Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malalajlajlaj1859

Sytuacja Polaków podczas...

Polecane posty

Gość malalajlajlaj1859

Proszę opiszcie mi krótko sytuację Polaków podczas II Wojny światowej. Będę wdzieczna. :)

Gość POszukująca chrześcijanka.
Jednym sowem beznadziejna.

Gość malalajlajlaj1859
Nie aż tak krótko... Ale dzięki, choć tyle to ja też wiem... :p

Polacy mieszkający na ziemiach wschodniej części II RP znaleźli się pod okupacją radziecką. Władza radziecka zlikwidowała ich elity intelektualna, pozostałych stopniowo rusyfikująć. Wielu Polaków zostało wywiezionych do radzieckich obozów pracy. Pewna ilość dołączyła do formującej się w Związku Radzieckiem polskiej armii generała Andersa. Polacy mieszkający na ziemiach zachodniej części II RP, znaleźli się pod okupacją niemiecką. Większość z nich została przesiedlona przez władze niemieckie na teren Generalnego Gubernatorstwa utworzonego z ziem dawnej środkowo-zachodniej części II RP (o ile już wcześniej tam nie mieszkali). Pozostałych wywieziono do obozów pracy w Niemczech lub germanizowano w miejscach pierwotnego zamieszkania. Zarówno w niemieckiej jak i radzieckiej strefie okupacyjnej Polacy podejmowali próby organizowani ruchu oporu, które jednak przeważnie były skutecznie udaremniane przez niemiecką policję polityczną Gestapo oraz radziecki wywiad wojskowy NKWD. Największym zrywem powstańczym polskiego państwa podziemnego było powstanie Warszawskie w 1944 roku, krwawo stłumione przez wojska niemieckie.

Gość malalajlajlaj1859
Master111 : wielkie dzięki, o takie coś mi chodziło. :)