Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezbyt pomocna dłoń

Co dać na komunię?

Polecane posty

Jestem zaproszona na komunię i nie wiem, co będzie milej widziane - kasa czy jakiś prezent? Mam biedę ostatnio i więcej niż 100 zł nie dam rady umieścić w kopercie, więc może lepiej jakiś prezent kupić, żeby nie było tak łyso? A jeśli tak, to jaki?

Gość praktyczna mamuśka
a musisz dawac ??? co to za moda jakaś ? kup ładny różaniec w pudełeczku za 20 zł i wystarczy albo obrazek z np. aniołem do pokoju dziecka, w ramce. są po 30 zl

Gość Ja tez się chętnie dołączę
Moja córka dostała głównie pieniądze, ale bardzo cieszy się z biżuterii i jest to też świetna pamiątka. Takie dziecko nie pamięta od kogo ile kasy dostało, ale pamięta kto dał jej łańcuszek z medalikiem albo bransoletkę. Kasa to głównie rodziców cieszy, tak szczerze mówiąc. Mogę ci poradzić srebrny, skromny komplet łancuszek+ wisiorek+kolczyki albo bransoletkę łańcuszkową z blaszka z wygrawerowanym imieniem- dla dziewczynki. Syna nie mam i nie wiem co dostają chłopcy;) Aha no tak i może klasycznie- zegarek??

Gość bukaaa
mam ten sam dylemat, bo wszyscy mnie pytają, co kupić synowi na prezent, a ja nie wiem. :( Różaniec odradzam, bo dzieci dostają przed Komunią, podobnie medalik. O zegarek radzę zapytać - w końcu to nie jest drogi zakup i wiele dzieci też już ma. Mówię wszystkim, aby dali pieniądze. Syn postanowił kupić sobie za nie udziały w funduszach inwestycyjnych :) 100 zł jest jak najbardziej wystarczającą kwotą. W końcu to tylko dzieci i nie muszą nazbierać kilku tysięcy. Nie popadajmy w przesadę.

Gość Ja też się chętnie dołączę
No, ale widzisz, twój syn dopiero będzie miał I Komunię, a ja juz jestem po i teraz widzę, że gdyby młoda nie dostała prezentów typu- łańcuszek z Matką Boską od chrzestnej, zegarka od chrzestnego i jeszcze paru innych rzeczy, to nie miałaby żadnych pamiątek. Kasa, kasą, leży sobie na koncie i czeka na jakąś inwestycję, ale ona sobie czasami siada, bierze szkatułkę i ogląda. Tym bardziej, ze od początku wpajałam jej, ze Komunia, to nie ubiór i prezenty, najwazniejszy jest Pan Jezus i ona tak do tego podchodziła, a teraz się naprawdę cieszy z tego co dostała. A tak nawiasem mówiąc, kiedy kupimy dzieciom łańcuszek z Matka Boską jak nie na Komunię?

Gość bukaaa
Ja nie jestem przeciwna prezentom, ale jak pisałam - ciężko teraz coś wykombinować, bo dzieci wszystko mają. Zegarek, medalik jak najbardziej, ale jeżeli ktoś już ma, to drugi chyba niespecjalnie go ucieszy. Gdybym miała pomysł na prezent, to bardzo chętnie podsunęłabym go gościom. Póki mój syn zażyczył sobie lornetki i więcej potrzeb nie ma. ;) Więc pieniądze wydają mi się ciekawszą alternatywą niż kupione cos niepotrzebnego na siłę. Choć masz rację, ze pamiątka to żadna. :(

Gość na prezent dla chłopca
możesz kupić deskorolkę, MP3, małe radio/CD przenośne itp. te rzeczy można dostać np. w markecie do ok. 100zł, zresztą zajrzyj na allegro na prezenty komunijne, dział chyba imprezy okolicznościowe czy jakoś tak :)

Gość chrzestna dziewczynek
witajcie jestem w podobnej sytuacji jezeli chodzi o zbliżajaca sie koumniie jestem chrzestna 2 dziewczynek i moj mąz 1 . rok po roku kazda bedzie miała komunie nie brakuje nam kasy, ale odrazu powiewdziałam aby nikt nie nastawiał sie na duuuuze a raczej drogie prezenty - chyba uważaja nas teraz za skąpców. Ale tu chodzi o fakt przyjecia sakramentu komunni - hostii, a dzieciom juz w głowach tylko prezenty i ta najstarsza co bedzie szla do komunii powiedziała do mnie wprost "ciocia ja życze osbie laptopa " SZOKKKKK... a rodzice na te słowa nic a nic w zeszłym roku brałam ślub , dostalismy od chrzestnych kase po , 600 zł, 800 zł i 1000 zł a zwykli goscie z ledwościa wkładali w koperte 250 - 400 zł za parę wolałabym kupic prezent , ale w ostatecznosci jako chrzestna podjełam decyzje ze dam 500 zł to ejst maxymalna kwota , choc mam to uzgodnic z chrzesntm bo oni napewno mniej dadza wtedy zrównamy kwoty aby nie było za głupio.

