Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbbxxxxxxx

czy sa tu studentki studiujace dziennie,??

Polecane posty

Gość bbbbxxxxxxx

wybieram sie na studia ale rodzice nie maja kasy, zarabiają malo kolo 1800 brutto kazde , ile kosztuje utrzymanie, czy z akademikami nie ma problmeu, da sie pracować, sa stypendia? Jak to wyglada?

Gość ce, zkont ty?
:)

Gość bbbbxxxxxxx
jezu nawet nikt nie opdoiwe tylko debile sie podszywaja , kafe coraz debilniejsza szok normlanie

Gość bbbbxxxxxxx
jestem z okolic Bydgoszczy a chce isc na anglistyke z germanistyka

Gość zdzdzdzddzd
nie wiem jak to jest teraz alekiedys to sie dlao studiowac dziennie, na 4 roku juz pracowalam , a rodzice mimo ze malo zarabiali kase dawali, ale teraz to masakra jest raczej

Gość Barocco
powiedz gdzie chcesz studiowac ? w Bydgoszczy ?

Gość bbbbxxxxxxx
Potrwafie na sponsoringu wyciagnac tak z 1300 na reke. Myslicie ze to wystarcz? Chcialabym wynajac jakis pokoj aby nie zyc w akademiku...

Gość paschalina
tak w skócie- z akademikami nie jest źle, tylko musisz dopilnować terminu żeby składać podanie. koszt to ok. 350-400 w Krk (mniej więcej, bo ja mieszkam na stancji) z pracą jest różnie- zależy od tego jaki masz plan zajęc, czy wykładowcy są wyrozumiali i czy dużo musisz się uczyć w domu. generalnie zawsze można się wkręcić na akcje typu inwentaryzacja, promocje albo ulotki. w Krk na utrzymanie się potrzebujesz minimum 900-1100 zł przy bardzo skromnym życiu.

Gość paschalina
a i przy takim dochodzie przysługuje stypendium mieszkaniowe i socjalne (UJ)

Gość zdzdzdzddzd
kurcze ale drogie te akademiki za takie badziewie tyle kasy co za czynsz u mnie, a za stancje??

Gość dziennna
oczywiście, że są stypendia. ja się z nich utrzymuję. mieszkam w mieście w którym studiuję i jak na razie mieszkam w domu, to fakt. ale byłam na stancji i bez problemu sobie radziłam. rodzice nie dają mi ani grosza, nawet na 'skarpetki' + ja dorzucam około 200zł/msc na budżet domu, choc i tak jem w 90% poza domem. i myślę że to jest sprawiedliwe. przez dwa lata zdołałam zaoszczędzić właśnie ze stypendium okolo 3 tys dlatego w następnym miesiącu się wyprowadzam na stałe. ale nie mam nic w rodzaju mp4, laptop, super komóra. coś za coś. stypendia są przez 9 msc, w wakacje robię darmowe praktyki przez prawie 2 miesiące, więc gdyby nie oszczędności nie miałabym za co funkcjonować w okres letni. Z pracą trudno na same weekendy, przynajmniej u mnie. Ale dla chcącego i zawziętego nic trudnego. :)

Gość bbbbxxxxxxx
paschalina,a sa stypendia socjalne??

Gość Barocco
moj chłopak dostałam co miesiac 800 złotych stypednium bo u nich też sie nie przelawało, i studiujac dizennie pracowal na 3/4 etatu w supermarkecie za 1000 zl.

Gość bbbbxxxxxxx
to ile tego stypendium dostajesz ze tak ci dobrze dizie? Co trzeba tam pokazac

Gość Barocco
zaswiadczenie o dochodach przede wszystkim, plus masa papierków

Gość jak to co?!
tzytzki

Gość dziennna
okolo 800 zł, akademiki w bydgoszczy z tego co kojarzę to kwota około 300 zł. więc gdyby Twoi rodzicie dorzucili Ci choć TE 400 zł dałabyś sobie radę bez problemu :) aa i nie 2 tylko 2,5 roku*

Gość paschalina
są socjalne, łącznie na UJ można dostać ok. 500-600 zł, ale to przy naprawdę niskich dochodach na osobę... gdzieś na stronie UJ jest regulamin przyznawania pomocy materialnej, pamiętam tylko, że maksymalny dochód na osobę to było 602 zł powyżej tego nie dostanie się nic :(