Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracujaca niewiedzaca

pyt o prace, UMOWA ZLECENIE

Polecane posty

powiedzcie, jak to jest??Moze ktos sie zna na tym. Czy pracujac na umowe zlecenie, ale praktycznie na caly etet, a nawet nieco wiecej ( ok 190 godzin miesiecznie) to czy nalezy sie jakis urlop platny??I jesli tak to na ile dni? ?Sa jakies zasady do tego)???

Gość gupio_mondra.
NIE.

Gość pancia ancia
umowa zlecenie nie ma żadnych praw żadnego urlopu, L4, nic płatnego nie wiesz takich podstaw ? masz 15 lat ?

Gość gioeuh
nie należy się. Przy umowei zleceniu za żaden urlop ani zwolnienie nie dostaję się pieniexdzy, niezaleznie od przepracowanych godzin

jak wyzej - nie ma zwiazku z tym ile godzin pracujesz jesli na zlecenie - nie wlicza Ci sie to w staz pracy (do emerytury), nie masz platnego zwolnienia ani urlopu, ani wychowaczego czy macierzynskiego, a pracodawca nie odprowadza tylu skladek za ciebie ile by musial przy umowie na stale

Gość m.,m.
jesli praca ma znamiona pracy na umowe o prace (stale godziny pracy, praca w jednym miejscu np. biurze) to mozesz np. po rozwiazaniu umowy wystapic do sadu o zmiane rodzaju zatreudnienia i domagac sie od bylego pracodawcy uregulowania wszystkuch skladek

A JA SLYSZALAM ZE WLASNIE SIE WLICZA W STARZ PRACY. Pozatym ostatnio przegladam w neciue na temat urlopu i wyczytalam , ze jesli pracuje sie tak jak na caly etat, pod okiem pracodawcy, wykonuje sie zadania przez niego zlecone to jest to juz umowa o prace tyle ze na papierze umowa zlecenie i ma sie prawo do urlopu platnego. Tzn jesli by sie pracowalo jakos dorywczo to nie, ale ja mowie o przypadku na caly etat... nie naskakujcie na mnie ze jestem ciemnota czy cos takiego, pytam sie bo tak wyczytalam i niewiem ile w tym prawdy

godziny pracy sa stale, srednio 40-45 godzin tygodniowo, w tym samym miejscu.

Gość m.,m.
to zapamietaj sobie co napisalam - jesli Cie zwolnia albo sama kiedys zrezygnujesz to warto wystapic w tej sprawie do sadu bo przedsiebiorcy kombinuja zeby nie placic podatkow i skladek a to w takim przypadku jest nielegalne

Gość ojojojojka
jestem rabana w tylek pracujac wciaz na umowe zlecenie nie masz praktycznie zadnych praw :o ,moze naciskaj szefa na umowe? ....takich szefow obecnie na peczki i sa bezkarni...wykorzystuja fakt bezrobocia

no a wczasie trwania umowy moge cos z tym zrobic??Ile musze przepracowac zeby miec prawo zarzadac od pracodawcy umowy o prace??

Gość m.,m.
wiesz mozesz od razu ale watpie zeby wtedy chcieli nadal Cie zatrudniac - jak ich podasz do sadu...rozumiesz chyba... zadac sobie mozesz a On Ci powie ze jak sie nie podoba to won:O

chodzi o to ze ja dopiero zaczelam ta prace, ale umowa zlecie nie bardzo mi odpowiada. Wiem ze tak juz od kilku miesiecy robi moja kolezanka z pracy ale sama mowi ze jej taka umowa bradziej odpowiada. Ale mi nie. Moim pracodawca jest osoba, ktora malo zna polski i ciezko sie z nia dogadac, wiec wole wiedziec wczesniej czy mam prawo zadac umowy o prace i po jakim czasie.

Gość m.,m.
nie masz prawa zadac...godzisz sie na zaproponowane warunki albo nie ale potem mozesz (i powinnas) zrobic jak Ci radze - pogadaj z jakims znajomym prawnikiem

prawo przewiduje podpisanie takich 3 umow pod rzad, pozniej to juz musi byc na ikres staly - ale jesli po tych 3 umiowach pracodawca zrobi przerwe - czyli bedziesz bez umowy - to znowu moze podpisac umowe zlecenie

Gość m.,m.
madz - ta zasada nie dotyczy mowy zlecenia na pewno - w przypadku umopwy o prace tak jest ze 2 umowy na czas okreslony a nastepna juz na stale

m a d z no wlasnie. Jestes co do tego pewna??Nie raz robilam juz na umowe zlecenie i dluzej niz 3 miesiace i nie mialam po tym okresie umowy o prace.