Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thaiisse80

paszport dla malego dziecka urodzonego za granica

Polecane posty

Gość thaiisse80

Witajcie. Moj problem jest nastepujacy: jestem mama prawie rocznej dziewczynki. Jej ojcem jest obywatel Wloch (jestesmy malzenstwem). Mam zamiar zarejestrowac dziecko w Polsce i wyrobic polski paszport ale.... nie teraz. W lipcu chcielibysmy z mezem pojechac z malutka do Polski ale opierajac sie tylko na jej wloskim paszporcie. Czy to mozliwe? Czy ja nie bede miec z tego powodu jakis problemow np na granicy? Ewentualnie jak juz tam bedziemy czy da sie ja zarejestrowac w Polsce? Bede wdzieczna za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość meaaaaa
oczywiscie, ze ma wloskim paszporcie wjedzie do Polski. Co do rejestracji dziecka w Pl to musisz miec akt urodzenia przetlumaczony na polski przez tlumacza przysieglego

czemu mialabys miec jakies problemy na granicy? przeciez wlosi swobodnie moga przyjezdzac do polski wiec twoje wloskie dziecko tez. moj syn nie ma wogole polskiego paszportu - sama nie wiem na co by mu mial byc potrzebny.. szkoda kasy.

Gość dfkgnjdkfgki
mozna miec zawsze dwa:) a chyba polak jest jak ty!

Gość anettka
wloskei dziecko bylo by jak by oboje rodzice byli wlochami :D

Gość anettka
zona zle myslisz kochana i ograniczasz swoje dziecko ...a do tego zal ci kasy pfff . moja corka ma angielksi i polski paszport.:) w tych czasach kochana lepiej byc zabespieczonym. a podam ci jden przyklad. do niektoprych krajow lepiej nie pokazywac sie jako np amerykanin lub brytyjczyk;) pozdro.

w jakich to krajach lepiej nie pokazywac sie jako amerykanin albo brytyjczyk? w jaki sposob ograniczam swoje dziecko? nie tyle co mi kasy zal co czasu na zalatwianie tego paszportu i to jeszcze z wielka laska jaka obdarzaja swoich obywateli polscy urzednicy, bo albo musialabym specjalnie wybierac sie do polski albo jechac 300 mil do konsulatu zeby wyrobili mi paszport na ... caly 1 rok czasu i to za dosc spore jak za taki dokumencik pieniadze. "wloskei dziecko bylo by jak by oboje rodzice byli wlochami " skoro ma ojca wlocha to jest w polowie wlochem.

Gość thaiisse80
Zdesperowana Domowa Zona - no wlasnie u mnie sie o to rozbija, ze zalatwienie dziecku polskiego paszportu to kupa zachodu i formalnosci. Trzeba osobiscie sie stawic z mezem w konsulacie w Rzymie a ja w Rzymie nie mieszkam, maz pracuje od niedawna w nowej pracy i teraz o wolne dni raczej nie moze prosic. Drugi problem to nie ma z kim dziecka zostawic bo tesciowie tez pracuja a wziasc do Rzymu nie ma jak bo corka jest za mala i jak by wytrzymala jazde do Rzymu i przez cale zatloczone miasto. Dodac do tego jeszcze trzeba spedzenia pol dnia w konsulacie i ostrozne wypelnianie formularzy. Nie daj Boze jakis blad to "mile" panie z konsulatu zamiast pomoc i poprawic wysylaja na koniec kolejki. Kiedys jej ten paszport zalatwie, ale na prawde nie teraz. Jezeli wystarczy jej tylko wloski to super - ten sie zalatwia u nas w tydzien.

Gość Chronik
Spokojnie starczy.Moja corka ma na razie tylko niemieckie papiery,ale zamierzam jej zrobic polski paszport niebawem.Ma dwa lata i poslugujemy sie niemieckim tylko.

A dlaczego polski paszport jest wazny rok? Moje dzieci maja wazny 10 lat.Oboje rodzice musza sie stawic bo sa prawnymi opiekunami i oboje musza wyrazic zgode ale odebrac paszport moze ktos inny.Wiec jesli ktos chce moze skorzystac z okazji bedac w Polsce i zlozyc wniosek a potem ktos inny moze odebrac.Wlasciwie do niczego paszport nie jest potrzebny, chyba ze dziecko jest w Polsce i potrzebuje czegos co potwierdza jego obywatelstwo.Mam na mysli dzieci ktore posiadaja inne niz polskie obywatelstwo.Na granicy nie ma zadnych problemow.

w konsulacie o ile sie nie myle dostaniesz paszport na rok czy tam 2 lata. dla malych dzieci te stale paszporty sa co najwyzej piecioletnie a nie dziesiecioletnie. aha i z dzieckiem tzeba sie stawiac.. skoro ma wloski to na co mu jeszcze polski?

