Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rywa

Uwaga na podrabiany ksylitol

Polecane posty

Gość Rywa

Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, że produkt, który kupuję jest z fińskiej brzozy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ------------...............
A w jaki sposób się upewniasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz ;))
Na Allegro jest z certyfikatem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trzeba uważać co się kupuje najczęściej sklepy sprzedają ksylitol chiński z kukurydzy a nie fiński z brzozy. Oczywiście najczęściej kraj pochodzenia nie jest podany a więc jest to dużo tańszy ksylitol chiński. Bardzo wysokiej jakości ksylitolem fińskim jest firmy Danisco http://www.sklep-vitality.pl/naturalne-slodziki/95-ksylitol-xylitol-1kg-naturalny-cukier.html Jeśli nie jest podany kraj pochodzenia pytajcie inczaczej otrzymacie ksylitol chiński

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja polecam zajrzeć na stronę sklepzezdrowiem.pl, wszystkie produkty, które są tam dostępne posiadają odpowiednie certyfikaty i są bezpieczne, można znaleźć tam również ksylitol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie ma żadnej różnicy czy z brzozy czy z kukurydzy bo to jest ta sama substancja chemiczna a jedyna różnica jest w cenie . Na rynku światowym 80% ksylitolu produkują Chiny z kukurydzy a reszta to ksylitol fiński .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Słowo podrabiany jest błędne rozumowanie ponieważ jest tak produkowany a nie podrabiany . Nikt z tym nie kryje się bo podaje ,że jest to producent chiński a oni robią z kukurydzy i nie piszą ,że jest z brzozy .Ksylitol nazwa ogólna ale ten co chce kupić to kupi co woli. Oryginalny z brzozy można tak powiedzieć w zależności co kto chce komu powiedzieć sensacyjnego lub w ramach który jest lepszy czy gorszy . Ja w tym nic dziwnego nie widzę ,że jest oryginalny bo powstał jako pierwszy z brzozy ale ten drugi nie jest podróbką . Podróbka jest karana i ścigana prawem międzynarodowym jeżeli nazwa ksylitol jest zastrzeżona a z czego produkuje się to chyba wolno .Producenci co produkują z kukrydzy będą z czasem też pisać ,że jest oryginalny z kukurydzy chyba ,że ktoś wymyśli coś jeszcze z czegoś innego ksylitol otrzymywać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ksylitol (C5H12O5) – organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pytam jak go można podrobić skoro z brzozy i kukurydzy jest ten sam związek chemiczny ? Można podrobić gdyby ktoś dodał cukru podobnie jak do miodu np. miodu sztucznego a jeżeli nie dodał tylko wytworzył oryginał ? Wódka jest z ziemniaków ,chleba ,cukru i jeszcze z innych produktów ale jest to alkohol i jeżeli komuś uda sie zrobić z kija to czy jest podrabiany ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To prawda, warto to sprawdzać, bo dużo się pojawia tanich podróbek. Ja np zamiawiam w tobio.pl- taki internetowy eko sklep i też wiem, że jest to dobra jakość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gos cos sie madruje ze kazdy ksylitol jest taki sam - nie jest. Rozny jest stopien zanieczyszczenia (zwiazany z procesem produkcji). Metale ciezkie to tylko jedno z zanieczyszczen.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej sprawdzony cukier w super cenie kupuje od kilku lat w sklepie internetowym upieczchleb. cena i jakosc nie do przebicia. polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nawet ksylitol podrabiają???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wlasnie przeczytalem ze "oryginalny " ksylitol jest produkowany z drewna poprzez poddanie dzialaniu jakichs kwasow. ten podrabiany chinski.. jest identyczny w skladzie ale robiony z lodyk kukurydzy i fermentowany jak wino przez bakterie. czyli w bardziej ekologiczny i "zdrowy" sposob niz ten finski gdzie drewno sie poddaje dzialaniu chemikaliow. i wybijcie sobie z glowy to ze jest to cukier z soku brzozy. bo cukier w soku brzozy nie zawiera xylitolu. tylko sacharoze- taka jak w waszym bialym stolowym cukrze. poza tym wlasnie wyczytalem ze xylitol jest mniej slodki mniej sie go wchlania ale za to jest bardziej kaloryczny niz glukoza. i w watrobie zmienia sie w glukoze. wiec... nie ma co sie tak napalac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chłopie gdzieś ty te sensacje wyczytał ? Na kościelnej tablicy ogłoszeniowej ? Ksylitol nawet nie jest cukrem a po za tym nie robi się go z drewna tylko z soku. Reszt z palca wyssana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×