Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakotako, takojako

pierwsza praca- umowa zlecenie...

Polecane posty

Gość Blaminkaa
Gdyby koszty umowy zlecenia i umowy o pracę były takie same, to by pracodawcy masowo nie zatrudniali na umowę zlecenia.

Gość Blaminkaa
Poza daniem pieniędzy pod stołem, w zasadzie cała reszta jest legalna. Poza tym, 95% przedsiębiorców zatrudniających na umowę zlecenie kombinuje nielegalnie.

Gość alliska
a co masz na myśli za preferencyjne składki zus przez pierwsze 2 lata dotyczące wynagrodzeń, bo pierwsze słyszę- z tego co wiem dotyczy to przedsiębiorców w nie pracowników

ja się na księgowości nie znam ale to że pracodawcy masowo zatrudniają na umowę zlecenie musi mieć jakieś wytłumaczenie że obniża koszty pracownika więc mówienie że wszystko sie odprowadza tak jak przy umowie o pracę na pewno nie jest prawdą

Gość alliska
przy umowach zlecenie głównie chodzi o to by nie wiązać się kodeksem pracy, urlopami, świadczeniami itp jeśli ktoś podchodzi do tego uczciwie to w przypadku kosztów umowa o pracę a umowa zlecenie jest podobnym obciążeniem (róznice dot. FP - mała kwota), jedynie w przypadku emerytów, studentów, zatrudnionych gdzie indziej pracowników koszty się minimalizuje

Gość alliska
a jeszcze zapomniałam dodać że w niektórych przypadkach FP płaci sie również od zlecenia, ale to tak dla ścisłości- w tym wypdaku to już zupełnie nie ma róznicy w kosztach

do alliska widzę że się znasz dobrze na sprawach kadrowych to może odpowiesz mi na pytanie jak wygląda sprawa jak ktoś jest zatrudniony na umowie zleceniu i zgłasza pracodawcy że chcę aby ten odprowadzał mu również składki na ubezpieczenie chorobowe bo wiem że na życzenie zleceniobiorcy pracodawca może również potrącać zleceniobiorcy składki na ubezpieczenie chorobowe i stąd moje pytanie do ciebie czy jak zleceniobiorca zażąda że chcę aby zleceniodawca odprowadzał mu takie składki to czy zleceniodawca nie będzie mu robił problemów bo może się bać że zleceniobiorca będzie chodził na zwolnienie lekarskie? drugie pytanie ile od kwoty zarobku brutto procentowo wynosi składka na to ubezpieczenie chorobowe potrącane od umowy zlecenia? i trzecie pytanie do ciebie po jakim czasie można pójść na płatne zwolnienie na umowie zleceniu jak opłaca się te składki chorobowe czy po 6 miesiącach czy po 3 miesiącach bo słyszałem że kiedyś to było po 6 ale później coś zmienili że już po 3 można pójść i czy to L4 zleceniobiorca jak zachoruje zanosi do kadr do swojego zleceniodawcy i on mu wypłaca to chorobowe czyli firma czy zleceniodawca wysyła to L4 zleceniobiorcy do ZUS i to ZUS wypłaca zleceniobiorcy to chorobowe a może ZUS wysyła to najpierw zleceniodawcy a później ten przekazuje to chorobowe zleceniobiorcy? opisz proszę ze szczegółami jak wygląda sprawa chorobowego na umowie zleceniu bo pewnie wiele osób to interesuje.

Gość weTIWERA
Jesli chodzi o tworzenie umów to warto pomyślec o aplikacji spinker . Bezpłatne wzory dokumentów;)

Gość ElsaArendel
Mam aplikacje spinker i uważam ja za chyba najlepszym rozwiązaniem do tworzenia umów i podpisywania ich na odległośc ;)

Gość gość
Umowa zlecenie jest sprzeczne z konstytucją .

Gość gość
Taaaaaaakkkkkkkkkkk.