ahhh ostatnio w mojej rodzinie modne było dawanie telefonów komórkowcyh w prezencie , jezeli oczywiscie rodzice wyrazali zgodę - aby potem ładowac karte telefony nie były drogie 200-300 zł ale dzieciaki miały frajde, poza tym dane były rozsądnym dzieciom ( 10 latkowie ) do komunikowania sie z rodzicami, a nie do przechwalania w szkole

Gość pomysl na :;p
dla dziewczynek polecam biżuterię.jest teraz wiele ładnych niedrogich srebrnych kolczyków ślicznych bransoletek ,łańcuszków zawieszek. dziewczynka bedzie miała pamiątkę i jest pewność że zawsze się jej to przyda . a co do chłopca jest trudniej. oczywiście może kupić np. bransoletę czy zegarek. ale jesli chlopiec lubi sport to np. ochraniacze piłkarskie, piłkę.dla fascynata motoryzacji album z samochodami czy jakiś model do złożenia bądź samochód zdalniesterowany

Gość dowiedzsięwiecej12
samochód

Gość pomysl na :;p
chrzestna dziewczynek : racja dzieci teraz wymagają . a jeżeli jesteś w stanie dać 500zł niech chrzestny dorzuci drugie 500zł i kupcie laptopa razem. albo na twoim miejscu za ta kase kupilabym złoty łańcuszek

Kiedyś to dzieciaki cieszyły się z zegarka, kolczyków, jak ktos dostał rower to już było naprawde coś. A teraz? Teraz taki gowniarz Ci powie, że chce laptopa, quada, telefony to juz standard. Masakra co się porobiło ;/

no własnie, ja chce postanowic na swoim i nie kupowac tego laptopa, nawet z chrzestnym . nie chce by dziecko mna dyrygowało uwazam ze takie rzeczy powinni rodzice zapewniac a nie oczekiwac od rodziny.

Gość lalalalalalwwwqqqqq
różanice za 20 zł. Chyba bym się ze wstydu spaliła :O

Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi. Po namyśle postanowiłam zrezygnować z pamiątek typu medalik czy zegarek, bo jestem dalszą rodziną, a ktoś z bliższej na bank już na ten pomysł wpadł. Idę na komunię chłopca, który interesuje się majsterkowaniem, jest ciekawy świata i sprawny manualnie, więc postanowiłam, że kupię mu jakiś ładny model statku albo samolotu do złożenia, co o tym myślicie?

Z tą deskorolką i lornetką też super pomysł :)

Gość anna_nowak
Ja, ze swojej strony poleciłabym jakieś klocki konstrukcyjne. Raz, że samą zabawą jest składanie takiej zabawki, a dwa że po złożeniu można się nią bawić. Są nawet takie klocki które można składać wielokrotnie różnie! Ostatnio moja koleżanka z pracy opowiadała mi o tym że kupiła swojemu synkowi klocki z których można złożyć różne pojazdy - koparki, ciężarówki czy coś takiego ;). Znalazłam coś takiego tutaj: http://allegro.pl/zestaw-eitech-10-modeli-280-elementow-c332-i1563494378.html

Gość słownik
Najlepiej kupić dziecku słownik ortograficznych, żeby w przyszłości nie robiło takich byków, jak większość piszących na kafe.

Gość słownik słownik
Słownik!!!!! Świetna sprawa bo teraz co drugi dzieciak ma dyslekcję czy dysortografię :o Nazwy powymyślali, a nikt nie wpadł na to, że dzieciaki ograniczone bo ksiażek nie czytają, nawet wypracowania piszą na komputerze. Masakra :o A potem dziwić się, że robią byki w podstawowych słowach, np. "ktury"... szok.

Gość w podstawowych słowach
typu "ktury". Lub na przykład "dyslekcja" :D

Gość myślę że jakąś książkę
to się zawsze przydaje.... a dla dziewczynki jakiś łańcuszek/kolczyki/zawieszka.... albo pieniądze po prostu.... ...bo różaniec, medalik - to dzieci przed komunią dostają, a obrazek z aniołkiem jest od chrztu - 10 aniołków w pokoju nikt wieszał nie będzie.... co do zegarka, to mój syn ma z 10, komórkę ma moja starą - na jkas wypasiona i tak bym się nie zgodziła - z resztą koszt.... ...u nas jest tak - dziadkowie zabierają syna na weekend do aquaparku w ramach prezentu.... reszta wie, że nie chcemy drogich prezentów i że jak syn dostanie pieniądze to zakupimy za nie dla niego obligacje, które dostanie na start w dorosłe życie.

