Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młoda Mamaa

Ubytki na zębach u 8 miesięcznej dziewczynki

Polecane posty

Gość tralllalallla
ucz dziecko szczotkowac zabki, kup mu paste do zebow 0-4 i miekka szczoteczke. nie wiem czy bedzie ci lekko u stomoatologa ale sprobuj isc na wizyte z mala moze to nie prochnica....

Gość zacznij myc dziecku zeby
kup szczoteczke silikonowa ( takiego palucha ) i paste bez fluoru - kupisz w aptece i myj dziecku przynajmniej 2 razy dziennie ( a przynajmniej na noc ) Ta pasta bez fluoru jest specjalnie dla takich malych dzieci - bo jak zjedza ta paste to nic im sie nie stanie . I jeszcze jedno nie dawaj dziecku biszkoptow - bo to sam cukier . No i lepiej udaj sie z dzieckiem do stomatologa .

Gość odpowiadam....
heja moj synek ma tak samo dwie gorne jedynki i jedna dolna jedynka maja zolte plamki ktore wygladaja dokladnie tak jak opisujesz teszta zabkow (ma ich 14 - a ma 13 miesiecy) jesc prosciutka i bialutka dodam ze codziennie myjemy zabki pasta bez fluoru (tzn jest tam chyba 0.001% zawartosci) a zabki wyszly mu juz z tymi plamkami bylam z nim u dwoch stomatologow obydwoje stwierdzili ze nie ma na razie co panikowac i zeby poczekac na inne zabki jezeli pozpstale beda ok to nie interweniowac jeden stomatolog powiedzial ze przyczyna mogl byc bardzo szybki wzrost mojego synka i ubytek w wapniu, obydwoje zaprzeczyli jakoby to miala byc prochnica proponuje przejsc sie do stomatologa mycie zebow z pasta bezfluorowa nie ma na celu 0 wyczyszenie zebow, to tak samo jakby sie mylo sama woda jest to glownie przyzwyczajenie dziecka do szczoteczki i rutyny

Gość odpowiadam....
zle ujelam - mycie zebow ma na celu oczywiecie wyczyszczenie ich :D chodzi mi o to ze mycie szczoteczka z pasta jest tak samo skuteczne jak mycie szczoteczka z woda poniewaz te pasty dla niemowlakow maja znikome ilosci fluoru ale wiadomo ze szczotkowanie samo w sobie jest obowiazkowe:)

Do wszystkich które tak dojeżdżały mnie o to że nie myję dziecku zębów pastą tylko wodą !o-00oiiiiiiiiiiiiiiihjh Byam dzisiaj u stomatologa. Prywatnie . Dentystka powiedziała że to nie jest prez słodycze, ani nie przez to że nie używam pasty . Powiedziała że pasta w tym wieku jest jednoznaczna z woda. Czyli tak jak powiedziała "ODPOWIADAM" - że nie ma różnicy. ale zapewne zaraz zlęcą się najmądrzejsze , mądrzejsze od stomatologów przemądrzałe mamuśki które powiedzą że jest inaczej xD

Sorry za to coś po pierwszym zdaniu. No i dentystka także powiedziała że teraz nie ma co tego ruszać Poprzedniczko powiedz mi czy to zniknie ??

Gość a powiedzcie jak myć zęby
skoro moje dziecko nie da sobie włożyć do ust tej szczoteczki silikonowej? mam na siłę wpychać? :o

Gość a jakich past do zebow
uzywacie dla takich maluchow? mozecie podac nazwe? moja mała ma 7 miesiecy i wlasnie przebił jej sie zabek, maz kupil dzisiaj paste aquafresh kids 0-6 lat no tak czytam ze ona zawiera 0,1106%fluoru (500ppm). Moge ja uzywac dla 7miesiecznego dziecka? wiadomo ze czesc polknie no i powiedzcie jak technicznie wyglada takie mycie? przeciez dziecko nie tworzy buzi? u nas mała jest przyzwyczajona do szczoteczki, bo juz jakis czas temu jej kupilam i sie nia bawi, pare razy dziennie probuje jej 'umyc' dziasełka, zeby wlasnie wyrobic nawyk mycia no i pozwala na 3-4 ruchy szczoteczka, potem ja wypycha jezykiem i zabiera i sama sobie niby myje, ale to bardziej masuje dziasla z tylu

