Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamany maz co robic

pracuje w ubezpieczeniach i mam miec kare za brak ewidencjo nt smieci

Polecane posty

Gość zalamany maz co robic

zna sie ktos na tym?? jestem firma jednoosobowa co robic help http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Zapomniales-o-smieciach-Dostaniesz-10-tys-kary,wid,13255547,wiadomosc.html

Gość apaulina
to jkais koszmar ja prowadze korepetycje mam zarejstrowane i tez musze o śmieciach pamietać? ja nie mam odpadó mam kilku uczni kótrzy mi nie zostawiaja smieci

Gość jhgfy
wystarczy jak założysz sobie karty ewidencji dla odpadów 20.03.01 czyli komunalnych

Gość apaulina
jakie kart ewidencji odpadów? mch

Gość apaulina
ale to trzeba było chyba do 15 marca złożyc jakies zeznanie czy sprawozdanie

Gość apaulina
rozumiem jeszcze lekarz kótry bada ma jakies odpady czy ze sklepów czy innych ale jak przyjdzie uczeń na godzine to on nawet chusteczki nie rzuci u mnie

Gość psakdosj
Chodzi o plan gospodarowania odpadami. To nic nie kosztuje, a uratowac tylek moze. Macie przeciez komputery, tonery sa odpadami niebezpiecznymi. Zuzywacie kartki, etc, etc. Radze udac sie do najblizszego wios i poprosic o wyjasnienie. Widze, ze wielu osobom strach do tylka zajrzal.

Gość ale tak naprawde to o co chodz
i kogo to konkretnie dotyczy ?

Gość psakdosj
konkretnie to tak naprawde dotyczy wszystkich firm. Kazda firma przeciez generuje odpady.

Gość jem krakersa se
psakdosj to nie dotyczy wszystkich firm

Gość psakdosj
i moja rada na przyszlosc: jak zakladacie firme, to przeleccie sie po wszystkich inspekcjach i zapytajcie o swoje obowiazki. mniej stresu potem. bo to nie jest tak, ze jak ktos jest lekarzem to juz go ochrona srodowiska nie skontroluje. teoretycznie inspekcja farmaceutyczna moze skontrolowac stacje benzynowa, na ktorej sprzedaje sie ranigast

Gość psakdosj
nie wszystkich? a jakich np nie? wiesz, jak sie chce uderzyc psa, to sie kij zawsze znajdzie..

Gość jem krakersa se
Obowiązki ewidencyjne dotyczą przedsiębiorców: * wytwarzających odpady; * zbierających odpady; * transportujących odpady; * odzyskujących odpady; * unieszkodliwiających w tym składujących odpady; * zagospodarowujących komunalne osady ściekowe. czyli np jak dajesz korepetycje albo np jesteś jednoosobową firmą i pracujesz w ubezpieczeniach to nie musisz. nawet w przytoczonym przez autora artykule z WP jest to napisane, ale autor ma chyba problem z czytaniem

No dobrze, ale ja prowadzę sklep z odzieżą i nie mam żadnych odpadów, niczego nie wyrzucam to co w tej sytuacji ?

Gość jem krakersa se
a czytata? to niech przeczyta.

Gość psakdosj
no tak, alez jestem glupia. Google na wszystko zna odpowiedz. Tylko jesli chodzi akurat o organy panstwowe, to wolalabym sie dowiedziec u zrodla. Wszystko jest kwestia interpretacji..

Tak już "przeczytata" - dzięki.

Gość 88h
a gdzie wyrzucasz np. papier śniadaniowy, ogryzek z jabłka, chusteczkę higieniczną, worek z ubrania, starą reklamówkę, papierek z prince polo?

"psakdosj no tak, alez jestem glupia. Google na wszystko zna odpowiedz. Tylko jesli chodzi akurat o organy panstwowe, to wolalabym sie dowiedziec u zrodla. Wszystko jest kwestia interpretacji.. " no to musimy zawołąc "jakiegoś organa";)

Gość jem krakersa se
to wyślij zapytanie o interpretację do odpowiedniego urzędu, albo się przejdź i dopytaj. na stronach ministerstw czy tam odpowiednich instytucji masz wszystko opisane. ja nawet nie mam własnej firmy więc temat mnie zupełnie nie dotyczy, więc za ciebie szukać nie będę.

Gość psakdosj
No dobra.. to masz korepetycje. Twoje odpady to: tonery, zepsute monitory, komputery, papierki, ewentualnie butelki z dopajania ucznia (uwaga na sanepid). Jak juz wspomnialam toner to odpad niebezpieczny. Jak nie poinformujesz marszalka, co z nim robisz, to mozesz dostac kare. Bo skad pewnosc, ze nie buchniesz tego do smieci, trujac srodowisko? Jesli nie wytworzyles jeszcze takiego odpadu to w informacji piszesz, ze jeszcze go nie wytworzyles.

Gość psakdosj
nie ma potrzeby. sama gram na organach;)

jak ktos znalazł Rozp z 2011 (bo ponoć "wyszło" kilkanaście dni przed terminem składania) czyli w 2011, niech da link:)

Gość wie ktos cos czy agenci musza
skladac? gzie to pisze jesli nie?

Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (UO) - Dz. U. Nr 185/2010 r., poz. 1243, ze zm. art. 36, 37, 43, 79c Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów - Dz. U. Nr 112/2001, poz. 1206 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 grudnia 2010 r. w sprawie wzorów dokumentów stosowanych na potrzeby ewidencji odpadów - Dz. U. Nr 249/2010 r., poz. 1673 Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (UCZIP) - Dz. U. Nr 236/2005 r., poz. 2008, ze zm. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów odpadów lub ich ilości, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów, oraz kategorii małych i średnich przedsiębiorstw, które mogą prowadzić uproszczoną ewidencję odpadów Dz. U. Nr 152/2001 r., poz. 1735 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 25 maja 2007 r. w sprawie zakresu informacji oraz wzorów formularzy służących do sporządzania i przekazywania zbiorczych zestawień danych - Dz. U. Nr 101/2007 r., poz. 686 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 grudnia 2010 r. w sprawie zakresu informacji oraz wzorów formularzy służących do sporządzania i przekazywania zbiorczych zestawień danych o odpadach - Dz. U. Nr 249/2010 r., poz. 1674 Ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (UBA) Dz. U. Nr 79/2009 r., poz. 666 art. 52 pobieżnie, lecz bezskutecznie:(

"psakdosj No dobra.. to masz korepetycje. Twoje odpady to: tonery, zepsute monitory, komputery, papierki, ewentualnie butelki z dopajania ucznia (uwaga na sanepid). Jak juz wspomnialam toner to odpad niebezpieczny. Jak nie poinformujesz marszalka, co z nim robisz, to mozesz dostac kare. Bo skad pewnosc, ze nie buchniesz tego do smieci, trujac srodowisko? Jesli nie wytworzyles jeszcze takiego odpadu to w informacji piszesz, ze jeszcze go nie wytworzyles." może zabrzmi naiwnie, ale dlaczego akurat marszałka, jeśli realizacja produkcji odpadów odbywa się "powiatowo"? po 2-gie, zużyte tonery oddajemy firmie, która nam sprzedaje nowy:)