Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciąża fit

CIĄŻA FIT

Polecane posty

Gość ciąża fit

Witam wszystkie (a w szczególności ciężarne) Panie:) Postanowiłam założyć ten topic ponieważ jestem w ciąży i bardzo chcę przejść przez ten szczególny okres w życiu kobiety w równie szczególny sposób. Przed zajściem w ciąże byłam bardzo aktywną fizycznie osobą i przykładałam dość sporą wagę do tego co jadłam. I teraz mam nadzieję będzie nie inaczej. Nie zamierzam oczywiście się odchudzać, ale nie chcę też specjalnie przytyć a do tego zamierzam pozostać (oczywiście nie w 100%) przy aktywności. Wiem, że w naszym kraju do niedawna panowało przekonanie, że kobiety w ciąży powinny jeść za dwoje i leżeć do góry brzuchem, żeby nikomu krzywda sę nie stała. Na szczęście teraz mówi się "jeść dla dwojga" a nie "jeść za dwoje". Poza tym przyznaje się, że kobiety aktywne w ciąży są lepiej przgotowane na ogromny wysiłek jakim jest poród. Równocześnie badania dowodzą, że kobiety z nadwagą znacznie częściej rodzą dziec z niską wagą urodzeniową. Tak czy inaczej, zapraszam tu wszystkie Panie, które nie przestają o siebie dbać będąc w tym cudownym stanie. Parę słów o mnie- mam 27lat, to moja pierwsza ciąża i wszystko rozwija się bez zestrzerzeń. Właśnie zakończyłam pierwszy trymestr ciaży, w którym odpuściłam aktywność ( w I trymestrze powinno się ograniczyć aktywność) Mam 167cm wzrostu i obecnie ważę 55kg (+2,5kg od początku ciąży) Z dzisiejszej aktywności która już za mną: 30min na orbitreku 8min ćwiczeń na ramiona (dostępne na youtube po wpisaniu 8 Minute Arms-obciachowe filmik, ale skuteczne ćwiczenia. Teraz pora na śniadanie: -owsianka Będę odzywać się później o dalszych planach aktywnościowo-żywieniowych

Gość tylko nicki
:o kolejna nawiedzona. juz przytyłaś 2,5kg? a tak dbasz o siebie??? no to nie spodziewaj się cudów. te szczupłe przeważnie tyja najwięcej :D a Ty się skup na ciąży a nie na pierdołach. zobaczysz jak wyjdzie ci brzuch po 20 tygodniu odechce ci sie wszystkiego :P

Gość ciąża fit
tylko nicki- mimo wszystko dziękuje Ci za wypowiedź. Widzę, że jesteś doświadczona w temacie. Być może stanie się tak jak piszesz. Nie zaprzeczam, bo jak pisałam to moja pierwsza ciąża. Ale chyba nie czytałaś mnie zbyt uważnie, ponieważ pisałam, że w pierwszym trymestrze nie robiłam nic specjalnie aktywnego:) teraz w II trymestrze, nie ma przeciwwskazań do aktywności, więc zamierzam o siebie zadbać, czyli jak to nazwałaś- zająć się pierdołami:) Pozdrawiam Cię serdecznie.

Gość tylko nicki
no to powodzenia 🌼 :)

Gość ciąża fit
Dziękuję:)

Gość Dziób dziób
Dziewczyno ty się stuknij w głowę! Nikt ci nie każe jeść jak krowa, masz jeść tyle ile potrzebujesz. Rozwija się w Tobie dziecko, któremu musisz dostarczyć potrzebnych witamin i minerałów. Poczekaj,aż ci brzuch urośnie to już tak Ci się nie będzie chciało. Ja przytyłam 22 kg i w ciągu 3 miesięcy od porody prawie wszystko zniknęło.

Gość ciąża fit
Wy chyba nie czytacie tego co Ja piszę... nie zamierzam ograniczać jedzenia! Chcę tylko uważniej się odżywiać. Czy Ty Dziób dziób nie żarłaś jak krowa skoro przytyłaś 22kg? I być może po którymś z kolei tygodniu nie będzie mi się chciało, jak piszesz. Ale czemu odbierasz ludziom przyjemność płynacą z inicjatywy, zapału... To niestety takie typowo polskie! Ja przytyłam 22kg to niech i inna tyle przytyje! Ja o siebie nie dbałam, to czemu inna ma móc o siebie dbać? Najlepiej zabić wszelką inicjatywę, prawda? Czemu inni mają mieć lepiej niz Ja... tak?

