Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneeczka

macie w lodówce wędzliny paczkowane z etykietką producenta?

Polecane posty

Czym są konserwowane? Czy jest tam E-250 inaczej azotyn(azotan) sodu. Chciałabym wiedzieć, czy wędliny są w ogóle konserwowane czymś innym bo kupiłam parówki culineo (w biedronce) i wędzony schab (też w biedronce) i oba produkty zawierają E-250. Doczytałam, że jest to związek rakotwórczy, zabroniony w wielu krajach - oczywiście w Polsce nie :o. A dzieciom poniżej roku nie powinien być podawany wcale. Chciałam właśnie dać córce tego schabu troszkę spróbować, ale z takim dziadostwem , to się bałam i nie dałam. To co tam na Waszych wędlinkach pisze?

Gość Nie przesadzaj...........
Substancje konserwujące mogą mieć działanie rakotwórcze, jeżeli dawałabyś ten schab dziecku codziennie, a nie jak dasz kawałeczek spróbować. Nie popadajmy w skrajność...

wiem, że wędliny muszą być konserwowane, ale może są jakieś konserwanty mniej szkodliwe. Skoro ten jest ZAKAZANY w innych krajach, to znaczy że tam stosują inne, dlatego chciałam wiedzieć czy u nas są jakieś inne. Muszę uważać na to co córce daję bo ma alergię pokarmową na różne rzeczy

Roczne dziecko ma alergie pokarmowe, a ty chcesz jej dawać tanie paczkowanie wędliny z Biedronki? Proszę zaspokój moją ciekawość i odpowiedz mi na pytanie - po co?

znów mama: parówek jej nie chciałam dawać a ten schab był po 29,99zł za kg i wyglądał dobrze i jest też smaczny. Dokładnie był to :schab z wędzarni- kraina wędlin, jakość gwarantowana przez sokołów. Nie jest to mielonka, ani nie jest też napompowany solanką, bo ma rozmaiary nieduże tak jak normalnie traci na masie mięso podczas pieczenia. No ale nie dałam prze ten konserwant. W ogóle jej jeszcze nie dawałam wędlin, jadła tylko mięso które ja jej gotuję w domu

Gość Kupuję wędliny bez konserwantó
no ale one kosztuja po 45 zł za kg, a nie 29,99 :O

Gość do tej wyzej....
no to zebys sie nie zdziwila....ja kupowalam malej parówki panienskie z krakowskiego kredensu...i co??i tez maja e250:O:O a kosztuja 40 złotych za kilo:O

Jeśli chcesz jadać wędliny bez konserwantów to po prostu musisz zrezygnować ze wszystkich sklepowych mięs (tych pakowanych w szczególności) a jeździć po wioskach lub po sklepach z ekologiczną żywnością i tam kupować.

Niekoniecznie zależy mi żeby było bez konserwantów, ale żeby były jakieś bezpieczniejsze od tego E-250 Jak mi się uda coś znaleźć to napiszę na pewno

Gość do tej wyzej....
aneeczka,w tych paróweczkach panienskich niby bez konserwantów były: polifosforany, substancje wzmacniające smak i zapach, glutaminian sodu, azotyn sodu, przeciwutleniacze:O:O szkoda słów:O a cena 40 zł/kilo

co wy macie z tym podawaniem dzieciom parowek? Przeciez to sama chemia jest. A Ty autorko masz problem z dupy , sorry za wyrazenie ale jak cie czytam to mi sie smiac chce. Dobrze Ci ktos wyzej napisal ze teraz wszystk jest z chemia i nie da rady jesc inaczej. N czywiscie chyba ze ma sie swoje miesko tak jak ja. :)

Gość do tej wyzej....
jagoda w twoim przypadku nie ma juz co zaszkodzic..mozg masz zlasowany wiec nie przejmuj sie:O

Gość no nie moge hahah
nie no, jak zwykle Jagoda,ekspert za dyche :O:O gówno wie, guzik widziala ale na kazdym topiku pierniczy trzy po trzy!!! idzze wsiowa dziewuchooooo:O

Najlepiej kup kawałek schabu, natrzyj solą i przyprawami, pokrój na spore kawałki warzywa - marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i upiecz ten schab z warzywami w brytfance, albo w rękawie do pieczenia. Na ciepło będziesz miała obiad dla całej rodziny, a na zimno mięso na kanapki na parę dni, na pewno bez konserwantów. Do tego wyjdzie ci taniej, niż wędlina :-)

jagoda : któryś raz już pisze, że nie chodzi o to żeby było bez konserwantów, tylko żeby były bezpieczne KONSERWANT E-250 JEST ZAKAZANY W INNYCH KRAJACH, WIĘC CHYBA TO RZECZYWIŚCIE PASKUDZTWO. To tak źle, że się zastanawiam zanim coś zjem? Czy dziecku dam? Chcę żeby jadło różne jedzenie, ale rozsądnie konserwowane- czymś bezpiecznym.

Gość a gdzie jest zakazany?
bo nie moge znalezc

Tylko, że inne konserwanty są także niebezpieczne, szczególnie dla alergików. Wyeliminujesz jeden konserwant to zaczniesz zajadać się drugim. Jak nie wywołasz raka, to wywołasz silną reakcję alergiczną i pa pa. Taka przykra prawda.

Nie spinajcie sie tak :D prawde wam napislaam. Oprocz miesa mam tez wlsne warzywa i owoce . hahaha a wy jedzcie dalej ten miastowy syf. Zycze smacznego

Gość a gdzie jest zakazany?
no napiszcie mi gdzie jest zakazany

Gość wykynyky
Poszłam przejrzeć wędliny w lodowce w każdej jest E-250, wow.

Gość labusha25
ja nie kupuje tych paczkowanych z dluzszym terminem przydatnosci do spozycia, kupuje w miesnym co 2 dni po kilka plastrów;-) kiedys sama sie zatrulam parówkami z biedronki tymi culineo i od tamtego czasu nie kupuje zadnych, chociaz nie powiem ze juz nigdy nie zjem czy nie dam dziecku teraz we wszystkim sa zwiazki chemiczne, no chyba ze w wedlinach bez konserwantów ale jak za sopocką place srednio 21zł/kg to za sopocka bez konserwantów 10zł wiecej a to jest spora roznica;-(

Gość gość
Warto jest sięgac po sprawdzone wędliny. Polecam Was sprawdzić w PoloMarkecie markę Twoje Smaki. Według mnie są najlepsze jesli chodzi własnie o dobrą wędlinę. Ich kabanosy, biała kiełbaska nie mają sobie równych.

Gość gość
Najlepszy supermarket to PoloMarket. Bardzo lubię. Maja dobre ceny, wedliny Twoje Smaki. Naprawde polecam.