Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość df454sd

Pytanie o mature ustną, błagam...

Polecane posty

Gość df454sd

Hej w przyszłym roku piszę maturę. Podczas ustnej chciałabym opracować swój temat do prezentacji. Coś o Japonii tylko nie wiem jak to zatytułowac zeby mi przyjeli... Bo " Kultura Kraju Kwitnącej Wiśni" to raczej mi nie przyjmą

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Skonkretyzuj coś, no i musisz się oprzeć zdaje się chociaż na jednej książce.

Gość paschalina
hmm... możesz spróbować porównać literaturę/sztukę/obyczaje/jakichś bohaterów w Japonii i w Europie/Polsce. moim zdaniem, bez jakiegoś nawiązania do tego, co jest w programie nie przejdzie

Gość df454sd
a moze byc cos takiego " Świat fantastyczny przedstawiony w japońskiej literaturze i animacji"?

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Jak najbardziej może być :) I wcale nie musi być żadnych powiązań do tego co w programie. :)

Gość df454sd
Albo " Wpływ kultury i literatury japońskiej na młodzież"?

Gość paschalina
no a jak to się ma do polskiego? może chociaż skontrastuj to z ja wiem, światem fantastycznym w romantycznych balladach, albo magicznym realizmie? no, ale chyba wszystko zależy od polonistki i jej "tolerancji" więc najlpiej się do niej przejdź przed lekcją i zapytaj.

Gość df454sd
Co do tego tematu: " Świat fantastyczny przedstawiony w japońskiej literaturze i animacji"? Mogłabym dodac tez coś o mandze i anime ( to do animacji)? Oczywiscie 'pierwsze skrzypce' grała by literatura, to wiadome. Troche mitologii, legend japonskich...

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Też może być. Zastanawiam się czy nie lepiej jeszcze bardziej skonkretyzować. Literatura XX wieku albo konkretnego autora albo danego nurtu :) Czasu jest wbrew pozorom niewiele i materiału też nie może być za dużo :)

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Tak się ma do polskiego, że temat dotyczy literatury. :)

Gość df454sd
Trzeba koniecznie nawiązywac do Polskiej literatury?

Na podst jakich ksiazek zamierzasz napisac prezentacje? Ja radziłabym raczej temat bardziej związany z programem realizowanym w LO.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Nie, nie trzeba :)

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
"Ja radziłabym raczej temat bardziej związany z programem realizowanym w LO." Dlaczego? :)

Gość df454sd
Według mnie, prezentacja powinna byc o tym, co ktoś lubi i pokazanie tego a nie z góry narzucone zasady. Sto razy bardziej wole mowic o czyms co mnie interesuje niz o tym co sie wyucze i to oleje po maturze...

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
I masz rację :) Nie chodzi o opanowanie materiału, a pokazanie pewnych umiejętności :) Ja zdawałam jeszcze starą maturę i na maturze pisemnej oparłam się tylko i wyłącznie na pozycjach spoza programu liceum. Dostałam 5 :)

Gość paschalina
dlaczego? bo to matura z języka polskiego. o zainteresowaniach możesz rozmawiać z koleżanką. a egzamin zobowiązuje. eh, to postmodernistyczne pokolenie... :P

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Widać, że nie znasz zasad rządzących obecną maturą ustną :) Wiedzę dotyczącą programu sprawdzą na maturze pisemnej. Przy prezentacji można zaszaleć, bo to jedyna okazja pokazać się od jak najlepszej strony :) A i tak temat nie jest najważniejszy, a sposób jego przedstawienia.

Gość df454sd
no bo skoro sami mowia ze mozna sobie samemu wybrac temat to wiadomo ze wiele osob wybierze to co ich interesuje... Naprawde chcialabym powiedziec cos o Japonii i wplesc w to troche mangi/anime... Swoja przyszlosc widze wlasnie zwiazana z Japonia wiec to mi sie bardziej przyda niz np "motyw dziecka w literaturze" ...

Gość df454sd
Świat fantastyczny przedstawiony w japońskiej literaturze i animacji... To mi jakoś tak po głowie cały czas chodzi :P

Gość paschalina
znam zasady.i między innymi dlatego mam bardzo takie sobie zdanie o obecnej formie matury. osobiście uważam, że nowa matura niczego nie sprawdza, a robienie testu na czytanie i rozumienie z progiem zdawalności na 30%, niemalże dwudziestoletnim ludziom uważam za żenujące. i nadal uważam, że egzamin jest po to, żeby się wykazać wiedzą związaną z przedmiotem.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkk.
Ale to Twoje zdanie. Nie mówimy teraz o sensie egzaminu, a o zasadach jakie obowiązują. Chodzi raczej o umiejętność postawienia tezy i jej udowodnienia. A czy zrobimy to opierając się na Panu Tadeuszu, Kodzie Leonarda Da Vinci czy serii komiksów o Batmanie to kwestia drugorzędna.