Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

salsa miaa

Formalności po ślubie.

Polecane posty

Witam! Mam pytanie do wszystkich, którzy przez to przechodzili lub znają się na przepisach. Sprawa wygląda tak - 3 tygodnie temu wyszłam za mąż, ale nie chcę jeszcze zmieniać dokumentów w związku ze zmianą nazwiska. Jestem zameldowana na drugim końcu kraju i musiałabym tam jechać i załatwiać te formalności. Za jakieś 2-3 miesiące będziemy podpisywać z mężem akt notarialny w związku z kupnem mieszkania - i wtedy będziemy się tu meldować - więc znowu byłaby zmiana dowodu. Zastanawiam się więc, czy nie połączyć tych spraw - zmienić dowód jesli chodzi o nazwisko i adres zameldowania na raz. Z drugiej strony nie wiem, czy nie ma jakiegoś obowiązku zmiany dokumentu po zmianie danych?

Gość JADWIGA Pułtusk
możesz to zrobić kiedy chcesz

Gość biscuit
Z tego co nam mówiła kierowniczka USC dowód osobisty trzeba wymienić do 2 tygodni po ślubie

Gość Ewela9871
Tak dla przyszłych forumowiczek tego tematu. Dowód należy wymienić 2 tygodnie po odebraniu aktu małżeństwa a nie po ślubie:)

a mi się wydaje, że to jest podobnie jak z każda inną wymianą dowodu... że niby powinno się od razu jak tylko zmienia sie jakies dane osobowe czy dowód straci ważność, ale jak zrobisz to troche później to i tak żadnej kary nie będzie.

Gość Miraculum5
Dokładnie. po odebraniu AKTU. Ja wymieniłam dowód chyba po ok 1.5 miesiąca.

zaczekaj aż zmienią ci się wszystkie dane, po co masz co chwila wymieniać dowód, strata kasy i czasu, nic ci na pewno nie będzie :)

Gość impresja_12
Przykro ale nikt z Was nie ma racji.... dowód osobisty wynienia się po każdej zmianie danych w ciągu dwóch tygodni od tej zmiany tzn. z chwilą podpisania aktu małżeństwa już jest zmiana nazwiska... po upływie 3 miesięcy od tej daty dowód osobisty sam się skasuje, a posługiwanie się nieważnym dowodem jest karalne. POdobnie zresztą trzeba powiadamiać Urząd Skarbowy NIP-3 o zmianie danych...tu termin jest jeszcze krótszy bo tylko miesiąc... każdy oczywiście robi jak chce ale musi się liczyć np. z odmową załatwienia każdej sprawy...nałożeniem kary i to niemałej zarówno w Urzędzie jak i w US. Pozdrawiam... komuś się udało to nie znaczy, że Tobie też się uda...

oczywiście, że zgodnie z prawem tak jest, jednak w rzeczywistości nic się wielkiego nie dzieje, jak często korzystacie z dowodu osobistego na codzień? chyba tylko jak się coś załatwia, w banku czy gdzieś, wątpie, żeby autorce coś się stało złego przez to, że dowód wymieni po 2 miesiącach zamiast po 2 tygodniach ale oczywiście wybór należy do niej

jeszcze coś, to nie jest czas urzędu skarbowego, mój mąż miał dowód z niewłąściwym adresem i założył sobie konto w banku i co tam potrzebował, potem po prostu zmienił tam dane, nikt mu nie dał kary za to.

Gość ludzik123
przy kupnie mieszkania bedzie miala klopot z notariuszem wiec musisz niestety wymienic 2 razy... w momencie podpisywania aktu notarialnego nie bedziesz juz miala prawa poslugiwac sie swoim starym dowodem