Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama dwojki dziec

Pytanie do rodzin z 2 dzieci

Polecane posty

Gość mama dwojki dziec

Witam, mieszkam za granica i zastanawiamy sie z mezem nad powrotem do Polski. Maz od samego poczatku miably prace, ja musialabym troche poczekac...Mamy dwojke dzieci w wieku jedno przedszkolnym, a drugie troche mlodsze. Prosze napiszcie mi jakie u was sa koszty utrzymania miesiecznego na rodzine, ile miesiecznie wydajecie, na co, czy macie np. kredyt hipoteczny na mieszkanie, koszty lekarza jak dzieci choruja albo dentysty, ubezpieczenia, no wszystko po prostu...Prosze, napiszcie szczerze, bo to dla mnie bardzo wazne, a naprawde nie mam sie kogo spytac jak to wyglada. Pochodze ze Szczecina i tam tez bysmy zamieszkali. Moi rodzice juz nie sa najmlodsi i strasznie zalezy mi strasznie mocno na powrocie, ale nie wiem czy damy sobie rade. Bardzo prosze was o odpowiedzi.

Gość mama dwojki dziec
Dziekuje :) A czy orientujesz sie jak wyglada sprawa kredytu hipotecznego? Czy mozna wziac kredyt na pelna kwote domu czy mieszkania czy trzeba miec jakis wklad wlasny? Jakie sa koszty takiej hipoteki?

Gość mama dwojki dzieci
Moze ktos jeszcze sie wypowie?

Gość pitulinka
Kochana, na calosc to sa marne szanse. ale co z tego jak i tak musicie przedstwaic bankowi: Dokumenty dotyczące osiąganych dochodów Są to te dokumenty, które potwierdzają zatrudnienie kredytobiorcy oraz wysokość uzyskiwanego przez niego dochodu. W zależności od rodzaju zatrudnienia, dokumenty te nie będą jednakowe. a) W przypadku umowy o pracę konieczne jest wypełnienie przez zakład pracy bankowego zaświadczenia o zatrudnieniu i wysokości uzyskiwanego przez kredytobiorcę dochodu. - Często dodatkowo należy dołączyć wyciąg z konta osobistego za 3 ostatnie miesiące, gdzie widoczny jest wpływ wynagrodzenia. Niektóre banki poza wymienionymi dokumentami zobowiązują kredytobiorcę do dostarczenia np. wyciągu z karty kredytowej, rocznego zeznania podatkowego czy świadectwa pracy. Jest to uzależnione od indywidualnych procedur i wymagań konkretnego banku - tłumaczy Michał Krajkowski, analityk Notusa. b) Gdy dochody kredytobiorcy osiągane są z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej bank wymaga od kredytobiorcy nieco innych dokumentów. Są nimi: decyzja o nadaniu numeru REGON oraz NIP; zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej bądź też inny dokument, który poświadcza fakt prowadzenia działalności gospodarczej; zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o niezaleganiu z podatkami; zaświadczenie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o niezaleganiu ze składkami; deklaracje PIT za ubiegły rok. Dodatkowo osoba ubiegająca się o kredyt hipoteczny musi dostarczyć bankowi dokumenty, które umożliwiają ustalenie dochodu w roku bieżącym. Różnią się one w zależności od sposobu rozliczania się z Urzędem Skarbowym. Osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą i rozliczające się z Urzędem Skarbowymna zasadach ogólnych, mają obowiązek przedstawienia bankowi podatkowej księgi przychodówi rozchodów. Osoby rozliczające się z Urzędem Skarbowym na zasadach ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych zobowiązane są dostarczyć do banku oświadczenia o wysokości dochodów w roku bieżącym oraz ewidencji przychodów pokazującej uzyskane w roku bieżącym przychody. Dodatkowo niektóre banki wymagają dołączenia wyciągu z rachunku bieżącego firmy. Ci, którzy prowadząc działalność rozliczają się z Urzędem Skarbowym na zasadzie karty podatkowej, muszą dostarczyć bankowi aktualną decyzję Urzędu Skarbowego określającą wysokość podatku w formie karty podatkowej. c) W sytuacji, gdy dochody kredytobiorcy uzyskiwane są z tytułu umowy o dzieło lub umowy zlecenia, bank wymaga dodatkowo przedstawienia kopii umów z ostatnich 12 miesięcy wraz z rachunkami oraz deklaracji podatkowej PIT, co najmniej za ostatni rok. Niekiedy konieczne jest także dołączenie wyciągu z rachunku bankowego. Dokumenty dotyczące nieruchomości Dokumenty te są niezwykle ważne, gdyż dotyczą bezpośrednio przedmiotu kredytowania i zabezpieczenia kredytu. Będą one inne przy nieruchomości nabywanej na rynku pierwotnym, a inne, gdy na rynku wtórnym. a) W przypadku rynku pierwotnego podstawowymi dokumentami są: umowa przedwstępna z deweloperem; odpis z księgi wieczystej gruntu, na którym realizowana jest inwestycja; wypis z ewidencji rejestru gruntów, dotyczący działki, na której prowadzona jest inwestycja; dokumenty dotyczące samego dewelopera lub spółdzielni mieszkaniowej (odpis KRS); prawomocna decyzja o pozwolenie na budowę; pozwolenie na użytkowanie lub potwierdzenie przyjęcia budynku do użytkowania bez zastrzeżeń przez właściwy urząd, jeśli budowa została już zakończona; promesa z banku o bezobciążeniowym zwolnieniu hipoteki; kopie pełnomocnictw osób reprezentujących dewelopera (gdy nie figurują w Krajowym Rejestrze Sądowniczym). b) W przypadku nabywania nieruchomości na rynku wtórnym do wniosku kredytowego należy dołączyć: umowę przedwstępną nabycia nieruchomości; odpis z księgi wieczystej prowadzonej dla mieszkania lub domu; dokumenty potwierdzające posiadanie praw do nieruchomości przez zbywcę; w przypadku, gdy nieruchomość stanowi własność spółdzielni mieszkaniowej, należy dołączyć zaświadczenie ze spółdzielni o otrzymaniu przydziału oraz zaświadczenie o niezaleganiu z opłatami.

Gość mama dwojki dzieci
Dziekuje ci bardzo. Matko, jakie to u nas skomplikowane! Tutaj rowniez mamy dom na hipoteke, ale chyba w polowie nie mielismy tylu papierow do zalatwienia... Jeszcze jedno pytanie: jakie zarobki uwazacie za duze na rodzine 4 osoba (duze w sensie, ze mozna zyc swobodnie specjalnie nie liczac sie z kazdym groszem)

4. osoba rodzina, aby ŻYĆ normalnie potrzebuje ok 3000 - 4000zł. wg mnie.Opłaty wszelkie, wakacje jakieś skromne, wypady do kina, karnety na basen, czy takie pierdoły, które w cywilizowanym świecie są normą u nas są luksusem. Myślę, że trzeba mieć te 3000 - 4000zł minimum. Tak nawet bardziej my ślę, że ponad te 3000zl.

Według mnie, jeżeli żyjecie tam gdzieś w normalnym świecie to nie ma sensu tu przyjeżdżać... Piszesz, że masz rodziców... może przyjedź do nich z dziećmi na jakiś czas? Częśćiej ich odwiedzaj? Zresztą nie wie wiem. Ciężko mi cokolwiek doradzić. Jednak nie wiem czy bym się odważyła zaczynać życie tutaj można powiedzieć, że od nowa mając już jakieś życie tam, na obczyźnie.