Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdgrgrg

Ile kosztuje zlożenie pozwu o rozwód z orzeczeniem o winie??

Polecane posty

Gość fdgrgrg

Jeśli ktoś się orientuję to byłabym wdzięczna za pomoc

Gość fdgrgrg
Ja słyszałam, że ok 500 zł :/ dlatego pytam tu, może ktoś się bardziej orientuje

Gość ano ciekawe ciekawe
5 lat temu za rozwod bez orzekania o winie placilam 600zl

Gość ano ciekawe ciekawe
a nie prosciej zadzwonic do wlasciwego sadu i sie dowiedziec? albo na ich stronie internetowej sprawdzic?

Gość i dobrze
zapłaciłaś bo tyle kosztuje, ale pamietaj ze to zaliczka bo w zalezności od sytuacji moze wyjść więcej

Gość ano ciekawe ciekawe
u mnie rozprawa trwala 15 minut i koszty wpisu stalego zostaly poniesione po polowie. Sedzina sie nawet pytala czy ma zasadzic zwrot polowy kosztow od pozwanego, ale powiedzialam, ze juz sie rozliczylismy. Kase wplacala moja Mama, bo ja mieszkam za granicami PL i moj ex-maz jej wplacil 300zl na konto potem. To znalazlam na necie: Koszty sądowe obejmują wpis stały w wysokości 600,00 zł oraz koszty końcowe procesu. Generalną zasadą jest, że koszty postępowania ponosi strona przegrywająca sprawę. Składając pozew o rozwód, strona wnosząca musi uiścić opłatę stałą, wynoszącą 600,00 zł. Jeżeli powód nie jest w stanie uiścić wpisu, może wraz z pozwem wnieść wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych. Do wniosku należy dołączyć wypełniony formularz o stanie majątkowym, stanie rodzinnym oraz o dochodach. Wnoszący o zwolnienie z kosztów musi osobiście podpisać powyższe oświadczenie, nawet jeżeli jest on reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika. Formularz taki dostępny jest w każdym sądzie oraz na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości.

Gość fqewr
600zł,zawsze kosztuje złozenie pozwu.Jak jest za porozumieniem stron na pierwszej rozprawie to zwracają 300.