Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Silesja

poród na Starynkiewicza

Polecane posty

Gość Silesja

Cześć dziewczyny :-) Mam pytanie jakie są Wasze doświadczenia z porodem na Starynkiewicza? Znalazłam sporo różnych opinii ale wiele z nich jest starych. Chodzi mi o aktualna sytuację. Jak jest z opieka nad noworodkami, czy trzeba miec wykupiona położną itd. czy rzeczywiście zzo jest bezpłatne? I czy nie miałyście problemów z dostaniem się na oddział. Będę wdzięczna za wszelkie komentarze. Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne Mamusie :-)

Gość madziulka2s
witam, bedechciała tam rodzić w maju i też z checią poczytałabym najnowsze opinie na temat tego szpitala

Gość doritoss
hmm... ja tez chce tam rodzic za kilka miesiecy, ciezko odszukac aktualne info w necie na temat poloznych, znieczulen itd...

Chciałabym się podzielić doświadczeniami ze Starynkiewicza. Postanowiłam tam rodzić ze względu na cukrzycę ciążową leczoną insuliną - słyszałam, że jest to jeden ze szpitali specjalizujących się w tego typu przypadłościach. Na izbę przyjęć przyszliśmy ze skurczami co 5 minut, zostałam bardzo sympatycznie przyjęta, zbadana i odesłana na porodówkę. Sala porodowa nie była specjalnie zachęcająca - przypominała boks wydzielony z jednego wielkiego pomieszczenia tak, że doskonale było słychać co się dzieje w salach obok. Regularnie podłączano mnie do ktg, przy którym niestety trzeba było leżeć, albo siedzieć na piłce - niestety, bo najmniej mnie bolało jak chodziłam. Co do położnych - bardzo konkretne kobitki, starały się wszystko tłumaczyć i uspokajać a jak zaczynałam histeryzować, to się nade mną starały nie litować - teraz muszę przyznać, że było to zachowanie słuszne, bo gdyby okazały współczucie, to rozpadłabym się chyba na kawałki. Poród nie należał do najkrótszych ani najprzyjemniejszych, ale lekarze i położne zasługują na medal. Po wielu godzinach dostałam ZZO, jak tylko szyjka rozwarła się na 4 cm, później poszło już gładziutko i urodziłam 4 kg zdrowego chłopca. Położono mi synka na piersi na parę minut, a potem lekarka grzecznie zapytała, czy może go zabrać do mycia i ważenia, czy jeszcze chcę z nim tak poleżeć - miałam wybór! :) Sale poporodowe również nie są zbyt schludne, ale za to czyste i dwu -trzyosobowe, co jest atutem. Położne przychodzą często, dopytują co pomóc, nie ma najmniejszego kłopotu z poproszeniem o wyjaśnienie czegoś czy udzielenia pomocy w czynności przy dziecku albo dokarmienia z butelki. Spędziliśmy z młodym w szpitalu dwa dni dłużej ze względu na żółtaczkę, w tym czasie zdążyłam się przekonać, że jak tylko wyniki badań odbiegały od normy, lekarze nie czekali do obchodu, tylko szukali mnie na korytarzu, żeby mnie poinformować co i jak - za to wielki plus. Podsumowując : warunki może nie hotelowe, ale nie o to w końcu chodzi! Generalnie personel super sympatyczny i kompetentny, polecam każdej mamie poród na Starynkiewicza (i znieczulenie jest darmowe)! Minusem jest to, że trzeba mieć ze sobą dokładnie wszystko i dla dziecka (poza sztucznym mlekiem) i dla siebie, czyli papier toaletowy, kubek, sztućce i tego typu rzeczy, których bym się nie spodziewała. Kolejnym ewentualnym minusem są studenci w ilości przerażającej - chociaż mnie to zupełnie nie przeszkadzało, a w czasie porodu nawet okazało się, że studentka była bardzo pomocna. :)

Gość gość
hej jakies opinie z tego roku?

Gość gość
Ja mialam tam rodzic w czerwcu ale jednak zdecydowalam sie na zwirki i wigury, moja tesciowa pracowala na starynkiewicza i mowi ze najlepsi sie poprzenosili do innych szpitali. Mowi ze sa tam wlasnie takie boksy do rodzenia i ogolnie warunki takie sobie. Jak bylam tam w poradni specjalistycznej to warunki jak za komuny a pani doktor nie za mila.

Gość gość
czy ktos moze sie jeszcze podzielic swoją opinią?

Gość gość
Koleżanka tam chciała c-przeszło jej po wizycie tma ijkaimś reportażu .Stary budynek otwarte na ościerz jak w cyrku sale czy boksy, nierówny personel (jakość podejścia i wiedzy od bdb po PRL ) wspomniane masy wszelakich studentów gdzie jest faux pas ich wypraszać .Jak są BARDZO poważne wskazania to może tak, jak nie...

Gość gość
To jest szpital dla kobiet z ciaza wymagająca. Kobieta rezygnuje z wygod na rzecz zaplecza medycznego specjaliści itp jeśli ma się zdrowa ciążę to pewnie poród na starynkiewicza bedzie odbierany jak prl itp

Gość gość
Hej , czy ktos tam rodzil ostatnio ?

Gość gość
Tak ... Tam ciagl ktoś rodzi... Było naprawd ok.

Gość gość
Hej jakies opinie z ostatnich miesiecy? moze możecie polecić jakąś położną?