Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lifjncifdr

SKOLIOZA ALBO INNE SKRZYWIENIE KREGOSŁUPA .KTO Z WAS MA>??

Polecane posty

Gość Lifjncifdr

wejdzcie

Gość Lifjncifdr
napiszcie tez ile macie lat i czy macie jakies objawy negatywne w zwiazku ze skolioza albo innym srzywieniem kregosłupa?? czy cwiczycie i regabilitujecie sie ?

Gość kazdf8ggg
PYTASZ O OBJAWY SKOLIOZY? wszystko dolega przez to. mam 28 lat i umieram z bolu co dnia jak sie za duzo ruszam:(:(\nikomu nie zycze.operacji nie chce:( skolioza moze zabic niestety :(

Gość ggggrrrafik
ja mam skoliozę i lordozę, lordoza mi nie przeszkadza ale od skoliozy bolą mnie plecy w górnym odcinku, nierówno czuję ramiona(barki) i mam przykurczone ścięgna po 1 stronie ciała, lekarze olewają moją skoliozę póki co :(

Gość choroba pleców to ściema
ja mam 21 lat , mam zespół szojermana (nie wiem jak to sie pisze) i skolioze boczną, od 13 roku życia. lekarz mi powiedział że jak nie bede ćwiczyc i nosic gorestu to biada mi a jaa jakoś żyje. tyle co tylko mam garba i boli mnie w krzyżu ale poza tym jestem zdrowa i nic mi nie dolega. to pic na wodę żeby kupować pajączki

Gość jack ill
napisz coś więcej o nierównym czuciu barków

hey ja sie dowiedzialam o skoliozie w przedszkolu, chodzilam na rehabilitacje.. mialam skolioze 3 stopnia ktora kwalifikowala sie do operacji.. nie poszlam czesto chodzilam na basen i teraz mam juz lekkie skrzywienie, fakt faktem czasem boli mnie w odcinku gornym kregoslupa ale jakos specjalnie mi to nie przeszkadza, mialam tez bardzo odstajace lopatki, naszczescie teraz sa w miare normalne a i mam 22 lata

Gość jack ill
wiadomo że "boczną", bo skolioza to boczne skrzywienie kregoslupa i to żaden pic! ćwicząc w tak mlodym wieku miałabyś szansę praktycznie całkowicie znetralizować to skrzywienie. wad już się nie pozbędziesz, ale wypadałoby wzmocnić mięsnie, bo z roku na rok dolegliwości mogą, anawet bdą sie pogłębiać

Gość kazdf8ggg
KOCHANI A NIE BOLI WAS Z PRZODU NIGDY KREGOSŁUP ?TO ZNACZY ZEBRA NA KLATCE PIERSIOWEJ????ALBO W OGÓLE ZEBRA >> BO JA MAM CZESTO TAKIE KLUCIA W ZEBRACH I BOLI NIERAZ TAK ZE ODDECHU NIE MOGE ZABRAC BO KLUJE:(

Gość 789798789798
skolioza to wbrew pozorom nie tylko boczne skrzywnienie.

Gość jack ill
dziewczyna Portugalczyka, chyba nie porzucilas ćwiczeń? dalej powinnać ćwiczyć pływanie jak najbardziej, choć nie każdy styl jest właściwy do Twoich dolegliwości

Gość kazdf8ggg
A PO CZYM POZNAC ZE SKOLIOZA JEST JUZ TRAGICZNA I DO OPERACJI SIE KWALIFIKUJE? bo ja u lekarza bylam jak bylam nastolatka czyli daaawno i wtedy chodzilam na cwiczenia itd ale potem zaniedbalam i nic nie robilam :(teraz pewno mam wieksza tę wade..ale nie wiem jak poznac ze jest tragiczna ta skolioza?macie jakies zdjecia albo cos jak wyglada ta trzeciego stopnia?

