Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mira_marr

zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość mira_marr

witam, jestem w siódmym miesiacu ciązy (pierwsza). Chciałabym isc juz na zwolnienie lekarskie, ale zupelnie nie wiem, jak o to poprosic lekarza...czy on mi wypisze takie zwolnienie bez problemu do konca ciazy? A jak powie mi, ze nie widzi przeciwskazan do mojej pracy? Ja co prawda nie czuje sie najgorzej w pracy, troche boli kregoslup i trudno wysiedziec 8h. Ale po prostu czuje sie niekomfortowo chodzac z takim brzuchem do pracy. Jakie są wasze doswiadczenia w kwestii tych zwolnien ?

Gość mi lekarz od poczatku
chciał dać zwolnienie :) I dziwił się że nie chce :P Pracę miałam biurową i siedziałam 7 godz dziennie. Ostastni raz w pracy byłam w piatek a w niedziele urodziłam :P

Gość mira_marr
mi lekarz od poczatku - podziwiam samozaparcie ;-) ja chcialabym troszku odpoczac. No ale mnie lekarz w ogole nieproponowal zwolnienia. Wiec sama nie wiem, czy to ja powinnam wyjsc z ta inicjatywa...Prosze o rade.

Gość karolka8512
dziewczyno nad tym ty się zastanawiasz masz do tego prawo ale lekarz jest po to żeby ci takie zwolnienie wystawić ja od 5 tc już byłam na zwolnieniu . a ty już jesteś w zaawansowanej ciąży i masz prawo czuć dyskomfort, wystarczy że powiesz że już ci trudno wysiedzieć pełne osiem godzin przy biurku ,że bolą cię plecy itp brzuszek ciąży. a na zwolnieniu i tak będziesz miała 100% wynagrodzenia miesięcznego.

porozmawiaj z szefem - moze nie bedziesz przychodzila na 8 godzin, a np na 6 i uwazam, ze powinnas uprzedzic pracodwace, ze wybierasz sie na zwolnienie bo musi jakos zastepstwo zorganizoawac

Gość mama26
bez problemu da ci zwolnienie, tylko nie do końca ciąży tylko okresowo, ja byłam na zwolnieniu od 4 miesiąca nie ze względu na samopoczucie tylko na pracę, pracowałam 2 szkołach i miałam za dużo godzin. Powiedziałam mu wprost że chcę i mi dał, wystawiał mi zwolnienie na 2 tyg.

To nie do końca jest tak, że dostaje się 100% wynagrodzenia w ciąży, jak jesteś na zwolnieniu. Inaczej liczy się podstawę wynagrodzenia, i wynagrodzenie jest proporcjonalne do ilości dni kalendarzowych w danym miesiącu. Czyli powiedzmy ja normalnie zarabiam 2000 na rękę (nie będąc na l4), idę na zwolnienie z kodem B (= ciąża) i dostaję w styczniu np 1970 zł (31 dni), w lutym 1920 zł (bo tylko 28 dni), itd. Niby niewiele mniej, ale jednak. Oczywiście gdyby to było zwykłe zwolnienie (nie-ciąża), dostawałabym jeszcze mniej. A zwolnienie lekarz dał mi bez problemu, po prostu powiedziałam mu co i jak, i teraz wypisuje mi raz na 3, 4 tygodnie. Kiedy odpocząć, jak nie teraz?

Gość mira_marr
bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi. Moze niektorym sie to wydaje dziwne i smieszne, ale ja nigdy nie bylam w takiej sytuacji stad moje pytanie i obawy.