Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakotako, takojako

pierwsza praca- umowa zlecenie...

Polecane posty

Gość jakotako, takojako

jutro ide pierwszy dzien do pracy, na podstawie umowy - zlecenia. chciala bym sie dowiedzieć czy praca na tak8im " papierze" liczy się do lat pracy6, i czy po ewentualnym wypowiedzeniu będę miałą świadectwo pracy

Gość jakotako, takojako
zna się ktoś na tym??? p

Świadectaw pracy nie będziesz miała, tylko zaświadczenie o zatrudnieniu. Jeśli pracodawca płaci ZUS, to liczy się do emerytury, ale wyjdą śmieszne grosze. Jeśli jesteś jeszcze studentka, pracodawca może zaq ciebie płacić mniej i więcej dostaniesz, ale musisz sięz nim umówić.

Gość :::::::::: madzia20 ::::::::::
nie nie jestem studentką, ale bardzo zależy mi na tej pracy, teraz wszędzie potrzebuja z doświadczeniem, więc teraz mogę je nabyć, tym bardziej że mój zawód jest całkiem inny niż praca ktora bede wykonywać

Teraz prawie wszędzie jest praca na umowę zlecenie. Umowa zlecenie jest umową cywilno prawną, czyli wynikającą z kodeksu cywilnego, a nie kodeksu pracy. Doświadczenie w pracy przyda ci się przy szukaniu innej pracy. Dlatego zacznij choćby od tej.

Gość alliska
hmm nie do końca... za umowę zlecenia płaci się takie same składki jak od umowy o pracę więc jeśli chodzi o emeryturę to różnicy nie, niedogodności to m.in. brak urlopu, i nie obowiązywanie kodeksu pracy i praw pracowniczych z niego wynikajacych

umowa zlecenie to taka umowa że przychodzisz do pracy nie jesteś PRACOWNIKIEM firmy nie masz żadnych świadczeń,pakietu socjalnego ,płatnego urlopu, chorobowego nie może cie zwolnić dyscyplinarnie bonie jestes pracownikiem, jedynie może wymówić umowę teraz większość firm tak zatrudnia bo od etatu odprowadza sie bardzo duże składki za pracownika do ZUS, do państwa, normalnie haracz więc wszędzie teraz umowa zlecenie można podziekować politykom za to

Gość alliska
aliksandra przy zleceniu obowiązuja takie same składki jak przy umowie jak już coś

zresztą przykładowo ...teoretycznie zakładając taką hipotezę , choć nie życzę oczywiście - jeśli pracodawca nie zapłaci ci wynagrodzenia to nie możesz zwrócić się do Inspekcji Pracy ani Sądu Pracy ponieważ nie jesteś pracownikiem a te instytucje bronią interesów tylko pracowników taka śmieszna wzmianka

Gość wojownike al sadra
musisz uważać bo często na takich umowach pracodawcy lubią nie płacić. Problem wtedy kasę odzyskać.

Gość alliska
możesz się zwrócić w takiej sytuacji do zwykłego sądu wyjdzie na to samo, a z tym bronieniem ze strony inspekcji to bym nie przesadzała- miałam do czynienia więm, że nie jest to takie łatwe i przyjemne jakby sie wydawało

Gość wojownike al sadra
w przypadku takich umów pracodawcy płacą z poślizgami np 3 miesiące i więcej. Nie jest tak łatwo odzyskać kasę takie sprawy w sązie długo się ciągną. A sam wyrok też dużo nie daje.

może ale sąd cywilny, wiadomo.... że to sie nie będzie opłacać jako stracony czas i i płacanie prawnika mówię o Inspekcji Pracy i Sądzie Pracy bo oni za darmo bronią ale tylko PRACOWNIKÓW ale po co te złe scenariusze załóżmy że będzie ci dobrze płacił

Gość alliska
interwencja w inspekcji pracy niestety często też nic nie daje - to taka mała dygresja

