Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młoda Mamaa

Ubytki na zębach u 8 miesięcznej dziewczynki

Polecane posty

Gość avejullllllllllsssssssssd ale
sie doczepilas tej kokardy ;) ale racja-najpierw trzeba zadbac o higiene a pozniej dopiero stroic!! podobnie jest z kobietami-maluja sie, stroja ale nie dbaja o zeby, czystosc itd :/ co do dziecka-jest rude? bo tak troche wyglada. a rudzielce czesto maja problem zoltych zebow

Gość nie myjesz dziecku zebow???
"Zęby się tak szybko nie zepsują od nie zastosowania pasty." to przestan sobie myc zeby tylko przemywaj wacikiem przez jakis czas to zobaczysz czy ci sie nie zepsuja:O matko co za tluman

ja zamierzam dbać o ząbki synka od samego początku i dlatego zakupiłam taką silikonową nakładkę na palec, którą początkowo masuje się i jednocześnie czyści dziąsełka, a później myje pierwsze ząbki. A Twoja córka ma pewnie próchnicę :O

matko, kobiety, czemu wy takie sfrustrowane jesteście? Nie umiecie normalnie sie do siebie odzywać? to na pewno ubytki w szkliwie.

Gość ale z was
avejullllllllllsssssssssd sama sobie kurwa na cipie zawiąż idiotko jedna, nie wiem czy czytasz swoje posty ale jedyną osobą która się tak uczepiła tej cholernej kokardy jesteś ty sama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i wara od mojego dziecka kretynko

Hally, a myślisz, że ja nie zamierzałam i nie dbałam o ząbki synka? Powtarzam, ubytki w szkliwie są niezalezne od nas! Tak jest!. Mojemu mimo ubytków w szkliwie, czyli odsłonietej zebiny próchnica nie weszła, to jest wyczyn!

avejull - idź wyładuj się na chłopie bo zapewne Ci nie dogodził , albo jesteś tak beznadziejna że nikt się Tobą nie interesuje i z nudów na forach siedzisz i się wyżywasz :D Nie mam zamiaru pisać i wykłócać się z takim dnem jak Ty bo tylko DNO sobą reprezentujesz. Denerwują Cię kokardki - usuń je ze sklepów bo one chyba po to są. Gdyby w jakiś sposób krzywdziły dziecko to by ich nie produkowano. Nie wiem czy masz swoje dziecko to interesuj się nim a nie moim bo każdy odpowiada za swojego malucha. Nie piszesz na temat- drażni Cię coś załóż swój topik . I to na tyle co do Twojej osoby . Masz zamiar nadal się kłócić i poniżać to sobie pisz ja do Twojego poziomu zniżać się nie będę .

Boze a wyscie tak wszystko od razu wiedzialy? instrukcje obslugi z dzieckiem dostalyscie czy jak? Autorko; na tym etapie to szczoteczka na palec musi byc. Pasta tez nie zaszkodzi. Wacikiem to maz przemywal corce dziasla od urodzenia ale jak tylko pokazal sie zabek od razu przeszlismy na szczoteczke. Nasza szczoteczki poza tym pseudo 'wlosiem' do szczotkowania z 2 strony miala tez takie wypustki do masowania dziasel w tym miejscu gdzie zeby jeszcze nie wyszly. Wiec fajna sprawa bo moglismy krecic paluchem i szczotkowac zeby i masowac dziasla w czasie mycia. Moze uda ci sie taka znalezc Moja corka tez nie znosila i nie znosi (ostatnio cos) mycia zebow ale nie ma zmiluj, musisz przytrzymac i niestety umyc. Foche bedzie ale to dla jej dobra

niestety to trzeba zabezpieczyć. Poczatkowo miał zaplombowane, ale niestety nic sie nie chciało trzymać. Na dodatek Franek intensywnie sie ślinił, więc ma zalapisowane:/ ładnie to nie wygląda, ale przynamniej ma zdrowe. Musisz iść jak najszybciej. Może to byc cos innego. Na pocieszenie ubytki w szkliwie nie mają wpływu na zeby stałe.

Gość takfsadng;andv'p
pytanie jest inne?dajesz jej smoczek?oblizujesz go?jesli tak,to z tego moze byc próchnica,jezeli masz jakąkolwiek plombę,to masz próchnicę i tego nie zmienisz... osobiscie jak widzę mamunię oblizującą smoczek i ładującą go zaraz dziecku do buzi,mam ochotę podejsc i przywalic z plaskacza :-O

Aha co dow wizyt u stomatologa ; corka chodzi od ok 7 miesiaca zycia, mieszkam w Stanach i tutaj polecaja wizyty od momentu pojawienia sie zebow i potem kontrolne wizyty co 6 miesiecy. Dentystka zawsze zaglada w paszcze i naklada pedzelkiem jakis lakier ochronny na szkliwo wlasnie

aha, żeby nie było - ja myłam dziąsła, a potem ząbki od poczatku. wiec wypraszam sobie komentarze.

aaa i jeszcze:) moje dziecko było i jest absolutnie bezsmoczkowe i bezbutelkowe. Soki piło po roku! Żeby którejś mądrej nie przyszło do głowy.