Gość Panikara jakich mało
Wszystko fajnie, ale niestety nie każdy ciążę przechodzi bezproblemowo... Ja mimo że teraz czuje się dobrze i energia mnie rozpiera to boję się wziąć za coś cięższego No i ta owsianka na sniadanie- jestem ciekawa jaki będzie Twój jadłospis w ciągu dnia Ja też mam1,67 wzrostu, przed ciążą ważyłam około 53 kg - już ważę 61, a to dopiero 21 tydzień, a nie jem dużo, niczego sobie nie odmawiam, ale i raz mam apetyt, raz nie, więc widzę po sobie, że w I trymestrze jadłam duuużo, tyłam, teraz tyle nie jem, a tyję tak samo - wiec choćbyś jadła co dzień owsiankę to jak masz przytyć to i tak przytyjesz :) Mimo wszystko muszę przyznać, że teraźniejsza waga mi pasuje, bo w końcu mam troche ciała Ogólnie też nie jestem za tym żeby jeść za dwóch (praktycznie nie ma dnia żebym tego nie słyszała) i żeby tylko leżeć i pachnieć, ale we wszystkim trzeba zachować umiar i znaleźć po prostu złoty środek :)

Gość ciąża fit
Panikara jakich mało- dziękuję za wypowiedź. Ja się z Tobą zgadzam, nie wiem jak będzie, nie wiem jak będę tyła- może tak jak w Twoim przypadku mimo, że nie będę się obrzerać, będę tyć. Jak pisałam, nie znam mojego organizmu w takiej sytuacji, więc ciężko przewidzieć. Ale to chyba nic złego, że chcę np poćwiczyć ramiona, pokręcić na orbitreku. Poprostu nie chcę takim "budyniem". I właśnie to co pisałaś mi się podoba- Tobie pasuje ta waga, dobrze się z nią czujesz:) cieszę się. Ja też chcę się dobrze czuć w swoim ciele i dlatego lekko sobie ćwiczę- to poprawia mi samopoczucie i sprawia, że czuję się bardziej ZADBANA. I o to mi chodzilo w głównej mierze. Odnoszę wrażenie, że nie wszyscy prawidłowo interpretują moje zamiary:/

Gość Życzę Ci jak najlepiej :) Mnie
się nie udało, choc miałam podobne plany do Twoich :O Okazało się, że podczas ćwiczeń robi mi się słabo, a poza tym byłam juz po 2 poronieniach i musiałam mocno sie oszczędzać :O Hmm, 2,5 kg w pierwszym trymestrze to naprawdę sporo. Ja w pierwszym jeszcze schudłam

Gość Panikara jakich mało
Ciąża fit no właśnie tego nie przewidzisz, ja też się zdziwiłam, bo zawsze chciałam przytyć,a wskazówka wagi ani drgnęła w góre, a teraz taka zmiana o 180 stopni Wydaje mi się, że wiesz co robisz, a organizm też da Ci znać kiedy przesadzisz Tylko z tym jedzeniem nie przesadź na pewno - staraj się dostarczać witamin i potrzebnych składników dziecku

Gość masrakaka
ja przytylam na razie 7kg jestem w 24 tygodniu i juz odczywam przykre skutki wagi, strasznie mnie boli miednica lewe biodro, posladek Na pewno aktywnosc podczas ciazy jest wazna zeby nie miec takich schorzen:)

Gość ciąża fit
Dziękuję Wam Bardzo:) Nie, nie zamierzam specjalnie ograniczać jedzenia. Staram się czytać o dietach (dieta nie zawsze jest redukcyjna!) w ciąży. O potrzebych minerałach i składnikach odżywczych. Dlatego w tym topicu nie chodziło mi o dietę redukcyjną, tylko rozsądną i odżywczą. A to co dla mnie istotne, to być aktywną. Rzeczywiście 2,5kg w pierwszym trymestrze to sporo, dlatego wlaśnie zmobilizowałam się żeby kontrolować jedzenie i jego jakość. Pozdrawiam wszystkie mamusie i życzę pogodnych ciąż:)

