Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzzzzz

liczenie ruchów dziecka

Polecane posty

Gość wzzzzz

Witam, jestem w 27tyg ciąży i lekarz kazał mi liczyć ruchy dziecka, jednak nie dopytałam sie jak to ma wyglądać, bo wszędzie pisze, że "Po 28 tygodniu powinnaś wyczuwać nie mniej niż 10 kopnięć w ciągu godziny aktywności dziecka. Jeżeli jest ich mniej zgłoś to lekarzowi. Jeżeli zauważysz nagły spadek aktywności malucha od razu zgłoś się do lekarza." co to znaczy 10kopnięć w ciągu aktywności? czyli no rano dziecko sie rusza, licze 10 kopniaków i jest ok, odhaczam w tabelce i nastepnego dnia to samo, czy czekać na następną aktywność i znów liczyć 10ruchów? help...

Gość licz
3 razy dziennie. np od godziny 10 do 11stej . itd.

jeżeli dziecko jest aktywne rano, to liczysz rano, jeżeli wieczorem, to wieczorem. Jeden raz w ciągu dnia w czasie aktywności dziecka musi być min. 10 ruchów. Oprócz tego co 4-5h powinnaś poczuć jakiś ruch dziecka, ale wtedy nie liczysz już ilości, może to być tylko jeden ruch. Jeżeli dziecko nie rusza się przez 5h, to poruszaj brzuchem, jeżeli nadal nie wyczujesz żadnego ruchu, to wtedy powinnaś zgłosić się do lekarza. Pamiętaj jednak, że są dni, kiedy dziecko jest bardziej aktywne i takie, kiedy mniej, a czasami ułoży się tak, że tych ruchów nie czuć. Polegaj trochę na swojej intuicji. Jeżeli coś Cię zaniepokoi, to zgłoś to od razu lekarzowi, bo czasem warto 10 razy niepotrzebnie spanikować, niż raz zignorować poważną sprawę.

co prawda w ciąży byłam juz ponad dwa lata temu ale pamiętam, ze mi położna kazała dwa razy na dobe liczyć, w każdym liczeniu co najmniej 10 ruchów miało być a kiedy?- wtedy kiedy twój dzidziuś ma fazy aktywne (sama wiesz najlepiej kiedy) mi kazali liczyc od 32 tygodnia

Gość Hawa2000
dzieckonie o kazdej jest jednakowo aktywne. moze tez miec spokojny dzien i slabo sie ruszac. jesli bedziesz liczyla w tym czasie kiedy dziecko jest spokojne to mozesz wyczuc tych ruchow mniej. a kiedy bedzie ich mnie to mozesz zaczac sie stresowac,szukac pomocy w internecie, dzwonic po lekarzach, jechac do szpitala. a stres nie jest dobry. ja kiedys mocno sie zdenerwowalam to dziecko przez 3 godziny sie nie ruszalo w brzuchu.

Gość thaisse80
Mi polozna tez wlasnie powiedziala by w godzinie najwiekszej aktywnosci liczyc ruchy i powinny byc one minimum 10. Powiedziala tez ze generalnie w kazdej godzinie powinnam cos tam poczuc i wlasnie jesli od 3 godzin nic nie czuje od razu gnac na IP. Ja kiedys (bedac w 26 tc) prawie przez caly dzien nie czulam ruchow a maz z tesciowa mnie uspakaiali ze dziecko pewnie spi. Rzeczywiscie wieczorem poczulam ruchy. Jednak po tym co tu przeczytalam dzis gdyby cos takiego mi sie zdarzylo od razu gnalabym do szpitala.

Ja jak leżałam w szpitalu od 38 tc to mi kazali liczyć 3 razy dziennie po pół godziny od 9-tej, 14 i 18. To w sam raz przypadało zaraz po jedzeniu. Czasem były to tylko dwa kopniaki, ale ważne było żeby w ciągu dnia było ich ponad 10.

Gość ciezarna9922
Lekarz kazal mi liczyc ruchy 3 razy dziennie po godzinie i powiedzial, ze musi byc conajmniej 6 ruchow na godzine, a mnie kopie nawet po 40 razy. Czy to tez zle jesli kopie za duzo?