Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tedoor

Studia informatyka

Polecane posty

Gość tedoor
Nie zaglądałem w ten topik jakiś czas, a tu widzę, że rozmowa kwitnie. Co do akademików to tez o nich czytałem, tak samo jak czytałem o części, że tak powiem poza szkolnej i brzmi to całkiem całkiem :) Dbają nie tylko o dobrze wykształcenie studenta, ale też żeby się nie nudził.

Gość zloty-kris
A ja mam takie zasadnicze pytanie - czym różni się informatyka na akademii morskiej od takiej "zwykłej" informatyki na polibudzie czy uniwerku?

Gość powiemkrotkoinatemat
Napiszę Ci krótko i na temat: Programowanie + nabierz do tego pasji, kiedys praca jak marzenie , a do tego zycie w luksusie. I nie sluchaj pierdolenia calej bvandy debili ktorzy mówią - a informatyk to moze podpinac kable i klawiatury.. Programowanie to potęga przyszłosci , pamietaj programuje 1 na 10000 osob, a gowniane studia bez pryszlosci konczy 9000 na 10000 osob powodzenia

Gość a tam juz sie na stypendium
napalacie :D powiem tak - nie z wyczytanych informacji, ani od znajomych znajomego- tylko z wlasnego doswiadczenia i kolegów: jak pojdziesz na gowno warta uczelnie - to stypendium owszem dostaniesz. bo uczelnia stara sie utrzymać pewną liczbę osób - aby nie wypaść z projektu ue ktory ich dofinansowuje. w zwiazku z tym ludzie maja wszystko gdzieś bo i tak wiedza ze ich przepuszczą, a ci co chca kase - troche sie poucza i mają - bo wiekszosci wogole nic sie nie che :D a jak pojdziesz na politechnike, to o stypendium możesz sobie pomarzyć - chyba że skończyłeś dobre lo i masz pewną wiedzę, albo lubisz zapierdalać :) na koniec porównam to krótko: idąc na politechnike (np w białymstoku) na infe, aby dostać stypendium w I semestrze (za wyniki matury) musisz mieć naprawde zajebiste wyniki aby się wcisnąć a na uniwerku dostają ci co na polibudzie byliby na samym końcu listy albo wcale :D

Gość iwa19876
Ja studiuje informatyke, teraz studia II stopnia: informatyka finansowa. Cokolwiek wybierzesz nie idz tylko na to. Jedna wielka pomyłka, ani informatyka ani finanse. Czyli nic.. Wiesz, ciezko powiedziec co jest dobre, ale przewaznie idac na studa przez pierwsze 2 lata, albo mniej, roznie jest, jest taka informatyka ogolna. Specjalnosciowa jest pozniej, U mniej wybieralam specjalnosci pod koniec 2 roku. I mam nauczycielska jako dodatkowa i programista, ale programowanie mnie nie ciagnie. W kazdym razie chodzi mi o to, ze na wybor specjalnosci bedziesz mial czas.

Gość iwa19876
I nie przesadzajmy z ta polibuda, tzn chodzi mi o to ze nie kazda taka jest. Nie wiem jak tam w bialymstoku jest i nic nie mowie. Teraz jestem na polibudzie i szczerze mowiac mam mniejszy poziom niz wczesniej na licencjacie, a licencjat robialm tylko na uczelni ktora ma range akademii.

Gość iwa19876
Wg mnie, najlepiej jest byc programista. Ale dobrym programista. czyli wymiataczem ;p

Gość to bardzo proste
to chyba oczywiste, czym się różni. wiadomo - podstawa jest dokładnie taka sama, ale oprócz tego stawia się na projektowanie systemów informatycznych, administrowanie bazami danych, sieciami w odniesieniu do organizacji transportu drogą morską (wodną).

Gość Gadulec2134
Jeszcze obsługę aplikacji zarządzania flotą(morską nie lądową). Praktyczne rozwiązania, dobre techniki. Taka specjalizacja w specjalizacji. Incepcja specjalizacji nawet :)

Gość wiele opcji
a jak ktoś się jednak nie wkręci w te morskie klimaty to i tak po takim kierunku może pracować jako zwykły informatyk ;)

Gość 5mire
A informatyka na Akademii Morskiej w Szczecinie jest na wydziale nawigacyjnym? Jakie są tam jeszcze kierunki?

Gość nawigacyjny
tak, informatyka jest na nawigacyjnym. oprócz tego jest jeszcze oczywiście nawigacja (z dużym wyborem różnych specjalności), transport, geodezja i kartografia

Gość 5mire
ok, dzięki, już sobie i tak sprawdziłem na stronie :P geoinformatyka mnie zainteresowała. rzadko spotykany kierunek. może być ciekawy.

Gość ???????
A co się robi po takiej geoinformatyce?

