Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvrftgybhjnk

jaka to cera?

Polecane posty

Gość bvrftgybhjnk

Cześć Dziewczyny! Mam cerę trądzikową (to niestety jest pewne :() jednak nie wiem czy jest ona także sucha czy tłusta. Gdy rano umyję twarz, skóra jest wyschnięta, czasem nawet bardzo jednak, gdy nałożę krem (Bambino) i następnie podkład z AA do cery suchej i mieszanej (oczywiście, gdy krem się wchłonie) to w ciągu dnia, gdy przetrę twarz ręką czuję, że moja skóra jest tłusta. Więc moja skóra jest sucha czy tłusta? Jak ją pielęgnować?

Gość ertyuerty
halo? jest tu ktoś?

Gość 754
Aby jednoznacznie określić typ cery (co pomoże dobrać odpowiednie kosmetyki pielęgnacyjne), najlepiej jest się wybrać do specjalisty dermatologa. Jeśli nie mamy takiej możliwości można wykonać prosty test z bibułką. Jeśli po przyłożeniu bibułki do skóry twarzy nie zaobserwujemy wchłaniania łoju mamy do czynienia ze skórą suchą. Jeśli po przyłożeniu bibułki we wszystkich obszarach twarzy obserwujemy absorbcję sebum prawdopodobnie nasza skóra reprezentuje typ tłusty. Jeśli bibułka wchłonie nieznaczne ilości łoju naszą cerę możemy określić jako typ normalny. Jeśli granice we wchłanianiu sebum są wyraźne, na korzyść strefy T mamy do czynienia ze skórą mieszaną.

Masz cerę trądzikową i używasz kremu bambino? To ja się nie dziwię, że masz pryszcze :o Ten krem jest za ciężki dla skóry z trądzikiem i zatyka pory, przestań go używać!

Gość ertyuerty
krem bambino jest dla dzieci, czyli do cery wrażliwej, więc może zaszkodzić? To jaki krem powinnam używać? na noc używam Iwostin jednak taki krem chyba nie jest wskazany pod puder?

krem bambino jest TŁUSTY zatyka pory, dla dzieci może być bo dobrze natłuszcza. Praktycznie każdy krem może być użyty pod makijaż, tylko wiadomo trzeba poczekać aż się wchłonie i nakładac puder.

Albo cera tłusta odwodniona, albo po prostu to jest reakcja na zbyt agresywny środek myjący - jeśli zawiera on w składzie SLS sodium lauryth sulfate to nawet na pewno, do odstawienia natychmiastowego. Krem Bambino też jest do odstawienia, on zawiera wosk i parafinę mogące cerę tłustą paskudnie zapychać. Zastąp go np. Iwostinem Rehydrin. Zadbaj też o odpowiednią pielęgnację wieczorem: tak samo łagodne zmywanie, coś z kwasami czy retinoidami. Tutaj masz masę informacji o tym, jak zajmować się taką skórą: http://mazidla.com/biblioteka-mazide/279-skora-tusta-opis-i-prawidowa-pielgnacja.html http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik-zwyczajny-porcja-teorii,t1069.html

Gość dfgggfg
na pryszcze to krem garnier niebieski czysta skóra wersja A polecam, ja mam mniej wypryskow o 80% do tego dobry jest tem 3w1 żel do mycia-peeling-maseczka z seri czysta skora