Gość alliska
ja uważam, że to nie jest najgorszy możliwy scenariusz, dużo gorsza jest umowa o dzieło, a zlecenie to kwestia dogadania i uczciwości pracodawcy

a dlaczego umowa o dzieło jest zła? po prostu wykonasz daną pracą w obojętnym umówionym czasie i masz zapłacone podobnie jak w umowie zlecenie

Gość alliska
od dzieła nie ma składek

umowę o dzieło można potraktować jako dodatek ja mam dodatkowo umowę o dzieło jako artysta normalna sprawa nie może mi sosba płacić za to że siedzę i robię tak jak w fabryce tylko zapłaci mi za wykonane dzieło wg mnie logiczne

Gość Blaminkaa
alliska aliksandra przy zleceniu obowiązuja takie same składki jak przy umowie jak już coś Nie gadaj, bo są inne możliwości manipulacji. NIe trzeba płacić na fundusz pracy i składki sa na innych zasadach. WS dodatku jeśli ktoś ma dwie prace na zlecenie, to w drugiej pracy pracodawca tylko część ZUS. Jeśli jest studentką, to też pracodawca nie musi za nia płacić ZUS. Do tego na umowę zlecenie nie musi jej płacić za urlop. Mało tego, w zależności od tego co ona robi, są różne stawki podatku.

Gość alliska
hmm teoretycznie przy umowie zlecenie tez możesz sobie siedziec w domu i wykonywać zlecone czynności ;) a jednak składki opłacić trzeba

Gość Blaminkaa
Kur..... wycięło mi wyrazy ze zdania :O

Gość alliska
chyba nie wiesz co piszesz, jesli chodzi o fp to sie zgodze ale wiesz jaka to kwota groszowe sprawy, jesli chodzi o rózne stawki podatku to chyba to z czyms mylisz, jest normalny podatek wg skali. poza tym w tym, przypadku mówimy o umowie u jednego pracodawcy i nie studentka

Gość Blaminkaa
Umowa zlecenie jest umową z kodeksu cywilnego między stronami. Jaką umowę napiszą, taka będzie.

Gość alliska
co masz na myśli?

Gość Blaminkaa
Chyba ty Aliska mylisz. Jesteś księgową, doradcą podatkowym? A może masz własną firmę i zatrudniasz ludzi? Ja mam firmę i wiem jak się tnie po kosztach.

Gość alliska
jestem księgową , kadrową i mam własną firmę

Gość Blaminkaa
I nie wiesz jaką umową jest umowa zlecenie? Kłamiesz dziewczyno.

Gość alliska
ja nie wiem co masz na myśli pisząc że nie wiem co jest umową zlecenie, nic z tego co napisałam nie jest kłamstwem, wszystko ma uzasadnienie w p rzepisach, a może masz kiepską księgowa po prostu

Gość Blaminkaa
A co do podatku, to jako pracodawca wybieram forme rozliczenia i na takich zasadach rozliczam dochód firmy z pracownika. mogę płacić np. 3,5% podatku. Owszem pracownik na koniec roku zapłaci normalny podatek. Tylko mam możliwość manipulacji kwotami na umowie i dawaniem pod stołem, albo tworzeniem umowy zlecenia na pół etatu i umowy o dzieło na niby inne czynności. Do tego mogę podoliczać różne koszty. Ponieważ jest limit, suma sumarum, na koniec roku zamiast mnie pracownik na umowę zlecenie dopłaci brakującą część podatku. Do tego przez pierwsze 2 lata mogę zatrudniać pracowników na preferencyjnych stawkach ZUS (pierwsze 2 lata prowadzenia działalności gospodarczej). No i wreszcie na koniec, najbardziej hardkorowa wersja umowy zlecenia, to kazać osobie założyć własną działalność gospodarczą i niech sama sobie wszystko opłaca :P Dochodzą tu także koszty związane z opłacaniem księgowej itd.

Gość alliska
ale ja mówię o legalnych rozwiązaniach a nie kombinowaniu pod stołem