego czekałam ..spełniona miłość

Gość mirunka
do mami 82 ..dzięki zgadza się wszystko wiem....nawet w pracy mamy dziewczyne która urodziła w wieku 42 lat zdrowe dziecko,,ale chciałabym pogadac z takimi babkami

Gość mirunka
do Hatsumomo san dzięki za słowa pocieszenia..wiem że sytuacja jest napięta..ale nic nie dało sie zrobić wcześniej...

Gość mirunka
czyli nie znajdę tutaj takich mam?:(((

Gość mirunka
na studiach ? to super...czemu wstyd?

40 lat to dość późno- nie chce nikogo obrazić po prostu wzrasta ryzyko ciężkich chorób genetycznych co oczywiście nie oznacza, że tak ma być w Twoim przypadku . Ponadto weź pod uwagę, ze staranie się o dziecko tez trwa czasem latami... Porozmawiałabym na Twoim miejscu bardzo poważnie z partnerem, on nie jest jeszcze gotowy a Twój zegar biologiczny tyka... Moja Mama urodziła dziecko w wieku 40 ale trzecie nie pierwsze.

Gość Margarytkaa
Moja matka chrzestna urodzila pierwsze dziecko w wieku 37 lat.Ostatnio mowila ,ze zaluje ze nie ma drugiego,a podciaga juz pod 50.

Gość ......nitrogen
Znam panie które rodziły w wieku 40 lat (pierworódki, bo tak im się ułożyło w życiu) i jedną która rodziła jeszcze później (3 dziecko, bo wpadła). Myślę, że świadomie można przeciągać decyzję o pierwszym dziecku do 36 roku życia. Im człowiek bliżej 40-stki to różnie bywa... chodzi o to że często samo poczęcie bywa kosztowne, bo pojawiają się problemy. Życzę ci, żebyś ich nie doświadczyła i jak tylko masz z kim to działaj.

Gość ......nitrogen
Spróbuj zaaranżować wpadkę. Twój partner ma czas, ale w twojej sytuacji każdy kolejny rok jest ważny. Obyście dali radę począć naturalnie, bez wydawania kasy na leczenie, inseminacje i takie tam. (On ma dopiero 25 lat, czyli jest jeszcze psychicznie dzieckiem. Nie do końca zdaje sobie sprawę z konsekwencji takiego odkładania potomstwa w twoim przypadku. Nie powinnaś go słuchać, ale powinnaś się mocno zastanowić czy na pewno chcesz by to on został ojcem. Powtarzam, to jeszcze dzieciak. Dzieli was przepaść pokoleniowa i poziom dojrzałości. Co zrobisz jeśli za 5-10 lat odwidzi mu się związek z tobą? I co na twoją ciążę z nim powie jego rodzina? Nie chcę cię denerwować, ani urazić, ale żyję już na tej ziemi kawał czasu,obserwując ludzie zachowania i nieco już o nich wiem.)

Gość ......nitrogen
ludzkie

Gość ja z nie wiem na co czekasz
w wiekiu 42 lat to babcią można już być

Gość kobieto, otrząśnij się
Twój partner ma 25 lat-jest o14 lat młodszy od Ciebie.. Nie wątpię w Wasze obecne wielkie uczucie, ale skąd możesz wiedzieć, że za parę lat Cię nie zostawi, bo zda sobie sprawę z różnicy wieku między Wami i zacznie mu ona przeszkadzać?? Czy masz aż tak stabilną sytuację mieszkaniową i finansową, że pozwoli Ci samej wychowywać dziecko? Zresztą moim zdaniem wielce wątpliwe jest, że Twój facet Chce mieć z Tobą to dziecko... Co to za odpowiedź-za rok? Myślę, że po prostu Cię zbywa i tyle. Albo jest tak niedojrzały, nie dba o Ciebie-masz już swoje lata (nie ubliżam Ci-chodzi mi o ciążę po 40-stce) a on nie patrzy na to. Na moje on wcale nie chce tego dziecka... Zastanów się dwa razy, zanim podejmiesz decyzję-żebyś później nie żałowała... Życzę Ci wiele szczęścia.

Gość to juz zdecydowanie ostatni
moment, powiedz o tym partnerowie, tym bardziej,ze mozesz miec problem z zajsciem w ciaze i watpliwe,ze zajdziesz, kiedy zechcesz ( w tym wieku trudniej sie zachodzi) Ja mialam pierwsze -36, kolezanka 37, druga 40, dzieci udane. Ale mialysmy tez wsparcie w mezach, dla ktorych to byly dzieci oczekiwane, wiec sie sprawdzili jako ojcowie. Porod w tym wieku jest ciezszy, ciezej sie znosi nieprzespane noce,, a w twojej sytuacji moze sie zdarzyc,ze zostaniesz samotna matka, jesli cie to nie przeraza - probuj, ale nie zwlekaj.

Gość hbvhjbjhbhbjbhbhj
jak nie wejdziesz w menopauzę to szansa jest

Gość straszek
mirunka ja mialam podobnie jak Ty duzo mlodszego partnera. ja37 on 26 staralismy sie o dzidzie i sie nie udalo:-( nie wiem dlaczego,bo niby wszystko po badaniach bylo oki....moj partner odszedl tak z dnia na dzien,a niby tak bardzo pragnal dziecka...zostalam sama ze swoim strachem,bo juz wiem,ze po 30 to juz nie tak latwo zaciazyc....jest mi smutno i zle,bo teraz to nawet nie mam z kim powalczyc o upragnione dzieciatko jezeli chcesz napewno z nim to nie odkladaj i oby tylko sie tak nie stalo jak u mnie,bo nawet juz nie wiem co bardziej boli czy to ze odszedl,czy to ze moge nie miec juz swojego dziecka