Gość takfsadng;andv'p
a to że zęby jej myjesz gazikiem z wodą,to pewnie nie zaszkodziło,ale tez nie pomogło na pewno...bo bakterii wodą nie zmyjesz...mówisz,ze dajesz jej tylko chrupki...jak pozostają jej resztki tych chrupek w buzi i się rozkładają,to dobrze raczej nie wrózy...a jak pije jakikolwiek sok,to tam przeciez cukry tez są...przecież chyba 8-miesięczne dziecko nie je tylko mleka z piersi? przeciery z owoców równa się cukry...itd,itp....

Co do smoczka to się zgodzę. Nie używamy i nigdy nie oblizywałam a jak widzę to też się we mnie coś gotuje. Paula i na czym taki zabieg na ząbki polega? Jest bolesny?? Ten o którym napisałaś że ma twoj synek

Gość biale plamki
biale plamki to nieaktywna prochnica, musicie sie z tym zglosic do stomatologa aby sie nie zmonila w aktywna. fluoryzacja zapobiegnie dalszemu psuciu sie zabkow, natomiast nalezy zapieg powtorzyc kilka razy w roku (stomatolog powinien o wszystkim poinformowac). Zabki nalezy myc juz od pierwszego zabka, a wacikiem mozna czyscic buzie dzieci, ktore jeszcze zabkow nie maja. Powodzenia.

Gość ale z was
skłonność do próchnicy jest kwestią obciążeń rodzinnych (oczywiście przy zachowaniu higieny) po mojej stronie można pucować i dbać do woli a i tak zęby "lecą", po stronie męża wręcz przeciwnie syn na szczęście wrodził się w ojca

to tylko smarowanie, niestety w miejscu gdzie tego szkliwa nie ma, ząbek jest czarny. U mojego to tylko dwójki górne. resztę ma jak perełki. Bardzo było mi przykro jak to wyszło, ale zdrowie wazniejsze niz wygląd i gadanie wścibskich bab:)

Kurcze może macie rację z tymi sokami. Okej jeżeli ja zawiniłam to tak czy tak trzeba coś z tym zrobić - chociaż uważam że skoro takie zęby ma od początku to nie z mojej winy bo kiedy wyszły jej w wieku 4 miesięcy to jadła tylko mleczko..

Gość matka 4kiiiiiiiiiiiiii
mloda mamaa nie wiesz ze wiekszosc rzeczy w sklepach przeznaczonych dla dzieci jest zbedna i produkuja je tylko dlatego ze tacy debile jak ty je kupują?!?! twoje dziecko nie ma jeszcze dobrze ukształtowanej czaszki a ty sciskasz mu glowe opaskami?! pozatym troche dziwna ta twoje pediatra, ze powiedziala iz nie trzeba stosowac pasty...chyba normalne ze jesli dziecko je stale pokarmy to nalezy zeby myc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kiedy ty chcialas zaczac?! nie dziwota ze potem wyrastaja brudasy,ktore wypacykowac sie potrafia a zeby maja w stanie krytycznym!!! jeszcze pewnie smoczek oblizujesz gdy ci spadnie na ziemie...pozal sie boze..

Paula powiedz mi jeszcze kiedy Ty to zauważyłaś i czy zaczęłaś działać jeszcze jak nie było czarnych ząbków??

no nie mogę.... frustracja 100%, ja nie wiem, o co kaman... wypisuje się - pa

zauwazyłam jak wyszły te felerne dwójki i poszłam od razu do stomatologa. ide

Mloda mamo ja z sokami mialam taka zasade i dalej ja stosuje; do kubka wlewam 50% soku i dolewam 50% wody (w zawartosci kubka). Poza tym dziecko nie powinno pic wiecej niz 120 ml soku dziennie (tak mowia zalecenia w Stanach)

matka 4kii - następna , posłuchaj nie będę Cię obrażać ale gdybyś mogła to preczytaj wszystko co napisała, nie chce się ?? SMOCZKA NIE PODAJĘ I NIE PODAWAŁAM. Powtarzam po raz setny to raczej NIE JEST PRÓCHNICA

eee to moja mała zee sokami nie przesadza bo dziennie to pije po trzy łyżeczki :D ( Nie pije z butelki) - ona musi z kubka tak jak ja :D No ale mniejsza o to ide jutro do dentysty . Jutro albo w poniedziałek

Gość ale z was
Boże, przecież ta opaska nie jest z gumy która ledwo się rozciąga, widziałam i dotykałam takie w sklepie jakie zniekształcenia czaszki???? Jezu....... coście się tak uczepiły tej opaski?? swoje dzieciaki to rozumiem że tylko w wiązane kaftaniki, body i śpioszki ubieracie, nie macie zapewne ani jednej bluzy z kapturem, bo przeciez dziecku niewygodnie bedzie, zero smoczków i cukierków, mycie zębów po kazdym posiłku i uczenie literek w wieku 6 miesięcy

Gość gftyf
mloda mamo a co ty sie takprzejmujesz? przeciez i tak chcialas ciaze usunac?