Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneeczka

antybiotyk- pleśniawka - u 16 miesięcznego dziecka, co z tym zrobić?

Polecane posty

Córcia bierze od 2 dni ceclor na zapalenie oskrzeli. Dziś zauważyłam w buzi pleśniawkę, psikam tantum verde i podaję dicoflor 30. Co mogę zrobić jeszcze żeby to dziadostwo zlikwidować, i czy czekać aż się skończy antybiotyk czy mogę to czymś juz leczyć, czy mam do lekarza iść? co radzicie ?

Gość MI_zielone
tantum verde jeszcze bardziej wyjalawia buzie, wiec jesli mozesz to go odstaw a ten dicoflor to jest jakie probiotyk ??? najlepiej zeby bylk w plynie ( np w formie ampulek i dawaj jej go wypic )

to niedobrze, nie dam rady odstawić tantum bo ją gardło boli i muszę jej tym psikać. Dicoflor to probiotyk- rozpuszcza się wodzie/herbatce/mleku i daje do picia

Gość MI_zielone
jesli cie to niepokoi to idz do lekarza, moze maja jakis lek na to, chociaz mi sie wydaje, ze juz robisz wszystko co mozliwe. Przy kuracjach antybiotykowych niestety takie syfy sie pojawiaja.

z plesniawka bedziesz leciec do lekarza? oszalałas? zeby dziecko bardziej dobic? na plesniawki kup w aptece za grosze wodny roztwor fioletu gencjanowego ( tzw fiolet na wodzie 1%) i smaruj patyczkiem z watka te miejsca z plesniawka...mojej plesniawki minely w ciagu 1 dnia po tym smarowaniu:) a i zmien Dicoflor 30 na Dicoflor Active, on rozpuszcza sie juz w buzi i dziala wlasnie na takie stany wyjalowienia w jamie ustnej:)

I nie musisz odstawiac tantum verde,wcale nie wyjalawia, wrecz przeciwnie lekarze zalecaja go rowniez na afty i plesniawki:O

ja podawałam borax-lek homopatyczny rozpuściłam w odrobinie wody i podałam do wypicia:) pleśniawki zginęło po 2-3 godzinach więc tobie też polecam tymbadziej że moja mała wogóle nie chciała przez te pleśniawki nic jeść ani pić

Gość może pomogę troszeczkę
trochę mnie przeraziły wasze wypowiedzi :) ja pracuję w aptece do autorki : dicoflor 30 jak najbardziej podawaj, tantum verde psikaj - dziala p/bólowo pleśniawki możesz posmarowac wodnym roztworem gencjany lub aphtinem (aphtin) jak nie pomoże to idź raz jeszcze do lekarza, na receptę dostaniesz nystatynę lub flumycon pamietaj, żeby probiotyk podawac jeszcze parę dni po zakończeniu kuracji antybiotykiem pozdrawiam

Gość może pomogę troszeczkę
borax homeopatyczny też można - pod warunkiem, że jest podawany zgodnie z zaleceniami

Gość oprócz wymienionych
rzeczy możesz jescze dawać krople witaminy c albo troche cytryny na łyżeczce wody. pleśniawaki to grzyby i nie lubia kwaśnego środowiska. no i odrotnie lubią cukier to wstrzymaj się ze słodkościami

dziękuję wszystkim za rady, cukier to się pewnie przyczynił do wszystkiego, bo córka pije też syropy , a one wszystkie słodkie jak miód

mam nadzieję że jej to wyleczę, bo lekarza już i tak dziś nie ma w ośrodku, dopiero w poniedziałek