Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OLEKIOLINKA

BRAK SLUBU KOSCIELNEGO

Polecane posty

Gość OLEKIOLINKA

HEJ. KTO JEST W TAKIEJ SYTUACJI JAK JA? JESTEM Z FACETEM-ROZWODNIKIEM I OCZYWISCIE NIE MA MOWY O UNIEWAZNIENIU MAŁŻEŃSTWA, NIE CHCE NAM SIE CZEKAĆ ITP. JAK CZUJECIE SIE Z MYSLA ZE NIE WEZMIECIE KOSCIELNEGO? NIE CZUJECIE SIE GORSZE NIZ WASZE KOLEZANKI KTORE HAJTALY SIE JAK TŻEBA (KOSCIELNY, WESELE)

Gość taka jedna niezalogowana
Miałam ślub cywilny i wesele "jak trzeba". Nigdy mnie ślub kościelny szczególnie nie kręcił. Ważniejszy jest dla mnie urzędowy papier, a błogosławieństwo Boże i tak mamy.

Gość Ewa, 133
aha :D

Gość nnsnannoioka
Ty chyba powinnaś się źle czuć jeśli chodzi o ortografię... A to ślub jest po to by się dobrze czuć,albo na pokaz dla innych,ew żeby robić tak jak inne koleżanki? no comment!

Gość nie kazdy jest wierzacy
wiec nie dla kazdego jest to problem. Nie czujemy sie gorsze. Nasz wybór.

Gość paschalina
"tżeba" :D chyba "trzeba"... (ale masz ode mnie nagrodę za najoryginalniejszy błąd jaki widziałam od tygodni :D ) no więc, nie, nie czułabym się gorsza, bo nie uważam, że w kościele ślub jest "jak trzeba". wręcz przeciwnie, jestem agnostyczką, w moim wypadku w grę wchodzi tylko cywilny. nie mam zamiaru robić zbędnych cyrków z księdzem i całą resztą...

Kilka miesięcy trwa, trzeba powoływać świadków i takie tam. Nie wiem ile kosztuje.

Gość a co ma koscielny do wesekla
przecież wesele możecie miec, to wesela koscielny nie jest potrzebny :)

Gość OLEKIOLINKA
sorki za ten błąd, rzeczywiscie oryginalny:) Chodzi mi konkretnie o kościół, wizyty ksiedza po koledzie, spowiedz, komunia dzieci. Wiem ze slub koscielny nie jest gwarancja dobrego życia, ale ułatwia wiele spraw. Ja tez mam zamiar walnąć sobie super suknie, weselicho żebym miała jakies wspomnienia

Gość OLEKIOLINKA
uniewaznienie małżeństwa moze trwac kilka lat, kupę kasy, ciąganie świadków, byłych żon/ mężów, poza tym trzeba miec dowody na winę małżonka

Gość
A chodzisz co niedziela dokosciola? modlisz sie itp? zyjesz wg przykazan?

Gość OLEKIOLINKA
a co to ma do rzeczy???

Gość
Chodzi mi konkretnie o kościół, wizyty ksiedza po koledzie, spowiedz, komunia dzieci moi rodzice maja cywilny, my oboje z bratem chrzczeni, po komunii i bierzmowaniu do kosciola rodzice nie chodzili, kolede przyjmowali, nie wiem po jaka cholere jakichs szczegolnych problemow nie bylo poza tym, ze ojciec jest antyklerykalem i wkurwial ksiedza, a ksiadz byl tepym chujem i wyzywal ludzi po nazwiskach z ambony... ja nie zamierzam miec koscielnego bo wszyscy tak maja. bedzie cywilny i styka, do koscola nie chodze i nie zamierzam zaczac

Nie uprawiasz seksu bez ślubu? :classic_cool:

Ma to do rzeczy, że ślub kościelny powinno się brać z prawdziwej katolickiej potrzeby serca, a nie dlatego, że tak wypada, bo wszyscy biorą, bo co ludzie powiedzą... Bycie katolikiem nie składa się z chrztu, pierwszej komunii świętej, bierzmowania, ślubu kościelnego i obecności księdza na pogrzebie.

OFF TOP: Bazienka, gdzie kupić Penaten? 😭

Mam taką sytuację, Żona jest katoliczką w prawosławnym kraju, bardzo szczerze wierzącą, ochrzcić się mogła w wieku dojrzałym(Teść-oficer Красной Армии) i teraz bardzo pragnę coś z tym zrobić, uważam jednak, wobec Boga jesteśmy tym prawdziwym małżeństwem. Ale koleda u nas była, normalnie z Księdzem rozmawialiśmy właśnie o tym problemie. Powiem więcej- w Polsce to nie taki problem, jak tam, gdzie katolicy są w mniejszości, wiara jest bardziej szczera, księża bardziej zajmuja się duchem, niż hm...materią(w sensie dóbr materialnych)

Jestem czekalio w czym tkwi Twój problem? Ty jesteś rozwodnikiem?

Gość OLEKIOLINKA
Uprawiam, i to jak;) ksiądz by się spierniczył z tronu na spowiedzi. Ja z moim narzeczonym mialam straszny problem z ochrzczeniem córki. Gdy poprosił o akt urodzenia dziecka,ok a nastepnie prosba o akt małżeństwa, a ja mowie nie mam. Co zrobił??? rzucił mi w twarz papierami... dobrze że mojego chłopa nie było ze mną bo zajeb.... go o to mi chodzi. za 2 lata mam komunie i juz wiem co bedzie.

Przy komunii będzie potrzebny tylko akt chrztu dziecka.

Gość macakaca
żałosna idiotka

Gość OLEKIOLINKA
PODSUMOWUJĄC: KOŚCIÓŁ, KOŚCIOŁEM ŻYCIE LECI SWOIM TOREM. DZIEKI ZA RADY PSIOSZKI:)

Gość
taka jedna niezalogowana OFF TOP: Bazienka, gdzie kupić Penaten? a w rossmenia, hipermarkecie ktoryms albo w aptece:)

Gość
20:04 [zgłoś do usunięcia] bazienka A chodzisz co niedziela dokosciola? modlisz sie itp? zyjesz wg przykazan? 20:07 [zgłoś do usunięcia] OLEKIOLINKA a co to ma do rzeczy??? a po chuj ci koscielny skoro kosciol omijasz? uwazaj bo ci zacznie dymic sie z uszu i krzyze zaczna sie krecic jak wejdziesz ;) hipokryzja w narodzie kroluje :/

Byłam, nie ma 😭 Mam w okolicy jakieś wybrakowane sklepy 😭😭😭

Gość OLEKIOLINKA
NIE BÓJ. DO KOSCIOŁA CHODZĘ CO TYDZIEŃ I W SWIETA. W BOGA WIEŻĘ BARDZO. TY UWAZAJ BO SIE ZAJARASZ Z TEJ WREDNOŚCI! WYLUZUJ MIŁEGO WIECZORU

Wieżę kościoła zburzono wczoraj. :classic_cool:

Gość
a jakie sklepy posiadasz? to dziadostwo jest w drogeriach, rozzmenach, sklepach z art dzieciecymi/niemowlecymi, relalach, carreourach, kauflandach, tesco w biedronce chyba tez, a w aptece to juz na pewno moze byc jeszcze krem nivea, garnier albo tribiotic, ale to juz na pewno w aptece