Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerazonaaaaaaa

Na bilansie dwulatka lekarka powiedziała, że syn ma lekką stulejkę. Ratunku !

Polecane posty

Gość przerazonaaaaaaa

Wczoraj na bilansie dwulatka nasza p doktor powiedziała, że mój syn ma lekką stulejkę :( Jestem przerażona tym faktem. Dotąd zdrowy, ani razu nie chorujący a tu takie coś. Dała receptę na jakąś maść na F i mam niby po kąpieli smarować. Ale co mam smarować ? Jak ? I odciągać, ale ja nie wiem co i jak !!!! W przychodni wszystko szło masowo i rutynowo, nawet nie było jak zapytać bo już p doktor kolejne dziecko wpuściła i badała a ja w tym szoku nie pytałam dalej. Matki, pomóżcie ! Czy to groźne ? Czy niebezpieczne ? Będę czytać teraz w internecie na ten temat, ale jestem tym przerażona :(

Gość qqqqqwertyuiokj
no to jestes sama sobie winna, skoro nie zapytałaś:o

Gość przerazonaaaaaaa
Wiem :(

Gość a obciągałaś skórkę
przy kąpieli???

Gość przerazonaaaaaaa
Nie. Nikt mi nie mówił, że mam tak robić :( Skąd miałam wiedzieć, to moje pierwsze dziecko, nie mam znikąd pomocy ....

Gość a obciągałaś skórkę
ja też mam pierwsze dziecko :) i wiem że: 1. chłopcom należy obciągać przy codziennej kąpieli skórkę, na tyle na ile można aż poczujesz opór 2. przeczytaj zastosowanie w ulotce, pewnie trzeba trochę odciągać i posmarować 3, stulejka to nie dramat :)

Gość spoko kobieto
najwyżej zrobią mu zabieg i po krzyku. Od tego się nie umiera:) Nie martw się

Gość przerazonaaaaaaa
No ok, być może i mój błąd, ale chcę go naprawić.... Właśnie dziś muszę maść odebrać, bo wczoraj w aptece nie było i poczytać. Czytałam rózne porady i nieraz pisze, zeby dzieciom do 3 roku życia nic nie obciągać, ze samo się powinno wszystko robić, wiec skąd miałam o tym wiedzieć :(

Gość BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
nie panikuj to nic strasznego, wiekszosc chłopcow w tym wieku maja stulejke. musisz podczas kapieli sciagac powolutku skorke z pracia. trzeba to robic nawet wtedy gdy nie ma stulejki ze zwgl higienicznych. jak bezdiesz to robic systematycznie nabłonek wreszcie ustapi i żołądz pokaze sie w całej okazałosci. niestety bywa ze trzeba to zrobic u chirurga

Gość przerazonaaaaaaa
Wogóle nie wyobrażam sobie, żeby przy kąpieli mu tam odciągać tą skórkę, zawsze go tylko dobrze wymyję i tyle, a to obciąganie jakoś mi takie wydaje się nie na miejscu..... no ale jak już teraz wiem, to ok, jak trzeba to trzeba. Naprawdę nie miałam o tym pojęcia :( Ech :(

Gość a ten chłopiec nie ma ojca
???? bo tak by z tego wynikało skoro ty nie wiesz co się z napletkiem robi

Gość przerazonaaaaaaa
Jasne, że ma ojca, ale mojemu mężowi do głowy też nie przyszło, że to trzeba robić u takiego maluszka :(

Gość nie czytaj
głupot w necie :) poza tym na zdrowy rozsądek, pod skórką zbiera sie mocz, pyłki z pieluch no to raczej logiczne ze szybciej sie zapalenie siusiak nabawi :) oczywiście robi się to delikatnie ale ja od pierwszego dnia tak robię i wszystko jest OK

Spokojnie nic strasznego się nie dzieje. Jedni lekarze mówią żeby naciągać od urodzenia codziennie po troszkę inni mówią absolutnie nie ruszać dopiero po ukończeniu 2 roku zacząć naciągać. Prawda jest taka że u jednych chłopców wszystko jet ok a u innych czy naciągasz czy nie jest problem ale jeżeli maść i zalecenia lekarza nie pomogą to zrobią mu zabieg który tak naprawdę jest prost i bardzo standardowy tyle że kosztuje sporo nerwów bo muszą maluszka znieczulić ogólnie. Nie masz się czym martwić to się zdarza i to na pewno nie Twoja wina.

Gość a obciągałaś skórkę
ja dziecku obciągam :) mąz sie boi bo mówi że taki mały ten siusiak że boi się ze krzywdę zrobi jak masz nazwę maści to w necie poszukaj ulotki to będziesz wiedziała jak stosować

Gość mój syn też ma
Dostał maść Hydrocortisonum. Codziennie po kąpieli smarujesz napletek (skórkę która nie schodzi) maścią. Tak przez 2 tygodnie,po 2 tyg zaczynasz delikatnie ściągać tą skórkę (ale tylko delikatnie próbujesz czy schodzi,nie ciągniesz nie zrywasz na siłę). Całe leczenie maścią może trwa 2-3 miesiące. Powinno pomóc :-)

Gość a obciągałaś skórkę
w moim przypadku położne zabraniały odciagania ale pediatrzy jak najbardziej zalecali, dzięki temu siusiak jest czytsty i właśnie ćwiczy sie napletek aby schodził w przyszłości

Gość przerazonaaaaaaa
Tancereczko - dziękuję za informację i nie ocenianie mnie tak jak to większość robi :* Niestety, nikt nie rodzi sie wszystkowiedzący.. Staram sie małego dobrze wychować, jest zawsze zdrowy, wesoły, pogodny i grzeczny. Wszystko zawsze idealnie a tu taka wiadomosć :( Dlatego chyba panikuję..... Dziękuję za odpowiedzi wszystkim.

Gość przerazonaaaaaaa
Wiem, ze maść była na literkę F, ale mąż ma ją w samochodzie, bo po pracy jedzie do apteki.... Za kolejne porady i uspokojenie również wielkie dzięki :)

Gość a obciągałaś skórkę
hehe :) luz, wszyscy panikują na początku :)

Gość przerazonaaaaaaa
No właśnie nie wiem, chyba ja nadmiernie panikuję jednak :( Ale nigdy nie był żadnych problemów, nic a tu jakaś stulejka nagle i jeszcze ani o nic zapytać, bo zaraz lekarka podniosła głos, że przecież mówi że smarować i co więcej chcę wiedzieć ?! :( W każdym razie dzięki :)

Gość a obciągałaś skórkę
mój syn to wcześniak, pamiętam jaką "sraczkę" miałam żeby był zdrowy itp ale dziś z perspektywy czasu śmiać mi si e chce nad wspomnieniem o moich pomysłaś i wymyślaniu chorób ;)

Gość rozstepy
no, niestety przy kapieli musisz delikatnie odsuwac dziecku ta skorke i dobrze wymyc to co pod spodem. ja zaniedbalam bo tez nie wiedzialam i mlody nie dosc ze mial stulejke to jeszcze dostal zapalenie siusiaka. mowie wam siusiak napuchniety jak parowka, antybiotyki masci cudowanie tylko dziecko niepotrzebnie cierpialo. jak teraz zadbasz o to odsuwanie skorki to moze sie nawet obejdzie bez zabiegu ktory dla dziecka jest bardzo bolesny i stresujacy. powodzenia.