Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olabogaolabogaa

Kto pomoże rozwiązać mi to równanie?

Polecane posty

Gość olabogaolabogaa

Kto wie jak to obliczyć? 2x(do sześcianu) =4x(do kwadratu) na razie rozbiłam to tak: x(2+x(do kwadratu))= x(4+x) ale co dalej? myśle i myśle, rozwiązanie pewnie banalne ale jak dla mnie już troche późno namyślenie hehe , pomożcie bystrzaki :D

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiiii
podziel przez x i Ci zostanie (2+x(do kwadratu))= (4+x)

Gość Jubei_
2*x^3=3=4*x^2 Podziel obustronnie przez 2, to otrzymasz: x^3=2*x^2 Przenieś wszystko na lewą stronę: (x^3)-2*x^2=0 Wyłącz przed nawias wspólny jednomian: (x^2) *=0 Rozwiązanie równania jest następujące. Ponieważ masz iloczyn, więc rozwiązanie jest alternatywne: x^2 = 0 lub (daszek w dół) x-2=0 czyli x=0 lub x=2 Ktoś tu napisał podziel przez x i ten ktoś albo nie rozumie matematyki albo zrobił to przez pomyłkę. Teraz widzisz, że nie można dzielić ot tak sobie przez x, bo u Ciebie jednym z rozwiązan równania jest x=0. A wiadome,że przez 0 nie można dzielić. NIGDY NIE DZIEL PRZEZ X, JEZELI CHCESZ SOBIE TYLKO UPROSCIC ROWNANIE, NIEROWNOSC ETC. Możesz to zrobić, jeżeli założysz na początku, że x jest różne od zera, tudziez nie jest to rozwiązanie trywialne. Proponuje w myśl tej zasady poswiecic troche wiecej czasu na tego typu zadania. Pozdrawiam;)