Gość misia1111111111111111111111
śliczną masz córeczkę. a nie które wypowiedzi są żenujące -nie przejmuj się nimi

Gość to wyżej to nie ja
pasta nenedent bez fluoru - dostępna tylko w aptekach 2-3 ruchy szczoteczką wystarczą i to nieprawda, że pasta bez fluoru to to samo co mycie wodą taka pasta zawiera żel krzemowy - świetnie czyści i zapobiega osadowi oraz xylitol- ma własciwości antybakteryjne i p/próchnicze ja myję za pomocą 2 szczoteczek jedną z nenedentem daję maluchowi do rączki do żucia, gryzienia i nauki, a drugą z nenedentem sama mu myję potem, biorę na kolana, lekko odchylam do tyłu, zabawiam, i raz dwa szybko przeszczotkuję ząbki

Gość a powiedzcie mi jak potem taką
pastę wypłukać??? Bo mnie to intryguje...

Gość to wyżej to nie ja
szczoteczki na palec- dla mnie porażka, jak dziecko ugryzie - to wyłam z bólu 2 razy się odważyłam, a potem wyrzuciłam dziadostwo 2-3 ruchy zwykłą miękką szczoteczką - jak dziecko będzie większe to z czasem pozwoli na dokładniejsze i dłuższe mycie

Gość a jakich past do zebow
to wyzej to nie ja - myslisz ze taka pasta co ma 0.1%fluoru moge myc?

Gość to wyżej to nie ja
pasty nenedent się nie wypłukuje, ona się nie pieni, nie ma takiej potrzeby we włosie szczoteczki wcierasz tyle co ziarnko grochu, odrobinka wystarczy możesz dac potem wody do popicia, samej wody, bez dodatku cukru najlepiej w ogóle nie dawac dziecku słodkich napojów

Gość to wyżej to nie ja
tą pastą z 0,1% ja bym myła, ale nie codziennie np.2 razy w tyg., a w pozostałe dni pastą nenedent bez fluoru lepiej nie ryzykowac, przez parę miesięcy jednak dziecko przyjmie jakąś dawkę fluoru doustnie, a to nie jest wskazane http://www.eioba.pl/a/1msw/szkodliwe-dzialanie-fluoru pasty z fluorem to bardziej dla dzieci powyżej 2 lat- które umieją płukac buzię nawet pasta nenedent - ten drugi rodzaj - z fluorem dla dzieci większych zawiera 0,05%

A dla mnie najlepsza jest pasta elmex - od samego poczatku ta pasta myje malemu zeby. Aytorko - komenatarzami na temat KOKARDEK sie nie przejmuj :) Sliczna ta Twoja corcia :)

Gość ja tam też za bardzo nie
ja dziś kupiłam pastę elmex 1-6 lat (syn ma rok) dał sobie ładnie umyć ząbka (bo ma jednego :D ) ale dopiero w trakcie mycia tknęło mnie, że przecież on nie wypłucze buzi po paście :o

Gość uupuupuupuupuup
uupuupuupuupuup

Ja tam właśnie z tego powodu cieszę się, że mój synek późno ząbkuje. Wiadomo, że w takim wieku trudno dbać o higienę zębów i łatwo rozwija się próchnica... Też się zastanawiam, jak to jest z płukaniem buzi po myciu pastą ;) A tu jest fajny artykuł o zębach mlecznych: http://www.bangla.pl/artykuly/a66/tajemnice-mlecznych-zabkow?sid=07qla2kuic9fsat2ckbstkh4q4

Gość po dno sze
po dno sze