Gość jack ill
skolioza to tylko boczne skrzywienie:)

Gość KAmisiieee
dziewczyna portugalczyka a widac po twoich plecach tę skolioze?? co jest nie tak w twych plecaCH >??

porzucilam cwiczenia, znaczy sie te specjalne na kregoslup razem z dociskaniem lopatek plywam tylko zabka, staram sie zawsze prosto siedziec, czasem chodze z kijkiem przy plecach ( wiecie chyba o co mi chodzi ) :P

Gość 789798789798
Skolioza (łac. Scoliosis, z gr. skoliós krzywy) skrzywienie kręgosłupa, zwane często "bocznym skrzywieniem kręgosłupa". Wbrew nazwie, skolioza nie jest jedynie bocznym skrzywieniem, a trójpłaszczyznowym. Skoliozą określa się zniekształcenie wynoszące ponad 10 w płaszczyźnie czołowej. Do określania stopnia zniekształcenia wykorzystuje się metodę Cobba. Skolioza rozpatrywana jest jako trójpłaszczyznowe zniekształcenie kręgosłupa. Obejmuje ono: skrzywienie w płaszczyźnie czołowej (boczne skrzywienie kręgosłupa); skrzywienie w płaszczyźnie strzałkowej (lordo- lub kifo- skolioza); skrzywienie w płaszczyźnie poziomej (rotacja i torsja kręgów).

Gość KAmisiieee
a widac po twym kregosłupie ze masz wade duzą ?

Gość KAmisiieee
przy skoliozie RACZEJ NIGDY NIE BILA ŻEBRA Z PRZODU KLATKI PIERSIOWEJ !TO PEWNO INNA CHOROBA!

teraz juz tak nie widac.. kiedys na poczatku wlasnie, musialam nosic wkladke bodajze w lewym bucie jakies poltoracentymetra zeby wyrownac plecy, mialam bardzo odstajace lopatki, moje wciecie w talii nie bylo rowne, garbilam sie czesto, ogolnie nie wygladalo to zbyt dobrze

Gość 789798789798
jazdą konna też albo hipoterapią można to rehabilitowac, ale trzeba pamięta, żeby jezdzic w odwrotnym kierunku niz skrzywienie

Gość jack ill
kwestia nazewnictwa i wyboru żródła zauważ, że w tym zdaniu: "Skoliozą określa się zniekształcenie wynoszące ponad 10 w płaszczyźnie CZOŁOWEJ" trochę sobie przeczą. W płaszczyźnie strzałkowej są to pogłębione bądź spłaszczone lordozy bądź kifozy...

Gość KAmisiieee
JAMAM WCIECIE W TALII KRZYWE WLASNIE:(

Gość ggggrrrafik
no nierówno czuję barki, jak stanę prosto, ale tak naprawdę prosto to czuje jakbym jeden bark miała wyżej a drugi niżej, i jak ten co jest wyżej próbuję 'ściągnąć' do dołu to czuję że mam przykurczone ścięgna i jak np na lewo głowę odchylam(tak mocniej) to czuję jak ścięgna przy szyi ciągną mnie po prawej stronie a po lewej stronie tak nie mam i jest normalnie :(:(:(

Gość jack ill
ściąganie nic nie da, musiałabyś "wyciągnąć" cały kręgosłup

Gość KAmisiieee
A BOLA WAS ZEBRA ??

Gość jack ill
i rozciągać przykurczoną stronę

Gość ggggrrrafik
a wiesz moze jak to zrobić???? tzn jak rozciągnąć tą przykurczoną stronę???? http://th.interia.pl/30,b8876fcb21631082/skolioza.gif bo mi się wydaje że mam kręgosłup tak jak ta pierwsza osoba z podpisem skolioza i mi lewa łopatka bardzo wystaje a przy prawej łopatce czuję jakbym tak coś miała(czyli mój kręgosłup)

Gość jack ill
trzymajcie się! prosto:) 🖐️

Gość lukrecja........
bo wlasnie cwiczenia sa dobre na wszystko, ja tez zauwazylam bo mam krzywy kregoslup w odcinku szyjnym bo sie garbie - dlatego ze jestem dosc wysoka i ciezko sie prostowac caly czas, ale wlasnie jak zaczelam plywac - zabka wlasnie wpecjalnie zeby wyciagac szyje, prostowac sie.. i widac roznica i czuc przedewszystkim wiec polecam na male i srednie skrzywienia basen ;)