Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

girls

WILL I MIGHT WYTLUMACZCIE prosze jutro mmam KARTK!!!

Polecane posty

Gość cannibal corpse666
ja ci pomoge, pytaj o co chcesz :)

co ty gadasz wogole (be z urazy) ale toc z tego co wiem wiem will uzywamy w czasie przyszlym ale do kladnei gdzie kiedy itd??? wytlumaczcie

no gramatyka pomozcie will i might kiedy tegop uzwyamy jak rozpoznac zdanie i kiedy wpisac a kiedy won"t i takie rozne wszytko o tym

Gość cannibal corpse666
no to może ogólnie - wyobraźmy sobie takie zdanie She might come - bardzo mało prawdopodobne, że przyjdzie She may come - może przyjdzie might jest bardziej "gdybającym" modalem :) w czaise przeszłym ZAWSZE wygląda to tak: (speculations about the past) She may have done it - możliwe, ze to zrobila She might have done it - mało możliwe, ale nie wykluczone sorry za literówki, jesli jakies się znajda, szybko pisze :) pytaj o konkretne zdania!

Gość gfasdhy
won't to inaczej will not...

Gość cannibal corpse666
nie tylko w przyszłym, możemy też mówić o przeszłości. masz tylko te dwa modale?

Gość cannibal corpse666
aha i w tych speculations with modals - may, might NIE bedzie NIGDY WILL/WON'T!!!!!!! to już odnosi się do przyszłości (poza konstrukcjami z have - to odnosi się do przeszłoci)

a might to kiedy uzywamy??? jak co i co to oznacza?? te might a tego may to ja jeszcze nie mam to nietlumacz he ja nie umiem zabardzo niewiem zdania rozszyfrowac gdzie wpisac might a gdzie wiill i co to znaczyu te might?

Gość cannibal corpse666
kochaniutka, zacznijmy od tego, że jeśli amsz 100% pewności NIE używasz czasowników modalnych, które służą do SPEKULACJI. Jeśli coś jest w stu procentach pewne - używamy czasu, np WILL. Jeśli nie, używamy modal verb - np might. Pokaże ci na przykładzie Tom will send me a message - Tom wyśle mi wiadomość, 100% pewności (bo, np bardzo Cię lubi :) ) Tom might send me a message - Tom może mi wysłać wiadomość, ale jest to raczej mało prawdopodobne.

np w podr. mam takie zdanie hm trzeba wpisac w miejsce kropek hm . most things from this century.........(exist/not/be/won't/ lub tez transport........ definitely............ different(won't/might/will/be

Gość do autorki tego temattu
I might study english - Moooże sie poucze kiedys, moglabym,, ale mala szansa I will visit you - bede na pewno, szykuj browary

aha rozumiem ale ona zadaje trudniejsze zdania nie takie proste ze i will wisit you takie to przetlumacze a ona da dluzsze ze nie przetlumaczce czyli wychodzi na to ze juz rozumiem tylko neizanm slowek roznyhc prawda?

Gość cannibal corpse666
a czy nie wyrwałaś tych zdań z kontekstu? Jakieś ochlastane są :) słówko definitely wskazuje na 100% pewności, czyli trzeba będzie użyć "standardowego czasu" - will/won't pierwsze zdanie to w ogóle nie wiadomo co, przyjżyj się czy dobzre przepisałaś te zdania, bo śmierdza mi...

Gość cannibal corpse666
ile masz lat/jaki to poziom? chyba masz trochę braków, nie rozumiesz sensu zdań? Jesli nie to czasy lezą, bo nawet jesli będziesz wiedizec kiedy co, nie będziesz wiedzić KIEDY - ze względu na to, że nie rozumiesz sensu zdania

jestem w 3 gim w grupie podst. te zdania sa z podrecznika sa beznadziejne takie mamy zadania. i w podstawowie mialam 3 4 z angola poszlam do gim njec od 1 klasy nierozumialam wiec opuscilam sie zpaewne bardzo bylam nawet zagrozona i wgl.lecz w tym 3 kl sobie postanowilam jakos pomolc bo mamy takich mlodych nauczeli co prawie wcal enie ucza ko zadania robia. i wlasnie proboje z internetm sie nauczyc i troszke lepiej idziew

Gość aha i achhhh
ona ma zdania, gdzie musi wyrazic SWOJE zdanie na jakis temat, co sie w przyszłosci bedzie działo (will) co sie może dziac (might) albo co jej zdaniem sie nie wydarzy (won't) od niej zalezy, jak napisze. Moze np. uznac, że: "Transport will ddefinitely be different: we will use electric cars. albo Transport might be different: we will probably use small planes or helicopters. albo Transport definitely won't be different: we will use the same means of transport that we use today. I tyle.

Gość cannibal corpse666
Byłam rok temu w 3 gim, teraz jestem na upper intermediate a jakieś 3 lata temu nic nie czaiłam, wiesz jaki jest sposób? zapisz się na kurs do szkoły angielskiego. Teraz moge sobie mówić co mi się podoba i o czym chce, może to dlatego, ze ta szkoła jest świetna, dużo oglądam, słucham i mówię. Serio, jesli chcesz się nauczyć języka to idź do szkoły angielskiego, bo w gim. niczego cię nikt nie nauczy niestety :( podaj jakieś zdania, tylko dobrze przepisz bo tamte to były dość... dziwne, nie powiem :)

Gość cannibal corpse666
nie napisała o tym, ja nie uzywam takich podręcznikow więc nie skapilam sie :)

Gość gość
Ja jestem w 1 gim na ang zaawansowanym i mam to samo co ty. A więc tak: May -używamy gdy czegos nie jestesmy pewni Might-używamy gdt czegos nie jestesmy pewni,uwazamy,ze na to są małe szanse Will- używamy gdy jestesmy czegos pewni. Mam nadzieje ,ze pomoglam :))