Gość thaiisse80
Z tego co wyczytalam to dopoki dziecko nie ukonczy 3 lat to paszport ma waznosc 12 miesiecy. Czyli przez 3 lata musialabym co roku wyrabiac nowy paszport czyli tluc sie do Rzymu, czekac w kolejce pol dnia i bulic 20 euro.

Gość anettka
zapytaj meza anglika moze on bedzie wiecej obeznany i ci powie gdzie lepiej nie jechac na brytyjskim czy amerykanskim paszporcie.na zlozenie wniosku trtzeba poswieci jeden dzien. skladasz wszystkie paiery i tyle. dawniej robili na 5 lat paszporty lub na 10 teraz podobno to zmienili. nie jestem pewna. dla mnie poswieic jeden dzien to nic wielkiego. poza tym milo wspominam wizyty z konsulatu w londynie..oprocz kolejki przed. wiem kochana ze dziecko ktore ma ojca wlocha jest w polowie wlochem..ty zle napisalas;)

anetka --> to ty zle zroumialas. dziecko ktore ma ojca wlocha jest w 100% wlochem, nie ma jakiegos polowicznego obywastelstwa. z tego co mi wiadomo to dobrze miec paszport brytyjski bo nie potrzebujesz wiz do co niektorych krajow. wiec zaskakujesz mnie rewelacja ze lepiej go nie posiadac w jakichs krajach. nic mi o tym nie wiadomo wiec liczylam ze mi wytlumaczysz w jakich to krajach i z jakiego powodu.

Gość thaiisse80
Z tego co mi mowili w konsulacie to wynikalo, ze jednorazowo rejestruje sie dziecko (koszt: 48 euro) a potem co roku sklada wniosek o paszport ktorego waznosc jest 12 miesiecy.

Gość anettka
zona tu chodzi o bespieczenstwo. jak bys nie wiedziala zycie na dzien dzisiejszy nie jest takie piekne. porywaja ludzi dzieci a niestety wiekszosc to ludzie z uk. poza tym amerykanie nie sa kochani tak na calym swiecie jak by sie myslalo wiec po kiego kusic los. a paszport robisz pierwszy dziecku np w uk, a do kolejnego musiszm iec juz pesel. i jesli robi sie go co rok to musisz dkladac wniosek co rok!! konsulat moze zrobic pesel i umiejscowienie dokumentwo w pl ale trzeba zaplacic. wiec to nie prawda ze trzeba jechac do pol zeby np. umiejscowic akt urodzenia. to tyle kobietki ide spac . kukne jutro co tu piszecie ;)

anetka --> ale kto normalny wybiera sie do kraju w ktorym porywaja? zreszta wieksze szanse ma sie na zginiecie w wypadku samochodwym niz porwanie. a jak porywaja to tez nie zagladaja mu w paszport, zreszta co za roznica jaki ma paszport skoro i tak jest brytyjczykiem? przesadzasz. jak bedzie chcial koniecznie polski paszport to jak dorosnie to sobie sam wyrobi. mi na to szkoda nerwow. sama zreszta opisalas ile to zachodu z wyrabianiem polskiego paszportu.

Autorko 1. Nie bedziesz miala problemu w teorii ALE wez ze soba do podrecznego bagazu akt ur malej bo sie celnicy na bramce moga przyczepic (nie dosc ze zobacza inny niz polski paszport to na dodatek lubia sobie potwierdzic ze rodzic jest rodzicem na podstawie aktu ur) 2. Aby 'zarejestrowac' corke w PL musisz umiejscowic jej wloski akt ur w urzedzie stanu cywilnego w PL. Wez akt ur, przetlumacz (jak tlumaczysz we wloszech to musi miec tlumaczenie tzw apostille). Tym samym dostaniesz polski akt ur dziecka . Aby to zrobic musisz miec swoj akt ur i akt ur ojca corki (wazne!) zalaczony wraz z wnioskiem 3.Pierwszy paszport jak i kazdy nastepny do ukonczenia przez dziecka 5 roku zycia wydawany jest tylko na okres 12 miesiecy!Czyli co roku zabawa ;-/ 4. Pierwszy paszport moze byc wyrobiony przez ambasade bez obowiazku posiadanie numeru PESEL. Nie wiem jak to bedzie jak bedziesz chciala wyrobic od razu w PL . Byc moze bedziesz musiala wpierw zalatwic PESEL (a do tego potrzebny jest polski akt ur dziecka) Najwazniejsze to umiejscowic akt ur dziecka w ksiegach w PL i wyrobic PESEL. Potem osobiscie polecam ci olac polski paszport i wyrobic corce dowod osobisty (wazny na 5 lat a i tak moze podrozowac z nim po Unii). Ja aby wyrobic zarowno dowod jak i paszport swojej corce musialam jeszcze wystapic o tzw potwierdzenie/nadanie obywatelstwa polskiego (totalny bezsens bo miala juz pierwszy paszport Polski a kraj mojego meza nie zezwala na podwojne obywatelstwo). Ale moj maz jest spoza Unii wiec dlatego takie utrudnienia , mam nadzieje ze w waszym przypadku pojdzie szybciej Pozdrawiam

Gość anettka
oj kobieto przeciez sobie nie zmyslilam tego faktu, niemowioe ze porywaja codziennie ludzi ale zapewne tysiace ludzi jezdzi do portugali gdzie porwana ta angielska dziewczynke Madeline. jkias czas temu porwano brytyjskie malzenstwo..nie pamietam niestety gdazie to bylo. Poza tym zapytaj ktory amerykanim nie ma obaw jedac na wakacje do pieknbej Kuby.:) a z tym wyrabianiem to tyle problemu 2- 3 godzinki :) dla jednych problem na iinych nie. pozdrawiam serdecznie.

