Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paululina

Zespół Downa, porażenie mózgowe, kiedy wiadomo, co robić aby do niego nie doszło

Polecane posty

Gość Paululina

Od czego zależą u dziecka takie choroby jak zespół Downa, porażenie mózgowe? Kobieta może jakoś im przeciwdziałać? Kiedy jest pewne, że dziecko będzie chorować? Ustala się to przy poczęci czy np. po tym jak ukształtuje się mózg dziecka? Jestem w 4 tc - taką mam przynajmniej nadzieję. Czy jest coś, co mogę zrobić? Mam już mdłości, czy to normalne czy sobie wmawiam?

Gość niewiele możesz zrobić niestet
Dbaj o siebie, nie zachodź w ciążę z osobami blisko spokrewnionymi, zadbaj o dobre warunki porodu. Ale natura i tak robi swoje. A masz jakieś podstawy podejrzewać coś złego, czy tylko złe przeczucia?

Gość Paululina
Nie, nie mam raczej podstaw. Tylko od zawsze właśnie towarzyszył mi taki strach. Już od czasu gdy jestem nastolatką. Teraz jestem w ciąży - nie robiłam jeszcze tekstu, ale "znaki na niebie" na to wskazują i strach się jakoś dziwnie nasila. Dlaczego właściwie nie mam na to wpływu? No wiem, że chodzi o trisomię chromosomu itd, ale skąd się ona bierze?

I co najważniejsze - zajdź w ciążę przed 30-tką. Z wiekiem prawdopodobieństwo takich wad rozwojowych gwałtownie rośnie. Podobnie jak problemy z zajściem w ciążę. Stąd też najlepszy czas na dziecko to tak właśnie między 25-30 rokiem życia, jeżeli ktoś chce mieć dziecko.

Gość Paululina
Mam 25 lat. Jakie jest prawdopodobieństwo takich wad? Mój mężczyzna ma 30.

na zespol Downa nie ma sie wplywu bedac w ciazy( przed ciaza jesli ma sie obcia\enie genetyczne mozna sobie zrobic jakies specjalistyczne testy DNA na obecnosc pewnego genu ktory powoduje ta chorobe.) co do porazenia mozgowego: wystepuje jako komplikacja okoloporodowa i ciazowa w wyniku niedotlenienia malucha lub wystapienia zamartwicy..lub wystepujacego zakazenia. najbardziej narazone sa plody w wieku miedzy 26 tyg c. a 36 tyg.c trzeba wiec uwazan ana siebie, a jesli jestes kobieta ktora dopiero planuje dziecko,warto by sie bylo zaszcepic na rozne chorobska itd.ppgadaj o tym ze swoim lekrzem. stopien uszkodzenia spowodowany zamartwica lub ciezkim niedotlenieniem zalezy od dlugosci trwania zamartwicy . czynniki ryzyka: ciąża była zagrożona poronieniem; doszło do zatrucia ciążowego lub infekcji (groźne są zwłaszcza różyczka, toksoplazmoza, cytomegalia); kobieta w ciąży przyjmowała leki, paliła papierosy lub piła alkohol; poród trwał bardzo długo i był skomplikowany (pośladkowy, kleszczowy); dziecko miało tuż po porodzie trudności z oddychaniem; dziecko jest wcześniakiem; dziecko we wczesnym okresie życia przechodziło zapalenie opon mózgowych (zwłaszcza bakteryjne).

nikt Ci nie powie jakie jest ryzyko wystapienia takich wad...wiadomo ze porazenie mozgowe jest wykrywane srednio u 2 noworodkow na 1000.. po 2..nie panikuj..jezeli nie maci w rodzinie dziecka z zespolem Downa lub obciazen genetycznych to nie ma powodow do obaw:)

Gość Paululina
Prawdopodobieństwo, że kobieta poniżej 30 lat urodzi dziecko z ZD jest mniejsze niż 1 do 1000, jednakże w przypadku kobiety 40 letniej prawdopodobieństwo juz jest na poziomie 1 do 112. to wyczytałam. I jeszcze to. http://www.doctormed.pl/wydzial/201/artykul/62/Zesp%C3%B3%C5%82%20Downa,%20%20trisomia%2021 - jest tam wykres na dole strony. mam obciążeń genetycznych, więc chyba nie są to wielkie szanse.

Gość Paululina
Tak. Nie mam 100% pewności, ale spóźnia mi się okres i kochaliśmy się w płodnych bez zabezpieczenia.

Gość Yolka...
Z tym wiekiem to chyba prawda, bo moja Bratowa miała 41, gdy urodziła syna z Downem :-(

Gość Paululina
Czyli wychodzi na to, że mam się uspokoić lekko - bo mam szanse 1 na 1000. No, ale zawsze ktoś tą jedną na 1000 jest.

Gość Annegi
KANCELARIA ODSZKODOWAWCZA "REFUNDUM", ul. Tuwima 10/7,95-100 Zgierz, Zgłoszenia: tel. 512 610 442, e-mail: annegi@interia.pl ODSZKODOWANIA MEDYCZNE: Błąd lekarza Błąd w diagnozie zdrowia płodu Błędna diagnoza lekarza (także brak skierowania) Porażenia mózgowe Zakażenia w placówce medycznej: -zakażenia hcv, hbv, hiv i inne - zakażenia gronkowcem, sepsą ODSZKODOWANIA WYPADKOWE: Dla uczestników wypadków komunikacyjnych Wypadek w miejscu publicznym ( np. przewrócenie na chodniku) Wypadek przy pracy Wypadek w rolnictwie ODSZKODOWANIA DOTYCZĄCE MIENIA: Dla powodzian Szkody górnicze Błąd w pozwoleniu budowlanym Słupy, linie energetyczne na działce ( średnie, wysokie , najwyższe napięcie) UWAGA! wstrzymane do odwołania Zwrot kosztów budowy wodociągu ODSZKODOWANIA DOTYCZĄCE PRAW AUTORSKICH, ZNAKÓW TOWAROWYCH, PATENTÓW ODSZKODOWANIA ZA UCIĄŻLIWOŚĆ HAŁASU ( lotniska, drogi ) Nowości: niesłuszna decyzja ZUS w sprawie nieprzyznania renty, wadliwe endoprotezy, mniejsze obroty przez remonty dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Kancelaria Odszkodowawcza „Refundum jest współzałożycielem Polskiej Izby Odszkodowań. Mamy ogromne doświadczenie w swojej branży. Współpracujemy tylko z fachowcami. Specjalizujemy się w konkretnych dziedzinach . Nie pobieramy opłat wstępnych. Pobieramy prowizję tylko po wygraniu sprawy. Dochodzimy odszkodowań za zdarzenia, które miały miejsce nawet wiele lat temu, także za te, za które ubezpieczyciel wypłacił zaniżoną kwotę. Działamy od kilku lat na rynku odszkodowań. Zgłoszenia (Polska + Europa): tel. 512 610 442, annegi@interia.pl