Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marikkkka

schodząca skóra w pachwinach u noworodka - czym smarować?

Polecane posty

Gość Marikkkka

Mój 4 tygodniowy synek ma taka skórkę, od samego początku byłmproblem z dojściem w te miejsca, bo syn nienawidzi kąpieli i strasznie płacze i się pręży, jak tylko poczuje wodę... widocznie musiałam ją uszkodzić przy wycieraniu :( dodatkowo w pachwinkach skóra jest biała, pewnie od zasypki, teraz sypie już tylko mączką ziemniaczaną.... raz posmarowałam bephantenem (maścią) mam też sudokrem ale kompletnie nie wiem, czego użyć, żeby się zagoiło?

moja corka tez tak miala. ja smarowalam alantanem plus (masc). nie uzywaj zasypki na krem bo pozniej trudno to zmyc. poza tym dopoki nie zejdzie to odparzenie to nie uzywaj chusteczek tylko myj woda z mydlem.

Gość synek miał
też taki problem. Ja wlaśnie uzywałam pudru nivea na te pachy. Po umyciu osuszałam ręcznikiem papierowym lekko dotykając i jak były całkiem suche to sypałam troszke pudru, u nas zadziałało i zagoiło sie po kilku dniach.

Gość parafina ciekla........///////
powinno pomoc parafina ciekla ja tak stosowalam i nawet teraz jak mam ja sucha skure czy mala to sie smarujemy rewelacja i bardzo tania w aptece

Gość ta skórka z życia płodowego
mu niedługo zejdzie. Na razie możesz go kąpać np. w OLLATUM. Ta schodząca skórka nie powinna go swędzić.

tez mam ten problem, kapi w oilatum, a potem uzywm alantan plua i jest lepiej

Gość mamusia Michałka
nie wiem czy o to samym mowimy, ale polozna na cos takiego (chyba to byly odparzenia) kazala mojemu dziecku sypac make ziemniaczana - pomoglo

noworodki w pachwinach i pod pachami mają maź płodową, która jest barierą ochronną dla skóry. Położne nie kazały mi tego ruszać, samo znikło po jakimś czasie. Mój syn tez przez pierwsze półtora miesiąca wręcz darł sie w kąpieli, jak miałam go kąpać to aż spocona byłam. Teraz już się cieszy jak jest w wodzie. Jak skórka schodzi to trzeba natłuszczać.

Gość mamusia Michałka
aaaa a ja jeszcze dodam co do darcia sie w kapieli. U nas bylo to samo. Nie wiedzialam co zle robie, temperatura wody 38(jak zalecaja wsyztskie ksiazki), dziecko do wody wkladane powolutku itp itd. Okazalo sie, ze w wodzie o temp 40 stopni nie ma wrzaskow a jest usmiech

Gość gość
Moja 8 tygodniowa coreczka od urodzenia kocha kapiele, jest tak zrelaksowana, ze pare razy zdarzylo sie jej na chwilke przysnac w trakcie :) wrzask zaczyna sie jak wyciagamy ja z wody...tez zauwazylam u niej taka cienka, biala schodzaca skore w pachwinach i pod paszkami, posmarowalam jej Sudocremem, ale narazie bez efektu, sprobuje posypac pudrem lub maka tak jak radzicie. Mam nadzieje, ze pomoze. Pozdrawiam mamuski.

Gość gość
mamusiu michalka pamietam jak moja pierwszy raz kapalam w wodzie o tem 38stopni. byl taki krzyk,ze omalo nie zeszlam z zawalu. przy 40stopniach duzo lepiej sie malej kapalo.

Gość gość
Tez uzywalam masci Alantan (dostalam w szpitalu) jest dobry ale zostawial tluste, nie do sprania plamy na ubrankach. Teraz uzywam Linomagu, zwylky, zielono-biale opakowanie. Ma super prosty sklad bez zadnych chemicznych dodatkow.

Gość gość
Maść tranowa

Gość gość
I oliatum do kąpieli a z tą wodą 40 st. Też się zgadzam.

Gość gość
Najlepszy kosmetyk dla noworodka - mleko matki. Cudowne działanie, spróbuj!

Gość gość
Autorko - przede wszystkim nie uzywaj oliwki dzieciecej bo ona natluszcza, ale tez zluszcza! Jak ktos wspomnial prawidlowo, tak sie dzieje u wielu noworodkow, takie zluszczanie to fizjologia, nic nie wytarlas za mocno :-) Jak ktos radzil, myj jakis czas woda. Sudocrem tu nie pomoze bo to jest krem barierowy, anty-wolgotny i on raczej wysusza. Sprawdza sie na pupe, zeby sie nie odparzala itp. Ale do takiego "problemu" uzywaj jakis czas kremow typu bepanthen albo alantan plus masc i pomoze. Tylko smaruj systematycznie, nawet przy kazdym przebieraniu odrobinke :-) a co do kapieli u nas tez pomogla cieplejsza woda :-D