Gość Masayuki Yammamottooooooo
ojej porwano jedna dziewczynke iles tam lat temu i teraz uwaga, uwaga nie chwalic sie brytyjskim paszportem bo porwanie gwarantowane. Co do Kuby to tylko amerykanie sie tam boja jezdzic?? Poza tym jak Zona juz napisala, przed porwaniem porywacz poprosi cie ladnie o okazanie paszportu bu musi sprawdzic obywatelstwo czy wogole mu sie oplaca porywac??:o

moje corki maja paszporty wloskie i brytyjskie, o polskie nie mam zamiaru sie starac bo sama takowego nie mam a moj partner (Polak) z tych co mu sie nie chce :p a z opowiesci i tak za duzo by bylo za tym latania. Wjezdzajac do PL nigdy nie mielismy zadnych problemow ani potrzeby pokazywania metryki urodzenia pomimo ze dzieci maja inne nazwisko ode mnie. Jedyne co, to wlasnie kiedys wjezdzajac do Wloch mialam problem bo ponoc wyszlo jakies nowe prawo i wszystkie paszporty dzieci jak i rodzicow maja miec jakies zapiski. Wyrabiajac paszport dziecku upewnij sie ze zrobia druczek z kim dziecko moze podrozowac (w paszportach moich corek wymienieni jestesmi i ja i moj partner). Poza tym ja mam wpisane moje corki do mojego paszportu wloskiego i jak lece sama z nimi to biore tylko moj bo wtedy mniej dokumentow do pilnowania z dwojka malych dzieci ;) I jeszcze jedno, dzieci urodzone za granica gdzie tylko jeden rodzic jest Polakiem wcale nie maja obowiazku miec polskie obywatelstwo (przypadek Kaszy bedac wyjatkiem). To jest wybor osobisty, a czy ktos robi zle czy nie to nie tobie osadzac anettko :p

a co do wakacji na Kubie - rzad amerykanski nadal utrudnia swoim obywatelom wyjazdy na 'ta piekna wyspe'. A porwania, tak istnieja, ale czy ty slyszysz/wiesz ilu obywateli tez i innych nacji zostalo w ubieglym roku porwanych? chyba na tych dwoch przypadkach twoja znajomosc w temacie sie konczy :p

Gość anettka
heheh wystarczy ze pokazujesz paszporcik w hotelu;) ja mam swoje zdanie na tem temat i go nie zmienie tak samo jak wy. to tyle mysle :)

Gość anettka
poadalam tylko przyklad!!!! nie mam zamiaru wiecej wypowiadac sie na ten temat .zegnam milo wszystkich;)

Mozna wyrobic ten dowodzik na 5 lat jak sie oczywiscie chce i nie biegac co rok. Jestrscie bardzo negatywnie nastawieni na to wyrabianie, a ja nigdy nie mialam problemow z tym. Ludzie pisza o kolejkach przed konsulem , oczywiscie ze sa bo to male pomieszczenia w srodku . Poza tym jak sie wszyscy zjada z samego rana to sie nie dziwie.Ja bylam tam juz kilka razy zawsze przed 13.sta i bylo kilka osob. Jesli ktos niechce to nie robi na innym paszorcie tez sie podrozuje bez zadnych problemow.

no ale te statystyki to sa porwania przez zagranicznych terrorystow czy w kraju? moj syn ma i imie nazwisko brytyjskie, mowi po angielsku glownie, wiec nawet jak bedzie mial ten polski paszport to mo tu nic nie pomoze. i jak juz pisalam, przeciez jak dorosnie to moze sobie zawsze wyrobic polski paszport jak tylko bedzie mial ochote, mi sie nie usmiecha starac sie o paszport co roku z ktorego i tak bede miala zerowy pozytek a wiecej problemow.

Zona, ze statystyk wynika ze najwieksze prawdopodobienstwo porwania istnieje w UK, wiec paszport nie ma tu nic do rzeczy ;) I jakby czlowiek mial sie przejmowac wszystkim co moze mu sie zdarzyc to by nosa za dzrzwi nie wystawil. A raczej, chyba sobie strzelic w leb trzeba by bylo bo ponoc najwiecej wypadkow spotyka cie we wlasnym domu :D:D:D