Ja w tym roku jestem chrzestna i daje max 500zl. Na slubie wiekszosc ludzi dawalo 300zl a teraz te dzieciaki takie rozpieszczone ze szok , chcialyby niewiadomo czego. Na zachodzie na komunie dzieci doatja np medalik, bransoletke, max 50 euro a u nas w Pl to jakies szalenstwo.

Gość StreetKid
Zgadzam się z Jagodą. Szaleństwo. Myślę, że osoby "niechrzestna" powinna dać, tyle, na ile może sobie pozwolić. Myślę, że najlepiej 100 zł albo prezent z klasą - np. ponadczasowa książka. Poza tym, na moją komunię (20 lat temu ;)) dostałam tylko kolczyki i wiele ładnych karteczek z zyczeniami. Przyjęcie było w domu, a dla mnie dzień był bardzo pięknym wydarzeniem.

jeśli to dziewczynka możesz kupić jakieś ładne kolczyki. Zegarka bym nie kupowała bez konsultacji z rodzicami bo może ich dostanie kilka

To "winna " dorosłych że mają tak zmaterializowane dziecko oraz gości skoro głupio dać w kopercie 500 zł bo teraz to minimum 1000 zł :o W ciągu 2 lat byliśmy na 4 uroczystościach komunijnych i nie miałam żadnych roszczeń ze strony rodziców i dzieci.A dodam że wszyscy to chrzestniacy. Myślę że jak kupisz prezent to będzie to fajna pamiątka :) DLA CHŁOPCA : zegarek encyklopedię multimedialną lub coś innego "naukowego" co przyda się do szkoły deskorolkę piłkę + strój piłkarski czyli krótkie spodenki i bluzka plecak rolki DLA DZIEWCZYNKI: zegarek kolczyki łańcuszek plecak rolki hulajnogę pościel z ulubionym zwierzakiem czy idolem

Ja też w tym roku 'mam' komunie syna kuzynki męża. Zastanawiam się ile dać. Czy 100zł wystarczy? bo mąż chce dać 200zł.. a ja wolałabym dać 100zł plus jakąś książkę

Gość Owana
Zwyczajowymi prezentami komunijnymi są drobiazgi tematycznie związane z tą uroczystością. M.in. od chrzestnych medalik - inny niż do chrztu, np. z wygrawerowaną datą komunii. Jeśli ma kilka, możesz kupić srebrny ryngraf z Matką Boską. Oprócz tego Pismo św, tzw.Nowy Katechizm czy książki religijne. Moje dzieci od osób które nie chciały dawać religijnych"prezentów prosiły właśnie o komórkę (dziecięcą, niedrogą) , karty do niej lub (dziewczynki) o biżuterię, o której już tu wspomniano: bransoletka, naszyjnik, łańcuszek - skromne, symboliczne.

taaa jasne- różańce na prezent komunijny. brawo pomysłu!!! rozaniec to dostaje kazde dziecko od ksiedza a nie jako prezent od kogoś! ja bym sie ztakim prezentem nigdzie nie pokazywala. nawet z obrazkiem czy aniołkiem i jakas inna pierdółką!! ja komunie mialam z 20 lat temu i wtedy dostalam juz od chrzestnej rower a od chrzestnego chyba 500zł. nie kupuj jakis pierdółek bo po co dziecku 10 różańców albo aniołków czy obrazków. daj w koperte kase. jak nie mozesz wiecej niz 100zl to daj 100zł i już. wtedy dziecko sobie samo kupi to co chce. ja z jakims tandetnym aniołkiem czy obrazkiem bym sie nawet nie pokazala na tym przyjeciu!!!! bo wstyd!!! jesli mnie nie stac na lepszy prezent to nie ide- prosta reguła! w tamtym roku moja pierwsza chrzesnica miala komunię i kupiłam jej rower na spółkę z chrzestnym. nie jakąś tam tandete tylko pozadny zeby juz miala na przyszłość. na wiekszych kółkach. daliśmy za niego prawie 1200zł. dziewczynka bardzo sie ucieszyła- zwłaszcza z koloru bo był różowy. za rok chrzesniak mojrgo meza idzie do komuni i tez ma w zamiarze złożyć sie na rower z chrzestna.