Gość Tetsuo
Sam jestem informatykiem, dokładnie programista (skończyłem studia około 1 rok temu) dlatego się wypowiem - a dlaczego programista? Po prostu mnie to jara, zawsze lubiłem pokombinować, rozwiązać jakiś problem siędząc godzinami przy kompie - jest to jedno z moich hobby, więc w pracy się odnajduje, nie jest to dla mnie męczące, ostanio jestem "nie zastafowany" i strasznie się nudzę, co jest dla mnie straszne, po prostu moja praca jest dla mnie fajna, interesująca, itd.. Taki niestety zawód, jest czas, że zapierdziel itd. a jest czas gdy brak zajęcia - taka specyfika zawodu. A co wybrać? 1. Kierunek który cię interesuje (czy jest to informatyka?), nie wyobrażam sobie siebie na kierunku który wybieram tylko "bo później łatwo o pracę, dobra kasa", znam takie osoby na informatyce - strasznie się męczyły, część odpadła, itd. A ja na lajcie sobie tam przychodziłem na zajęcia 4fun. 2. Musisz to lubić i w trakcie nauki poświęcić sporo czasu temu hobbystycznie, czyli robić coś więcej, żeby się samemu uczyć i wyprzedzać innych, bo ci co tylko na zajęcia projekt niestety nie są w takiej dobrej sytuacji jak ja. 3. Przewidywania są takie, że za 10 lat nie będzie takie duże zapotrzebowanie na programistów, ale za to będzie dużo systemów do utrzymania/administracji i to wydaje się najbardziej "przyszłościowy" (czyli na dobry początek wypada poznać systemy z rodziny linux) z kierunków rozwoju w tym zawodzie, ale moje zdanie jest takie, że trzeba robić to co się lubi, nic na siłę. 4. Wbrew pozorom ponoć obecnie już zainteresowanie na takim poziome w gimnazjum/liceum informatykom jest dużo mniejsze niż za mich czasów, teraz oczywiśćie kążdy umie obsługiwać komputer itd. ale tylko tak jak zwykły user, nie ma takiego "zacięcia" i checi poznania (przynajmniej takie są opinie nauczycieli). Sam mogę powiedzieć, że nie miałem problemów ze znalezieniem pracy, w życiu złożyłem 3 cv, z czego w 2 firmach pracowałem (w sumie w jednej zrezygnowałem i przeniosłem się do innej), więc na rynku pracy jest bardzo dobrze.

Gość Kuuper
Jeśli chodzi o informatykę to tutaj trzeba mieć po pierwsze wiedzę ogólną z dziedziny plus specjalizację po drugie trzeba wiedzieć w jakim kierunku się rozwijać, bo już nie ma czegoś takiego jak informatyk. Są programiści, administratorzy, projektanci itd. Więc najpierw zastanów się nad tym najpierw.

Gość Gryzzzliii
@Tetsuo, dzięki za Twoją wypowiedź, takie doświadczenie starszego kolegi może pomóc, tym którzy teraz stają przed wyborem kierunku studiów. A co jako informatyk sądzisz o takiej specjalistycznej informatyce na Akademii Morskiej?

Gość simian raticus - seksuolog
Idź do Akademii Pjerdolenia albo na Uniwersyter R00chania!

Gość hyrae
Wspomniana nawigacja to bardzo ciekawy kierunek, no i to że ją skończysz nie znaczy, że będziesz musiał wylądować na statku, bo można później np. pracować za biurkiem i kontrolować ruch, no albo jak ktoś bardzo chce zasmakować życia marynarza to może zostać oficerem pokładowym, więc możliwości wiele.

Gość yukio
Nawet nie wiedziałem, że ten kierunek daj tyle opcji. Ślepo myślałem, że jak nawigacja to morze i nawigowanie. Dzięki za oświecenie.

Gość hulkka
Czy ja dobrze czytałem, że na Akademii Morskiej w Szczecinie mają informatykę ze specjalizacją morską?

Gość illion
Minusem Akademii Morskiej w Szczecinie jest to, że jest tak daleko od domu...ale tak ogolenie jak czytałem na forach i na stronie AMS to szkoła mi się bardzo podoba.

Gość hulkka
Ale przecież oni mają akademiki zlokalizowane 10min od głównego budynku. I jak czytałem to nawet "czynsz" nie jest taki wysoki, bo jedynie 330pln miesięcznie. Standard jest całkiem całkiem i pływalnia jest i stołówka jest :) ...wczytuje się właśnie w ich stronę.

Gość Vandaaaaaaa
Tak mają, wydaje mi się, że od niedawna, ale na pewno jest! Ciekawa specjalizacja informatyki, co nie?

Gość eriko
Tak mają zarówno nawigację jak i informatykę. Mają też kilka innych kierunków jak mechatronikę i budowę maszyn czy też transport. Każdy z tych kierunków jest w jakiś sposób związany z morzem/pływaniem. bo to jest specjalizacja tej szkoły.

Gość hulkka
Wiem wiem...już się doczytałem u nich na stronie. Znalazłem tam kilka interesujących rzeczy.

Gość eriko
@bimbałek a niby dlaczego? @hulkka co masz konkretnie na myśli??

Gość mołekmatołek
albo sieci albo administracja systemów operacyjnych, wszędzie tacy potrzebni ;-)