Gość ciąża fit
masrakaka- dlatego może się przyłączysz? Zapraszam...:)

Gość tylko nicki
słuchaj skoro kontrolowałaś to co jesz przed ciążą, to co chcesz teraz kontrolować? jedz to samo, oczywiście wykluczając to co dla matek niezdrowe. chociaż podejrzewam, że i tak tego nie jadłaś, tatar, surowe jaja, wątróbką itd:P jesli się tym interesowałaś przed ciążą nie będziesz miała problemów;)

Gość tylko nicki
jeszcze jest sprawa tego, że pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, moga dopaśc cie rózne rzeczy, stawiająca się macica, skracająca szyjka itd a to jakikolwiek ruch wyklucza. oby tobie sie to nie przydarzyło.

Gość masrakaka
musze zorganizowac sobie jakis zestaw cwiczen wlasnie na kregoslup. Strasznie boli mnie lewy posladek i miednica-czasem nie moge sie nawet poruszyc moze basen pomoze mi odciazyc troszke kregoslup? Przyznam sie, ze moja waga wyjsciowa byla bardzo wysoko bo az 109 kg pozniej schudlam 1kg, i do konca 1 trymestru mialam 1,5kg+ teraz w drugim trymestrze zaczelam strasznie tyc i stad te bole

Gość hehiehuhuh
trzymam kciuki abyś szczęśliwie urodziła swoje dzieciątko ale uważaj na te ćwiczenia na orbitreku mimo tego, że I trymestr masz za sobą.

Gość googlowniczka
dobrze ze chcesz dbac o siebie......nie wszystkie laski w ciazy musza byc wielorybami :P ja bylam szczupla i teraz 4 miesiace po porodzie znow waze 52kg , zgrublam 9kg tylko, ale co waże jedz zdrowo, 5 posiłkow wartosciowych nie pustych kalori, jak najmniej przekasek nic nie wartych lepiej zjesc musli czy marchewke, jogurt natuarlny z dodatkiem otrębów czy świezy sok ja osobiscie ćwiczylam do 9 miesiaca joge fajnie mnie rozciagała - wczesniej jogi nie cwiczyłam wiec można zaczac, cwiczylam zawsze wieczorkiem na dworze na kocyku, super sprawa chociaz np tesciowa czy inni ludzie dziwnie zerkali ale co tam :P oprócz tego fajny jest basen pod warunkiem że nie masz problemów z nawracajaca grzybica, bo w ciazy szybciej sie łapie, spacery to wiadomo, naprawde da sie sporo chodzic do ostatnich dni przed porodem, las czy park to świetny sport na ostatni trymestr

Gość googlowniczka
orbitrek jest ok ale nie na 3 trymestr jeszcze zobaczysz jak brzuch ci wyskoczy

Życzę powodzenia, ale pamiętaj, że chociaż ciąża to nie choroba, trzeba uważąć, bo niestety niektóre czynnści mogą skończyć się źle, ale może być też tak, ze bardzo oszczędzająca się kobieta usłyszy, że skraca jej się szyjka itp. Tycie to kwestia indywiduala. Ja prawie całą ciążę musiałam się oszczędzać, a ostatnie miesiące prawie wyłacznie leżeć. Jedynie miałam dość duży wysiłek intelektualny. Jadałam to na co miałam ochte, zupełie się nie ograniczałąm. Przybrałam tylko ok 8-9 kg albo nawet mniej ( przed porodem się już nie ważyłam ) i dzisiaj 6 miesięcy po porodzie ważę mniej niż przed ciążą - ok 47,5 -48 kg. Poród miałam lekki i szybki mimo, ze w ciąży miałąm bardzo ograniczoną aktywność. Wszystko to kwestia indywidualna. Życzęszczęśliwie przebiegającej ciąży i bezproblemowego rozwiazania.

