Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinkaabac

jakie najwcześniej objawy?

Polecane posty

Gość karolinkaabac

Staram sie o dziecko, tydzien i parę dni temu miałam dni płodne... nie chce sobie wkręcać, ale mam zgagę i bóle w podbrzuszu ale takie inne niż na okres, nawet jak kaszlę to mnie boli- tak jakby ktos mnie kopnął w macice i była by taka obolała.. I czasem w trakcie jedzenia mnie mdli. Mam za to dużo energii jak nigdy. czy bóle podbrzusza są w ciąży na początku?

Gość bóle są ale energii to się
ma zero... można z łózka nie wychodzić i to mija dopiero po pierwszych trzech miesiącach...

Gość niekonieczne
nie jest to regułą, że chce się spać. większość tak ma ale nie wszystkie. ja miałam mieć okres w poniedziałek a nadal go nie ma.. boje się testowac... tzn rozczarowania. wmawiam sobie ze luty byl krotszym miesiacem i temy mi sie spoznia: ) no i objawy... czuje sie jakbym zaraz miala dostac okres wiec pewnie nici z tego.

Gość karolinkaabac
no ja nie wiem, a kiedz te bóle moga sie zacząć? kurcze ja bardzo bym chciała! a czy mogę test zrobić w niedzielę czyli tydzień po zakonczeniu dni płodnych?

Gość to byłby drugi tydzień
Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, zarodek zagnieżdża się w macicy około 8-12 dnia od połączenia się plemnika z komórką jajową. Na początku stężenia hCG są bardzo niskie. Dlatego testy ciążowe mogą w tym okresie jeszcze wypadać negatywnie. Wiele zależy od czułości danego testu. Czułość testu mówi o tym przy jakim najniższym stężeniu hCG wypada on dodatnio. Jeżeli czułość testu wynosi 25mIU/ml, oznacza to że badanie wypadnie pozytywnie, gdy ilość hCG w moczu będzie wynosić 25mIU/ml lub więcej. Przy niższych wartościach, nawet jeżeli doszło do zapłodnienia, wyniki są negatywne. Dlatego tak istotną rolę odgrywa czas jaki upłynął od stosunku w chwili wykonywania testu ciążowego. Najlepszym momentem na przeprowadzenie badania jest spodziewany termin krwawienia miesięcznego. Owulacja zachodzi mniej więcej na 14 dni przed pierwszym dniem krwawienia kolejnego cyklu. Wtedy właśnie dochodzi do zapłodnienia. W dniu spodziewanej miesiączki zarodek powinien być już zagnieżdżony w macicy, a stężenie hCG na tyle duże, aby testy ciążowe mogły ją wykryć. Czy możliwe, że test się myli? W przypadku nieregularnych miesiączek, kiedy trudno ustalić datę kolejnego krwawienia, test należy wykonać 14 dni po stosunku w wyniku którego mogło dojść do zapłodnienia. Wówczas stężenie badanego hormonu powinno być odpowiednio wysokie, aby test mógł go wykryć. Należy pamiętać, że negatywny wynik testu ciążowego, zwłaszcza wykonanego w pierwszych tygodniach po stosunku, nie wyklucza ciąży na 100%. Dlatego w takiej sytuacji dla pewności warto powtórzyć badanie po 1-2 tygodniach, ale tylko wtedy, gdy nadal nie wstępuje miesiączka.

Gość objawy.;.;
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale za początek ciąży uznaje się pierwszy dzień nowego cyklu miesięcznego. Wynika z tego, że pierwsze 2 tygodnie ciąży to czas jeszcze przed zapłodnieniem. To dlatego, że z każdym cyklem menstruacyjnym organizm kobiety zaczyna się przygotowywać do ciąży, aby w razie zapłodnienia móc zapewnić rozwijającemu się życiu jak najlepsze warunki. 3 i 4 tydzień ciąży, czyli pierwsze 2 tygodnie po poczęciu, to okres licznych podziałów oraz wędrówki jaja płodowego z jajnika do macicy. Jak wygląda 1 i 2 tydzień ciąży? Za początek ciąży uznaje się początek nowego cyklu, czyli pierwszy dzień planowanego krwawienia. Od tej chwili całe ciało kobiety przygotowuje się na przyjęcie nowego życia. Po oczyszczeniu się macicy z przerośniętej błony śluzowej (czego objawem jest menstruacja), rozpoczyna się faza wzrostu śluzówki. Pod wpływem estrogenów komórki nabłonkowe intensywnie się dzielą, również gruczoły i naczynia ulegają powiększeniu. Ma to zapewnić jak najlepsze warunki do rozwoju zarodka, który niedługo powinien się tu zagnieździć. W jajniku natomiast w tym czasie dojrzewa komórka jajowa, która ma dać początek małemu człowiekowi. Nabłonek pochwy również zaczyna się rozrastać, aby ułatwić stosunek mający doprowadzić do zapłodnienia. Około 14 dnia zachodzi owulacja (uwolnienie do jajowodu dojrzałej komórki jajowej). To kluczowy moment cyklu jeżeli w ciągu 24 godzin do jajeczka dotrą plemniki, dojdzie do zapłodnienia. Polecamy: Środki do higieny intymnej Jak wygląda 3 tydzień ciąży? To początek życia nowego człowieka. Właśnie doszło do połączenia komórki jajowej z plemnikiem w jajowodzie kobiety. To pierwsza komórka naszego dziecka, czyli zygota. Od tego momentu zaczyna intensywnie się dzielić. Po 30 godzinach od zapłodnienia kończy się pierwszy podział w wyniku którego powstają 2 identyczne komórki. W połowie 3 tygodnia organizm składa się już z 12-16 komórek. Przypomina wówczas owoc morwy. Pod koniec 3 tygodnia ciąży z tej kulki komórek wyodrębniają się te, które utworzą zarodek oraz pozostałe, a pozostałe utworzą łożysko i błony płodowe. W tym czasie jajo płodowe zaczyna przemieszczać się w kierunku macicy. Jak wygląda 4 tydzień ciąży? Na początku 4 tygodnia ciąży, czyli w 8 dniu życia malucha rozpoczyna się okres zarodkowy, który potrwa do końca 10 tygodnia ciąży. To niezwykle ważny czas dla rozwoju, ponieważ teraz powstaną wszystkie najważniejsze narządy. W połowie 4 tygodnia zarodek dociera do macicy, a w 12 dniu od zapłodnienia kończy proces zagnieżdżania (implantacja zarodka). Teraz czerpie energię już tylko od matki. W międzyczasie tworzą się zawiązki tkanek i narządów oraz wyodrębnia się część głowowa. Po implantacji rozpoczyna się tworzenie łożyska. Dopiero pod koniec 4 tygodnia, czyli w momencie, kiedy powinien się rozpocząć kolejny cykl matka zaczyna odczuwać pierwsze objawy ciąży.

Gość karolinkaabac
hcg rośnie od momentu zapłodnienia czy zagnieżdzenia?

Gość niekonieczne
test najlepiej żebyś zrobiła w dniu spodziewanej miesiączki, najwcześniej. a mnie zżera ciekawość :)

Gość karolinkaabac
no to zrób test!!!!

Gość samanta81
Ja jestem w piatym tygodniu ,jakis tydzien przed okresem zaczelam miec bole Jak na okres wiec codzien czekalam..w 29dniu cyklu zrobilam 2testy i byly pozytywne..zaraz Po zaplodnieniu miewalam bole glowy i ciagle Mi bylo bardzo cieplo..nie mam mdlosci i mam duzo energi wogole nie chce Mi Sie spac..pozdrawiam