A już myślałam że tylko ja jestem jakaś nienormalna, bo ćwiczę i się ruszam, a wszyscy mi mówią że mam leżeć, odpoczywać i dobrze (czyli duuużo) się odżywiać:-D Przed ciążą ćwiczyłąm regularnie, i teraz jak nic nie robię, to męczę się bardziej, niż jakbym rowy kopała tępą łopatą:) Jestem chętna do dyskusji. I dobra rada dla Autorki: zaczernij nicka, bo ten dział forum jest znany z agresji:-D

Gość ciąża fit
Dziękuję bardzo za wypowiedzi i cieszę się, że odezwały się mamy, które potwierdzają, że można przejść ciążę zdrowo nie tyjąc np 20kg. Ja już po drugim śniadanku (sałatka z lodowej, opakowania serka wiejskiego i połowy pomidora) przygotowałam też obiad do pracy- polędwiczki wieprzowe z warzywami na patelnię (duszę nie smażę) i zbieram się do wyjścia. Będę zerkać na ten temat z pracy. Może ktoś się przyłączy? Pięknego dnia:)

Laura Diaz- witam Cię serdecznie:) no wkońcu ktoś kto mnie rozumie:) Posłuchałam rady i się zaczerniłam. No właśnie skąd ta agresja?? Jestem w szoku jak ludzie lubują się w zaszczuwaniu innych:/ Laura- napisz coś o sobie:) który to miesiąc? jak się czujesz? czy to pierwsze twoje dziecko? poczytam Cię już z pracy, bo zaraz sie spóźnię:D

Odchudzanie w ciąży jak najbardziej niewskazane... odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest warunkiem donoszenia ciąży. Racjonalne odżywianie w ciąży jest jak najbardziej wskazane, w naszych czasach otyłość to koszar i przyczyna wielu chorób a kobieta w ciąży która objada się słodyczami, tłuszczami i według ogólnej opinii społecznej "wyglądająca zdrowiej" - bo kobieta w ciąży przecież musi być gruba- na pewno nie urodzi zdrowszego dziecka niż ta kobieta która odżywia się racjonalnie i przybywająca na wadze prawidłowo. Ćwiczenia fizyczne jak najbardziej wskazane, zdecydowane lepsze rozwiązanie niż ograniczanie jedzenia.

No to jest właśnie moje marzenie, żeby dużo nie przytyć. Jestem w połowie 5 miesiąca i mam 1 kg do przodu póki co. Trochę mnie to martwiło że mało przytyłam (bo czy wszystko z dzieckiem jest OK), ale lekarz potwierdził, że skoro jem jak przed ciążą (a nawet mniej, bo słodkie mnie odrzuca) i ćwiczę, to wszystko z moją wagą jest w porządku. I taki właśnie stan rzeczy chciałabym utrzymać:)

Gość gość
Hen dziewczyny ja jestdm w 36 tyg ciazy I dalej staram sie być aktywna conajmniej 30 min treningu 2 /3 razy w tyg ;) oczywiście każdej z was życzę takiej ciazy bezobjawowej jak na obecna chwile przytyłam 15 kg ale nie odmawiam sobie niczego ale staram sie sięgać po zdrowe i wartościowe produkty ;) powodzenia

Gość gośćania
ja chodziłam cała ciaze na siłownie-ostatni raz byłam 2 dni przed porodem, urodziłam 30 go lipca-dziecko zdrowe, donoszone (poród w 40 tyg i 5 dniu ciazy), 10/10 ptk, wazyło 3580gram warunek jest jeden-ja wczesniej od kilku lat cwicyzłam wiec moje ciało było wdrozone do wysiłku no i ciaza przebiegała prawidłowo- da sie? jasne ze sie da, wystarcza checi:)

Gość gość
Ja 22 tydzien i tylko 1 kg na plus :) Jem wszystko na co mam ochote nie ograniczam sie :) MAło kto w ogole wie,ze jestem w ciazy bo brzuszka praktycznie nie mam...

a ja już myślę o byciu fit po porodzie: http://www.mamaija.pl/x-lander-x-run-wozek-spacerowy-ze-spiworem,d2725.html X-lander, X-RUN - wózek spacerowy ze śpiworem Wózek specjalistyczny typu "jogger" dla tych użytkowników, którzy preferują sportowy styl i sportowe cechy użytkowe. Wózek pozwalający rodzicom na uprawianie sportów takich jak jogging, power walk czy marszobieg w towarzystwie dziecka.